Velikonoční hlavička - recept na tradiční velikonoční nádivku | Pro ženy | Blesk.cz

Velikonoční hlavička: Nejlepší recept na tradiční nádivku s uzeným masem

27. prosince 2017 | 10:01

Hlavička neboli nádivka patří k Velikonocům stejně jako beránek, barevná kraslice nebo mazanec. Existuje mnoho receptů a vy si s tímto pokrmem můžete opravdu vyhrát. My vám přinášíme recept na tradiční velikonoční hlavičku, na které si pochutná opravdu každý. 


Mezi tradiční velikonoční pokrmy patří jednoznačně nádivka nebo také často přezdívaná velikonoční hlavička. Její příprava je snadná a nezabere vám ani tolik času. Jak na to?

Suroviny:

300 g uzeného masa ( můžete použít anglickou slaninu nebo špek)
3 rohlíky (den staré)
3 velká vejce
kopřivy nebo petržel
2 dl mléka nebo masového vývaru
sůl
pepř
máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku

Postup:

Uzené maso vložte do hrnce s vodou tak, aby bylo celé potopené a přiklopené ho vařte jednu hodinu. Poté, co bude uvařené, jej nakrájejte na drobné kostky. Vývar z masa ponechejte.

Rohlíky natrhejte do mísy, zalijte vývarem nebo mlékem a nechte chvíli nasáknout. Pořádně propracujte rukama. 

Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, přelijte studenou vodou a vymačkejte z nich tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájejte nadrobno. 

Následně oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. K rohlíkům přidejte maso, bylinku, trochu soli a pepře a spolu se žloutky, promíchejte a nakonec přidejte našlehané bílky. 

Máslem vytřenou formu vysypte strouhankou, náplň rozprostřete do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a nechte péct asi půl hodiny. Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jste do pekáčku vložili.

Podívejte se na video, jak si tradiční velikonoční hlavičku připravit:

720p 480p 360p 240p
Velikonoční nádivku s uzeným masem zvládne podle našeho receptu každý! • VIDEO: 


Autor: red
1080p 720p 360p
DesktopMobile