Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zvyky a pověry na Zelený čtvrtek: Jak si zajistit zdraví a peníze?

26. března 2024 | 00:15

Zelený čtvrtek patří k důležitým dnům předvelikonočního pašijového týdne. Tento den byl ve znamení modliteb, ale také celé řady lidových pověr, které měly zajistit hlavně pevné zdraví a dostatek peněz.


Datum Zeleného čtvrtku: 28. 3. 2024

Zelený čtvrtek v tomto roce vychází na 28. března 2024. Odkud vlastně vzniklo jeho pojmenování, co v tento den dělat a čeho se určitě vyvarovat? 

TIP NE VIDEO: Jak upéct velikonoční věnec?

Video se připravuje ...
Recept: Velikonoční věnec • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Proč Zelený čtvrtek?

Tento název je odvozen od zeleného mešního roucha, které se používalo v kostelích, nebo od pověry, že se musí jíst pouze zelená strava. Podle dalšího výkladu vznikl výraz Zelený čtvrtek přesmyčkou z původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek, greinen znamená plakat) na Gründonnerstag (zelený čtvrtek).

Zvony letí do Říma a pověra velí: Zacinkejte penězi

Na Zelený čtvrtek po mši umlknou zvony, které podle tradice „odlétají do Říma“ a znovu se rozezní až na Bílou sobotu. Aby se jejich zvonění něčím nahradilo, procházeli chlapci vesnicí a dělali hluk rozličnými nástroji, jako jsou řehtačky, klapačky, mlýnky a trakaře.

Nepropásněte určitě moment, kdy se zvony rozezní naposledy. Pokud totiž v tuto chvíli zacinkáte penězi, budou se vás podle pověry finance držet celý rok. Se zvony souvisí i další tradice: když se o Zeleném čtvrtku naposled zvonilo, doporučovalo se třást v zahradách vší silou stromy, aby daly hodně ovoce.

Zelené jídlo zajistí zdraví po celý rok

V tento den měli lidé podle lidových zvyklostí jíst co nejvíce zelené stravy, aby byli po celý rok zdraví. Vařilo se hlavně z mladých kopřiv, špenátu, zelí a další zeleniny, na stole nechyběly ani luštěniny nebo třeba zelená polévka z jarních bylinek. Dnes patří k oblíbeným jídlům vedle špenátu např. špenátová velikonoční nádivka. V tento den se také začíná čepovat zelené pivo

Tradice kolem velikonočních jidášů

Hospodyně na Zelený čtvrtek pekly jidáše, pečivo ve tvaru spirály připomínající provaz, na kterém se zrádný Jidáš oběsil. K této velikonoční sladkosti se vážou další tradice, které měli lidi chránit před nemocemi.

Věřilo se, že kdo snědl ráno na lačný žaludek jidášek s medem, byl opět celý rok v dobré formě. Také byl chráněn před jedovatým štípnutím a had, včela nebo štír mu neuškodili. Chleba s medem se jako pojistka proti chorobám dával také dobytku a kousek se házel i do studně, aby v ní byla dobrá voda.

Co dělat a nedělat na Zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek si lidé neměli od druhých nic půjčovat a neměli se hádat – odměnou se jim budou všechny hádky vyhýbat a peníze si k nim cestu najdou samy.

A co naopak dělat? Pokud si chcete ještě posichrovat pevné zdraví, omyjte se ranní rosou. Věřilo se totiž, že kdo se ráno na Zelený čtvrtek umyje rosou, bude ochráněn před nemocemi. Další doporučované činnosti souvisely s hospodářstvím. Říkalo se, že hrách zasetý v tento den nenapadne sněť. Několik zrnek syrového hrachu se pak jedlo jako ochrana proti bolesti zubů.

A ještě jedna lidová pověra: kdo na Zelený čtvrtek smetí spálí, hodí ho přes plot nebo vynese na rozcestí, tomu opustí jeho stavení hmyz a myši.

Klikněte na vajíčko a zjistěte toho víc i o dalších dnech pašijového týdne.

TIP NA VIDEO: Jak vlastně probíhá a co znamená velikonoční týden?

 

Autor: taj, zdroje: Polabské muzeum, Muzeum Českého ráje v Turnově, inf

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!