Natvrdo, naměkko nebo na hniličku: Jak dlouho vařit vejce?

30. března 2018 | 12:00

Možná si občas lámete hlavu s tím, jak dlouho vajíčka vařit, abyste dosáhli konzistence, kterou si přejete. Příprava je přitom jednoduchá. Stačí k tomu pár fíglů a uvidíte, že už chybu neuděláte.  

Protože bílkoviny se ve vajíčku při vaření srážejí postupně, od skořápky ke středu, můžete tak lehce ovlivnit, jak bude vejce vypadat uvnitř. Jak na to?

Vejce naměkko

Pokud chcete vařit vejce naměkko, vkládejte je vždy do vroucí vody. Při teplotě nad šedesát stupňů se totiž začíná vaječný bílek i žloutek srážet, takže pokud je dáte do studené vody, nemáte kontrolu nad tím, jak moc jsou vejce uvařená.

Poté, co vejce vložíte do vroucí vody, vařte je přesně 3 minuty a a vytáhněte. Nezapomeňte je před vařením nechat zteplat na pokojovou teplotu a na širším konci propíchnout špendlíkem, aby při vaření nepraskla.

Vejce nahniličko

Vejce nahniličko se vaří téměř stejně jako vejce naměkko, ale ve vroucí vodě je necháváte povařit 4-5 minut. Tak docílíte toho, že bílek už bude zcela tuhý, ale žloutek krásně tekutý. Po vytažení z vody je lehce naťukněte a ponořte na chvíli do studené vody, aby se dobře loupala. Nenechte je ale vychladnout!

Vejce natvrdo

Postupujte stejně jako v obou předchozích případech, ale dobu vaření stopněte po 10 minutách. Žloutek se stihl dokonale provařit a vy tak máte požadované vajíčko natvrdo. Pokud byste ho nechali vařit déle, začne se vysušovat a popraská. Proto není důvod vajíčko ve vroucí vodě déle trápit.

Uvařená vajíčka slijte a pusťte na ně studenou vodu z kohoutku. Potřebují totiž zchladit, aby se přerušil proces varu a dál se nesrážely vaječné bílkoviny. Vejce by se tak zbytečně vysušovala. Vajíčka nemusíte vychladit úplně, bohatě postačí jedna až dvě minuty.

Autor: red
1080p 720p 360p
DesktopMobile