Kopřivu zná důvěrně každé dítě i dospělý. Tahle nenápadná bylina totiž dokáže pěkně pozlobit. Po styku s jejími žahavými chloupky se na pokožce objeví vyrážka, která pálí a svědí zároveň. Naštěstí však po pár minutách zmizí. Nenechte se proto zastrašit a nasbírejte si kopřivu dvoudomou pro její léčivé účinky. Vedle čaje se hodí do asijských pokrmů a můžete si z ní připravit smoothie, pesto, polévku nebo například špenát.
Vyberte si recept: kopřivová polévka kopřivové pesto kopřivový špenát
Plevel s blahodárnými účinky? I tak můžete vnímat kopřivu, kterou lze využít celou včetně lodyhy. Největší pozornost ale věnujte jejím listům, které obsahují velké množství chlorofylu. Ten působí protizánětlivě, povzbuzuje metabolismus, čistí krev, podporuje krvetvorbu a v neposlední řadě je účinným antirevmatikem. Čaj z kopřivy je účinnou prevencí před chřipkou a působí močopudně. Bývá proto součástí čajových směsí na hubnutí.
Kopřivový čaj na pití i do vlasů
Listy kopřivy lze nasušit a používat celoročně. V probíhající sezoně však využijte čerstvosti byliny. Vložte do hrnce kopřivové listy a zalijte vodou v poměru 1:2, jeden šálek listů a dva šálky vody. Směs přiveďte k varu a stáhněte z plamene. Nechte čaj přibližně pět minut luhovat a poté odvar sceďte. Hotový čaj můžete dochutit lžičkou medu.
Odvar z kopřiv najde své využití i v péči o vlasy, jelikož účinně bojuje proti jejich řídnutí. Začlenit ho ale do své vlasové rutiny může úplně každý, kdo chce podpořit lesk a hustotu svých vlasů nebo se zbavit lupů.
Čerstvá kopřiva jako přísada do jídel i smoothie
Kopřivu doporučujeme do jídel začlenit nejlépe čerstvou. Zachová si tak největší podíl vitaminů a léčivých látek. Skvěle se hodí do salátů, asijských jídel, jako je bún bò nam bô, nebo ji můžete přidat do svého oblíbeného smoothie. Její štiplavá chuť se například výborně doplňuje s banánem, jablky, ale i citrusy. Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete do smoothie přihodit i nejrůznější semínka, jako jsou konopná, dýňová nebo slunečnicová.
Nebojte se však připravit si i jídlo, ve kterém bude kopřiva dominovat. Příkladem můžou být špenát z kopřiv, polévka nebo pesto, které má v kuchyni široké využití.
Kopřivová polévka
Budete potřebovat:
- 200 g listů i horní (měkké) výhonky z kopřivy
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 ml 12% smetany ke šlehání
- 1 cibuli
- 2 střední brambory
- 1 lžíci másla
- sůl, pepř
Na másle si osmahněte cibuli a přidejte na kostičky nakrájený brambor. Po minutě vše zalijte vývarem a nechte vařit do změknutí. Mezitím si myjte kopřivy a nadrobno je nasekejte. Vhoďte je do vývaru a už dále polévku nevařte. Vše rozmixujte ponorným mixérem, zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem.
Špenát z kopřiv
Budete potřebovat:
- 400 g listů i horní (měkké) výhonky z kopřivy
- 50 g másla
- 1 šalotku
- špetku muškátového oříšku
- sůl a pepř
- cca 50 ml vody
Kopřivové listy nasekejte na větší kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte nadrobno nakrájenou šalotku. Následně přidejte listy kopřivy a vše podlijte trochou vody. Směs za občasného míchání vařte přibližně deset minut a nakonec dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku.
Špenát z kopřiv se skvěle hodí jako příloha nebo samostatný pokrm. V takovém případě podávejte s vařeným bramborem a vařeným vejcem nebo volským okem.
Kopřivové pesto
Budete potřebovat:
- 150 g listů i horní (měkké) výhonky z kopřivy
- 50 g sýru Grana Padano
- 1 lžičku himálajské soli
- 50 g piniových oříšků
- min. 5 polévkových lžic olivového oleje
Piniové oříšky si nasucho opražte na pánvi. Do mixéru vložte čerstvé kopřivy a krátce rozmixujte, aby se s nimi lépe pracovalo. Přidejte oříšky a proces zopakujte. Dále přilijte olej a mixujte alespoň jednu minutu. Jako třetí přidejte sůl a nastrouhaný sýr a opět mixujte. Pokud by byla směs stále příliš suchá, přilijte další lžíci až dvě oleje.
Nápady na další recepty s využitím kopřivy naleznete ve fotogalerii.
Jak udržel bylinky dlouho čerstvé? Spoustu užitečných tipů získáte z videa.