Mezi tradiční velikonoční pokrmy patří jednoznačně nádivka nebo také často přezdívaná velikonoční hlavička. Její příprava je snadná a nezabere vám ani tolik času. Jak na to?
Suroviny:
300 g uzeného masa ( můžete použít anglickou slaninu nebo špek)
3 rohlíky (den staré)
3 velká vejce
kopřivy nebo petržel
2 dl mléka nebo masového vývaru
sůl
pepř
máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku
Postup:
1. Uzené maso vložte do hrnce s vodou tak, aby bylo celé potopené a přiklopené ho vařte jednu hodinu. Poté, co bude uvařené, jej nakrájejte na drobné kostky. Vývar z masa ponechejte.
2. Rohlíky natrhejte do mísy, zalijte vývarem nebo mlékem a nechte chvíli nasáknout. Pořádně propracujte rukama.
3. Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, přelijte studenou vodou a vymačkejte z nich tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájejte nadrobno.
4. Následně oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. K rohlíkům přidejte maso, bylinku, trochu soli a pepře a spolu se žloutky, promíchejte a nakonec přidejte našlehané bílky.
Máslem vytřenou formu vysypte strouhankou, náplň rozprostřete do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a nechte péct asi půl hodiny. Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jste do pekáčku vložili.