Jak vyfouknout vajíčko jednou dírkou a bez námahy

720p 480p 360p 240p
Jak vyfouknout vajíčko jednou dírkou? Stačí vám dvě minuty!
VIDEO: Adam Balažovič
21. března 2018 | 15:40

Vyfoukávání velikonočních vajíček zrovna nepatří mezi oblíbené činnosti. Není se čemu divit. Pokud se to nedělá správně, člověk ztěžka lapá po dechu a oči mu lezou z důlků. My ale pro vás máme návod, jak vyfouknout vejce snadno a rychle. A to dokonce jednou dírkou!

Než začnete vajíčko vyfukovat, skořápku pořádně omyjte a odmastěte. Můžete k tomu použít vlažnou vodu s pár kapkami jaru nebo cokoliv jiného s odmašťovacím efektem. Pokud nemáte vajíčka domácí, ale kupovaná, najdete na nich červené razítko. Toho se snadno zbavíte pomocí houbičky a tekutého písku. Nakonec vajíčko pořádně osušte.

Pomocí kulatého jehlového pilníku nebo jehly vytvoříme na širším konci vajíčka malou dírku. Skořápku jemně oťukáme a vzniklou dírku lehce rozšiřujeme tak dlouho, dokud se dovnitř nevejde menší plastové brčko. To dovnitř strčíme kloubem nahoru a vajíčko nakloníme nad misku. Foukáme, dokud se veškerý obsah nevylije ze skořápky ven. Následně do vajíčka napustíme vodu, jemně protřepeme a vodu vylijeme.

A máme hotovo. Teď už se jen můžeme pustit do zdobení kraslic. Dříve se vajíčka zdobila přírodními barvami. Nejdůležitější byla vždy červená barva, která ochraňovala před démony a představovala lásku. Děvče si na červeno obarvené vejce nechalo pro chlapce, kterého mělo rádo. K dalším přírodním barvám pak patřily hnědá, žlutá, zelená a černá. Nejčastěji se vejce barvila pomocí cibule, červené řepy, zelí, dubové nebo olšové kůry nebo lipového květu.

K přírodním materiálům se vždy přidával ocet a sůl. Pro vysoký lesk se používalo domácí sádlo, kterým se hotová vajíčka pomazala. Přírodní barvení má tu výhodu, že se žádná chemie a zdraví škodlivé látky nedostanou skrz skořápku.

Autor: red
1080p 720p 360p
DesktopMobile