Recept na velikonoční jidáše: Pečou se skoro ze stejného těsta jako mazanec

29. března 2018 | 10:00

Jidáše se pečou prakticky ze stejného těsta jako mazanec, ale před podáváním se potírají medem. Symbolizují provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše Krista. Pekly a jedly se na Zelený čtvrtek a měly chránit před zradou a hadím uštknutím.

Pokud zvládnete připravit těsto na vánočku či mazanec, nemějte žádný strach pustit se do jidášů. Těsto na ně je totiž v podstatě totožné. Dělají se z kynutého těsta a základními surovinami na těsto jsou mléko, droždí, mouka, vejce a cukr. Nakonec se jidáše potíraly medem a sypaly mandlemi nebo mákem.

Jejich tvar se v jednotlivých krajích různí. Někde se pletou jako malé vánočky, jinde se z těsta zaplétají copánky, které se nakonec mohou, ale nemusí stočit do kolečka. Pro všechny jidáše ale platí, že mají svým tvarem připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil poté, co prodal Krista za třicet stříbrných.

Toto velikonoční pečivo dřív nechybělo v žádné domácnosti a je škoda, že v moderních dobách se pomalu vytrácí. Jidáše pekly hospodyně na Zelený čtvrtek a rozdávaly je chlapcům, kteří chodili po vesnici a řehtali na řehtačky, které měly nahradit kostelní zvony.

Jidáše byly také symbolem hojnosti, která do obydlí vstupovala společně s jarem. Kdo navíc stihl jidáše sníst na Zelený čtvrtek ještě před východem slunce, byl prý podle pověry celý rok chráněn před zradou, hadím uštknutím a bodnutím hmyzem. Praktické, nemyslíte? Nejen proto se letos pusťte do pečení jidášů!

Suroviny na velikonoční jidáše:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice 
  • 150 g másla
  • 300 ml 12% smetany na vaření
  • 40 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • kůra z jednoho citronu nebo sušená citronová kůra
  • 2 až 3 lžičky citronové šťávy
  • špetka soli

Ostatní:   

  • 1 vejce na potření  
  • med na pokapání

Podle chuti:

  • sušené brusinky
  • rozinky
  • oříšky
  • mandle

Postup:

Nejdříve si připravte kvásek. Do trochy vlažné smetany nasypte lžíci cukru, přidejte rozdrobené kvasnice a vše poprašte lžící mouky. Nechte kvásek vzejít. To bude trvat přibližně 15 minut.

V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli, přidejte citronovou kůru a šťávu, žloutky, změklé máslo a vzešlý kvásek. Vše pak důkladně zpracujte v těsto. Pokud chcete jidáše trochu ozvláštnit, přidejte v této fázi do těsta například sušené brusinky, rozinky nebo třeba kandovanou kůru. Záleží jen na tom, co máte rádi.

Těsto pak nechte v míse asi hodinu v teple kynout. Zakryjte ho čistou utěrkou. Pozor na průvan!

Z vykynutého těsta oddělujte přibližně stejně velké kusy, vyválejte je do válečku a ten stáčejte do různých tvarů. Hotové tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte kolem nich dostatečný prostor, protože během pečení vám ještě naběhnou, a před vložením do trouby je nechte ještě chvilku kynout.

Nakonec je důkladně potřete rozšlehaným vajíčkem. V této fázi můžete povrch nakonec ještě posypat drcenými oříšky nebo třeba plátky mandlí. Jidáše pečte dozlatova v předehřáté troubě při 180 °C, asi dvacet až pětadvacet minut podle velikosti. Upečené horké jidáše pokapejte medem. Nebo smíchejte rozpuštěné máslo s medem a rumem a touto voňavou směsí jidáše potřete.

Recepty na mazanec, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka, najdete ZDE >>>

Autor: red
1080p 720p 360p
DesktopMobile