Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Velikonoční kraslice: 40 nápadů na zdobení! Inspirujte se ve fotogalerii

1. února 2024 | 06:00

Když se řekne slovo Velikonoce, každému z nás se vybaví malované kraslice, které se dávají za odměnu mužům za to, že ženy vyšlehají pomlázkou. V dnešní době najdeme spoustu moderních metod a technik, jak vejce nabarvit. Pojďme si ale připomenout tradiční zdobení, které se stále používá. 

Ze jména pohanské bohyně plodnosti Eostre vzniklo anglické označení Velikonoc - Easter. Podle legendy bohy proměnila ptáčka, který umrzl ve vánici, v zajíce. On pak z vděčnosti každé jaro kladl vejce jako pták. Proto je vajíčko symbolem života, plodnosti a vděku. Zdobená vejce pak používala při jarních obřadech, při narozeních, svatbách a pohřbech. Kultovním smyslem nemělo být darování, ale požití jejich obsahu, proto se zdobila od nepaměti vařená.

Přírodní barvení vajíček

Dříve se vajíčka zdobila přírodními barvami. Nejdůležitější byla vždy červená barva, která ochraňovala před démony a představovala lásku. Děvče si na červeno obarvené vejce nechalo pro chlapce, kterého mělo rádo. K dalším přírodním barvám pak patřily hnědá, žlutá, zelená a černá. Nejčastěji se vejce barvila pomocí cibule, zelí, dubové nebo olšové kůry, lipového květu nebo červené řepy

K přírodním materiálům se vždy přidával ocet a sůl. Pro vysoký lesk se používalo domácí sádlo, kterým se hotová vajíčka pomazala. Přírodní barvení má tu výhodu, že se žádná chemie a zdraví škodlivé látky nedostanou skrz skořápku.

Techniky zdobení kraslic

Odjakživa bylo malování vajíček v režii žen a muži měli dokonce zakázáno vstupovat do místnosti, kde se zdobilo. Mezi nejčastější techniky patřila například vosková batika, kdy se na odmaštěné vajíčko nanášel včelí vosk z hořící svíčky. Za pomocí špendlíkové hlavičky se vytvářely různé vzory. Navoskované vajíčko se pak ponořilo do studené vody a zaschlý vosk se následně odstranil.

Další metodou je například gravírování. Vejce se obarví anilinovou nebo lihovou barvou a poté se na něm vytváří různé vzory. Některé z nich mohou napodobovat výšivku. Tuto metodu nazýváme také vyškrabováním, kdy se používají nabroušené pilníky a nože.

K tradičnímu zdobení patří také zdobení dužinou z jezerní sítiny. Jedná se o techniku více než sto let starou, původem z jižní Moravy. Dužina se lepí na bílá vajíčka a prokládá se látkami nebo sametovými stužkami.

Oblíbená je také metoda háčkování, kdy se vajíčka oblékají do háčkovaných košilek. Můžete vyzkoušet také metodu lepení slámy, kterou po délce naříznete ostrým nožem, namočíte a rozžehlíte na proužky. Ze stébel pak vystříháte různé tvary, ze kterých sestavíte vzory. Slámu pak nalepíte na vejce lepidlem, které nanesete malým štětečkem. Jde sice o náročnější techniku, ale z výsledku budete nadšeni. 

Podívejte se do galerie na nejkrásnější velikonoční kraslice.

TIP NA VIDEO: Jak se vlastně vypočítává čas křesťanských Velikonoc?

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!