Jak využijete zbylé bílky? Vyberte si z našich receptů:
chrousti
indiánci
makronky
kokosové kostky
pusinky
kuličky á la Rafaelo
laskonky
Ořechoví chrousti
Autor: iStock.com
Budete potřebovat:
- 4 bílky
- 200 g mletých ořechů
- 100 g cukru moučka
- 1 čokoláda na vaření
Postup:
Bílky našlehejte do husté pěny, postupně přidávejte cukr a pomalu rozpuštěnou, mírně zchladlou čokoládu. Pak ručně pomalu vmíchejte ořechy. Na plech dělejte lžičkou malé hromádky, nahoru dejte půl vlašského ořechu a sušte asi 30 až 40 minut na 100 až 120 °C.
Jahodoví indiánci
Autor: iStock.com
Budete potřebovat:
- 6 bílků
- 200g cukru krupice
- 1 jahodový vitacit
- 1 balíček piškotů
- čokoláda na vaření
Postup:
Bílky s cukrem a vitacitem šlehejte elektrickým šlehačem ve vodní lázni asi 20 minut. Dávejte ale pozor, aby teplota vodní lázně nebyla příliš vysoká a bílky se vám neuvařily. Vzniklou hmotu naplňte do cukrářského sáčku a stříkejte na piškoty. Indiánky nechte hodinu odležet a pak namáčejte v rozehřáté čokoládě. Cukroví nechte ztuhnout.
Oříškové makronky
Autor: profimedia.cz
Budete potřebovat:
- 400 g lískových oříšků
- 4 bílky
- špetka soli
- 180 g cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
Z oříšků odvažte 220 g a najemno je umelte. Zvolna rozšlehejte bílky se solí a potom z nich vyšlehejte pevný sníh. Přitom postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr a šlehejte, až se cukr zcela rozpustí. Sníh se musí lesknout a držet špičky. Přimíchejte mleté oříšky a skořici. Sněhovou hmotu naplňte cukrářský sáček s hladkou hubičkou. Troubu předehřejte na 150 °C. Plech vyložte papírem na pečení a stříkejte na něj kopečky o průměru 2 až 3 cm. Na každý přitiskněte celý oříšek. Pečte asi 20 minut dozlatova. Opatrně sejměte z plechu a dejte vychladnout na kuchyňskou mřížku.
Kokosové kostky
Autor: iStock.com
Budete potřebovat:
- 7 bílků
- 160 g krupicového cukru
- 160 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- čokoládová poleva
- kokos na obalení
Postup:
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a k němu pak postupně přidávejte cukr, mouku a rozpuštěné máslo. Získat byste měli spíše tužší těsto. Na plech nebo menší pekáček dejte pečicí papír a zhruba na polovinu plechu naneste špachtlí těsto. Pečte při 180 °C 20 minut. Po zchladnutí nakrájejte na kostky o velikosti 2 × 2 cm. Ty potom obalte v čokoládové polevě a následně i v kokosu.
Kávové pusinky
Autor: iStock
Budete potřebovat:
- 3 bílky z vajec
- 150 g moučkového cukru
- 3 lžičky překapávané kávy z arabiky
- 2 lžičky škrobové moučky
na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 40 ml smetany
- skořice
Postup:
Z bílků ušlehejte sníh nad párou, postupně přidávejte cukr, dokud není sníh zcela tuhý. Troubu předehřejte na 120 °C. Espresso smíchejte se škrobovou moučkou a opatrně vmíchejte do bílkové hmoty. Směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte malá kolečka o průměru 3 cm. Na kolečka nastříkejte do prstence okraje a sušte v otevřené troubě při teplotě 90 °C po dobu 45 minut.
Pusinky vyjměte a nechte vychladnut na mřížce. Na polevu nasekejte nahrubo hořkou čokoládu a spolu se smetanou ji rozpusťte ve vodní lázni. Dochuťte skořicí a nechte částečně vychladnout. Následně ponořte dolní polovinu pusinek do čokoládové polevy, přendejte na čistý plech a nechte zaschnout.
Kokosové kuličky á la Rafaelo
Autor: iStock.com
Budete potřebovat:
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
- 100 g strouhaného kokosu
- 50 g másla
- 1 sáček vanilkového cukru
Postup:
Z ingrediencí vypracujte hmotu, udělejte z ní dělejte kuličky ve velikosti bonbonů Rafaelo a obalte je v kokosu. Nakonec ozdobte oloupanou spařenou mandlí. Uchovávejte v lednici.
Laskonky
Autor: iStock.com
Budete potřebovat:
- 6 bílků
- 500 g cukru moučka
- 200 g ořechů
- 1 PL hrubé mouky
- citronová kůra
- 100 g mletých piškotů
Postup:
Nad párou ušlehejte bílky s cukrem, pak postupně přidávejte ostatní přísady. Na vymazaný a vysypaný plech stříkejte požadované tvary. Pečte v mírně vyhřáté troubě. Na vychladlé pak nastříkejte krém a polijte je čokoládou.