Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Barvení vajíček voskem nebo voskovkami: Tradiční technika našich babiček

1. února 2024 | 11:19

Jak ozdobit vajíčka voskem? Pokud máte rádi netradiční techniky malování velikonočních kraslic, musíte vyzkoušet zdobení voskovkami. Tady jsou návody i vzory pro inspiraci.

Nemusíte se bát, nebudete potřebovat žádné speciální náčiní, abyste si doma vytvořili velikonoční kraslice zdobené voskovkami. Vajíčka si určitě vyfoukněte s dostatečným předstihem, aby vám z nich během zdobení nevytékala voda.

Budete potřebovat:

vyfouknutá vajíčka
špendlík
tužku s gumou na konci
svíčku
zbylé kalíšky od čajových svíček
voskovky s velkým obsahem vosku

První postup: Zdobení špendlíkem

1. Do kalíšku vložte voskovku s kouskem včelího vosku v poměru 3:1 a nahřejte ho. Můžete si vyrobit stojánek z ramínka nebo vosk nechejte nahřát v aroma lampě.

2. Nechte voskovku zcela rozehřát, ale dejte si pozor, aby vosk nezačal příliš bublat. Pokud se tak stane, zapálenou svíčku na chvíli odsuňte.

3. Do tužky s gumou na konci zapíchněte špendlík, namočte jej do kalíšku s voskem a začněte tvořit. Vajíčko můžete ozdobit barevnými tečkami nebo puntíky.

Druhý způsob, jak vytvořit krásné vzory

Pokud se vám zdá tento způsob zdobení příliš složitý, máme pro vás ještě jeden. Vyfouklé vajíčko zasuňte na špejli, voskovku nahřejte nad svíčkou a následně jí začněte vajíčko "poťupkávat". Můžete použít různé barvy a v kombinaci s bílou voskovkou vytvoříte vzor mramoru. Jakmile budete mít celé vajíčko nabarvené, začněte jím pomaličku nad svíčkou otáčet. Vosk se začne rozpouštět a vytvoří tak krásné vzory.

Ať už jste postupovali jakkoli, voskem obalené vajíčko nechte pořádně zaschnout. Poté jej můžete ubrouskem pořádně vyleštit, aby se krásně lesklo. Na závěr vajíčka protáhněte stuhou nebo je nechte ležet jen tak v košíku. 

Jaké vzory se dají vytvořit? Inspirujte se ve fotogalerii úchvatnými kraslicemi zdobenými voskem:

TIP NA VIDEO: Hledáte další inspiraci na zdobení vajíček? Tady je pár dalších technik.

Video se připravuje ...
Jak jednoduše ozdobit velikonoční vajíčka? • VIDEO: Videohub

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!