Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kam na Velikonoce: Vyrazte k moři nebo na poslední letošní lyžování

9. března 2024 | 12:36

Na Velikonoce se řada lidí těší nejen kvůli příchodu jara a hezkého počasí, ale i pro několik dnů volna. Státním svátkem je jak Velký pátek, tak i Velikonoční pondělí. Prodlužte si toto volno o pár dnů a vypravte se do zahraničí na poslední lyžovačku, k moři za teplem nebo do země, kde se slaví Velikonoce opravdu velkolepě. Na závěr máme tipy i pro ty, kteří chtějí zůstat v Česku.

Proč si čtyři dny velikonočního volna ještě neprodloužit a neudělat si skvělou  dovolenou? Duben je totiž měsíc, ve kterém se dá zažít všechno, na co si vzpomenete.

Velikonoce na horách

Co takhle strávit Velikonoce na horách? Máte totiž poslední šanci užít si sníh. Provětrejte ještě jednou lyže, které pak schováte zase na delší dobu do sklepa. Jestli si chcete na jaře užít dlouhé sjezdovky a dostatek sněhu, vypravte se do Alp - třeba do francouzského Val Thorens, které je se svojí maximální nadmořskou výškou  3230 metrů nejvýše položeným lyžařským střediskem v Evropě. Lyžařská sezona tu končí až na začátku května!

A třeba ledovec Hintertux v Rakousku, který se nachází ve výšce 3000 metrů, má dokonce celoroční provoz. Milovníci zimy tu mohou také absolvovat prohlídku do nitra ledovce, která je zavede do komplexu ledových jeskyní Nature’s Ice Palace. Více se o tom dozvíte ZDE.

Na velikonoční lyžovačku ale nemusíte vyrážet jenom do Alp, ale klidně třeba na Slovensko. Například ve středisku Jasná v Nízkých Tatrách je sezona většinou až do konce dubna, a někdy dokonce i déle.

Kam v dubnu k moři?

Jestli už se nemůžete dočkat, až se u vody pořádně prohřejete na sluníčku, vypravte se k moři už v dubnu. V tento měsíc je skvělou destinací Egypt, kde vás čekají teploty kolem osmadvaceti stupňů a ceny jsou navíc příznivé.  Nebo zvolte některou z celoročních destinací. Trendem tohoto roku je určitě Omán, vypravit se můžete i do Spojených Arabských Emirátů, Thajska, na Kapverdské ostrovy nebo Maledivy. V dubnu se vám bude líbit například také na Bali nebo Kubě, kde jsou na jaře nejnižší srážky.

Velikonoce ve Španělsku: Všechno je tu jinak

Pokud chcete vyzkoušet velkolepé, ale hlavně úplně jiné oslavy Velikonoc, vypravte se do Španělska. Po celé zemi se konají ve dne i v noci velikonoční průvody, které jsou jednou velkou show. Tím hlavním, co v nich uvidíte, je tzv. vynášení soch. Představte si mohutná nosítka a na nich sochy svatých v životní velikosti. Může to být socha Krista nesoucího kříž anebo rovnou celé sousoší, třeba poslední večeře. Některá nosítka jsou tak velká, že je nesou desítky lidí. Velikonočním průvodem jdou také postavy v kápích, které jsou jak vystřižené z mysteriózního thrilleru. Postavy ve skutečnosti symbolizují představují kajícníky.

Pro více informací klikněte na článek níže:

Chcete zůstat v ČR? Tipy na velikonoční výlety a trhy

MISTO POMLÁZKY VÍNO Velikonoce se dají slavit taky jinak než s upletenou pomlázkou v ruce. Vyměňte ji za sklenku dobrého vína a vyrazte do vinného sklípku. Ty moravské budou správnou volbou - tady najdete seznam vinařů, kteří nabízejí ubytování.

VELIKONOČNÍ TRHY Sázkou na jistotu pak budou velikonoční trhy, které mají u nás dlouholetou tradici. Seženete na nich velké množství tradičních velikonočních dekorací jakou jsou malované kraslice, pomlázky, věnečky nebo různé druhy keramiky. Pokud nepatříte mezi fanoušky domácího pečení, koupíte zde také velikonoční mazance, beránky nebo jidáše. Pro děti jsou pak připraveny dětské dílničky, ve kterých si mohou vyrobit jednoduché velikonoční dekorace.

Aktuální přehled velikonočních trhů najdete ve článku níže:

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!