Zelený čtvrtek - Velikonoční svatý týden | Pro ženy | Blesk.cz

Velikonoční Zelený čtvrtek: Dejte si špenát a nic si nepůjčujte!

18. dubna 2019 | 06:00

Velikonoce jsou každoročně v jiném termínu – proto mají označení „pohyblivé svátky". Přesto je v této pohyblivosti pravidelnost. Hod Boží velikonoční vždy připadá na první neděli po prvním jarním úplňku. Zároveň mají jednotlivé dny v předvelikonočním týdnu svá pojmenování. Jaké tradice s sebou nesl Zelený čtvrtek?


Zelený čtvrtek byl dnem odpuštění. Rodiny se modlily a všichni se omyli rosou, která bránila onemocnění šíje a dalším nemocem. Uklízelo se a smetí se odnášelo na křižovatku cest, aby se v domech nedržely blechy. Aby stavení opustil hmyz a myši, zvonilo se paličkou o hmoždíř.

Hospodyně pekly jidáše – zvláštně tvarované pečivo z kynutého těsta – jako připomínku na apoštola Jidáše, který zradil Krista. Zároveň se traduje, že kdo v tento den sní jidáš pomazaný medem, bude celý rok zdravý. 

Na Zelený čtvrtek se také sel len a hrách, protože vše, co se v tento den zaselo, dobře prospívalo. Někde děti hledaly vajíčka poschovávaná po zahradě, což je zvyk, který se dodnes na Velikonoce drží v USA a v Anglii. Lidé si neměli od druhých nic půjčovat a neměli se hádat - odměnou se jim budou všechny hádky vyhýbat a peníze si k nim cestu najdou samy. Na Zelený čtvrtek můžete vyrazit také na zelené pivo. Kde se čepuje, se dočtete ZDE >>>

K jídlu něco zeleného

Na Zelený čtvrtek utichaly zvony – "odlétaly do Říma". Znovu se rozezněly až na Bílou sobotu při zpěvu Gloria. Proto ke svolání k bohoslužbám lidem sloužily jiné nástroje jako například různé řehtačky, klapačky, mlýnky a trakářky. S řehtačkou procházel vesnicí v poledne a večer zástup dětí, které odříkávaly říkanku, která končila zvoláním: "Cruciferum ďáblum." Na znamení, že Jidáš se už v pekle smaží. 

V lidové tradici se například o Zeleném čtvrtku doporučovalo jíst pokrm ze zelených surovin. Nejdostupnějším zeleným pokrmem bylo na našem území především zelí. Přestože se jednalo o pokrm chudých, bylo zelí zároveň vnímáno jako zdroj cenných látek. S odkazem na církevní význam, přejatý z židovského svátku pesach, během kterého se zelí také jí, mu byla přičítána ještě větší zdraví ochraňující síla. Dnes se ale na Zelený čtvrtek jedí spíš špenát, špenátová velikonoční nádivka nebo se pije čím dál tím oblíbenější zelené pivo.

Recepty na mazanec, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka, najdete ZDE >>>


 

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!