Zbyly vám bílky? Upečte z nich to nejlepší vánoční cukroví | Pro ženy | Blesk.cz

Zbyly vám bílky? Upečte z nich to nejlepší vánoční cukroví

  • Sněhové dobroty se jen rozplynou na jazyku. Jejich příprava je rychlá a navíc chutnají téměř každému.
    9. prosince 2014 | 06:00

    Také se vám pořád po tom všem pečení v ledničce hromadí bílky? Upečte z nich další dávku lahodného cukroví. Sněhové dobroty se jen rozplynou na jazyku. Jejich příprava je rychlá, a navíc chutnají téměř každému.

  • Chrousti

    Budete potřebovat:

    • 4 bílky
    • 200 g mletých ořechů
    • 100 g cukru moučka
    • 1 čokoláda na vaření

    Postup:

    Bílky našlehejte do husté pěny, postupně přidávejte cukr a pomalu rozpuštěnou, mírně zchladlou čokoládu. Pak ručně pomalu vmíchejte ořechy. Na plech dělejte lžičkou malé hromádky, nahoru dejte půl vlašského ořechu a sušte asi 30 až 40 minut na 100 až 120 °C.

  • Jahodoví indiánci

    ..

    Budete potřebovat:

    • 6 bílků
    • 200g cukru krupice
    • 1 jahodový vitacit
    • 1 balíček piškotů
    • čokoláda na vaření

    Postup:

    Bílky s cukrem a vitacitem šlehejte elektrickým šlehačem ve vodní lázni asi 20 minut. Dávejte ale pozor, aby teplota vodní lázně nebyla příliš vysoká a bílky se vám neuvařily. Vzniklou hmotu naplňte do cukrářského sáčku a stříkejte na piškoty. Indiánky nechte hodinu odležet a pak namáčejte v rozehřáté čokoládě. Nechte ztuhnout.

  • Oříškové makronky

    ...

    Budete potřebovat:

    • 400 g lískových oříšků
    • 4 bílky
    • špetka soli
    • 180 g cukru
    • 1 balení vanilkového cukru
    • 1/2 lžičky mleté skořice

    Postup:

    Z oříšků odvažte 220 g a najemno je umelte. Zvolna rozšlehejte bílky se solí a potom z nich vyšlehejte pevný sníh. Přitom postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr a šlehejte, až se cukr zcela rozpustí. Sníh se musí lesknout a držet špičky. Přimíchejte mleté oříšky a skořici. Sněhovou hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou hubičkou. Troubu předehřejte na 150 °C. Plech vyložte papírem na pečení a stříkejte na něj kopečky o průměru 2 až 3 cm. Na každý přitiskněte celý oříšek. Pečte asi 20 minut dozlatova. Opatrně sejměte z plechu a dejte vychladnout na kuchyňskou mřížku.

  • Kokosové kostky

    ..

    Budete potřebovat:

    • 7 bílků
    • 160 g krupicového cukru
    • 160 g polohrubé mouky
    • 80 g másla
    • čokoládová poleva
    • kokos na obalení

    Postup:

    Z bílků ušlehejte tuhý sníh a k němu pak postupně přidávejte cukr, mouku a rozpuštěné máslo. Získat byste měli spíše tužší těsto. Na plech nebo menší pekáček dejte pečicí papír a zhruba na polovinu plechu naneste špachtlí těsto. Pečte při 180 °C 20 minut. Po zchladnutí nakrájejte na kostky o velikosti 2 × 2 cm. Ty potom obalte v čokoládové polevě a následně i v kokosu.

  • Kávové pusinky

    ...

    Budete potřebovat:

    • 3 bílky z vajec
    • 150 g moučkového cukru
    • 3 lžičky překapávané kávy z arabiky
    • 2 lžičky škrobové moučky

    na polevu:

    • 100 g hořké čokolády
    • 40 ml smetany
    • skořice

    Postup:

    Z bílků ušlehejte sníh nad párou, postupně přidávejte cukr, dokud není sníh zcela tuhý. Troubu předehřejte na 120 °C. Espresso smíchejte se škrobovou moučkou a opatrně vmíchejte do bílkové hmoty. Směsí naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte malá kolečka o průměru 3 cm. Na kolečka nastříkejte do prstence okraje a sušte v otevřené troubě při teplotě 90 °C po dobu 45 minut.

    Pusinky vyjměte a nechte vychladnout na mřížce. Na polevu nasekejte nahrubo hořkou čokoládu a spolu se smetanou ji rozpusťte ve vodní lázni. Dochuťte skořicí a nechte částečně vychladnout. Následně ponořte dolní polovinu pusinek do čokoládové polevy, přendejte na čistý plech a nechte zaschnout.

  • Kokosové kuličky á la Rafaelo

    ..

    Budete potřebovat:

    • 1 bílek
    • 150 g moučkového cukru
    • 100 g strouhaného kokosu
    • 50 g másla
    • 1 sáček vanilkového cukru

    Postup:

    Z ingrediencí vypracujte hmotu, z ní dělejte kuličky ve velikosti bonbonů Rafaelo a obalte je v kokosu. Nakonec ozdobte oloupanou spařenou mandlí. Uchovávejte v lednici.

  • Laskonky

    ..

    Budete potřebovat:

    • 6 bílků
    • 500 g cukru moučka
    • 200 g ořechů
    • 1 PL hrubé mouky
    • citronová kůra
    • 100 g mletých piškotů

    Postup:
    Nad párou ušlehejte bílky s cukrem, pak postupně přidávejte ostatní přísady. Na vymazaný a vysypaný plech stříkejte požadované tvary. Pečte v mírně vyhřáté troubě. Na vychladlé pak nastříkejte krém a polijte je čokoládou.

Diskuse ke článku
.