Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kam za sněhem o Velikonocích? Objevte Zillertal, kde se lyžuje celý rok

1. března 2024 | 11:29

Kde bude sníh o Velikonocích? Na poslední lyžování této sezony se vypravte do oblasti Zillertal v Tyrolsku. A nemusí být ani poslední. Jedním ze zillertalských středisek je totiž Hintertux, což je jediný rakouský ledovec s celoročním provozem. Kromě zimních sportů tu na vás - také 365 dní v roce - čeká návštěva impozantní ledové jeskyně.

Co v článku najdete:
Zillertal v kostce
Celoroční ledovec Hintertux
Ledová jeskyně a plavby po podzemním jezeře
Další highlighty - kam na sáně, kam na pivo

Jestli tak jako já navštívíte zillertalské lyžařské údolí, počítejte dopředu s tím, že všechno za pár dnů nestihnete. Ve čtyřech velkých areálech najdete dohromady 544 kilometrů sjezdovek, které obsluhuje180 lanovek a vleků. Na všechny z nich, ale také na skibusy a většinu veřejné dopravy v údolí, platí jeden skipass. Takže si tu dle libosti můžete vyzkoušet všechno, co vás bude zajímat. Času je ještě dost. Sezonu tu mají - kromě už zmíněného celoročního ledovce Hintertux - až do dubna.

NÁŠ TIP: Klikněte na ikonku lyžaře a podívejte se na jednotlivá střediska podrobněji.

Hintertux: Jediný celoroční ledovec v Rakousku

Na vrcholek ledovce Hintertux jsem během tři čtvrtě hodiny vyjela postupně třemi  gondolami Glacier Bus 1, 2 a 3. V nadmořské výšce mezi 1500 až 3250 metry se tu rozprostírají kopce různých náročností a během sjezdu se můžete kochat výhledy na známého alpského obra Olperer a další hory.

Ne nadarmo získal Hintertux od portálu Skiresort.de, který testuje lyžařské areály, ocenění Přední světové lyžařské středisko do 60 km sjezdovek. Široké sjezdy a panoramata hor ale nejsou jedinými důvody, proč si tu budete připadat jako v pohádce. Opravdové království zimy na vás čeká při výpravě do útrob ledovce, kde je ukrytá unikátní ledové jeskyně.

Na vrchol ledovce vyjedete postupně třemi lanovkami.
Autor: Johannes Sautner

Ledová jeskyně: Plavba v útrobách ledovce

K Ledovému paláci (Natural Ice Palace) to máte od horní stanice lanovky deset minut chůze z kopce. Puklinu v ledové stěně, z níž se při bližším zkoumání vyklubal vchod to obrovského jeskynního komplexu, objevil na jedné ze svých výprav Roman Erler, investoval spoustu energie do jeho zpřístupnění, a pracuje tu. My jsme ho zastihli při odklízení sněhu, jindy prodává v pokladně lístky nebo provádí. Při troše štěstí tu také můžete narazit na českého průvodce Jirku.

Ledový svět s přírodními dutinami, ledovými krápníky, krystaly a zamrzlými vodopády je skutečně impozantní. Pokud máte závrať, předem se připravte na pohled do 52 metrů hluboké šachty, která je nejhlubší svého druhu na světě a slouží pro výzkum ledovce. Stejně tak je zvláštní pocit mít nad sebou 30 metrů ledové masy! Právě tak hluboko pod povrchem se nachází ledovcové jezero, na kterém zažijete sice krátkou, ale působivou plavbu lodí.

Praktické tipy: V jeskyni je celoročně teplota 0°C. Kromě teplého oblečení si vezměte pořádné outdorové boty. Sestup k jeskyni může být zvláště v čerstvě napadaném sněhu náročný a v jeskyni zase budete zdolávat schody a krátké žebříky. V lyžákách na tuto prohlídku určitě nechoďte.

Jak to v ledové jeskyni vypadá? Podívejte se do fotogalerie v úvodu článku.

Další 4 tipy ze Zillertalu Aneb co mě ještě nadchlo

Celou oblast rakouského Zillertalu ocenil zmíněný portál Skiresort.de jako vítěze kategorie Nejlepší lyžařské údolí pro rok 2023. Co mě tady ještě nadchlo?

1. V areálu Zillertal arena si určitě sjeďte modrou panoramatickou sjezdovku č. 18, která nabízí úžasné výhledy. Najdete ji na kopci Karspitz.

2. Ideální pro rodiny je středisko Spieljoch, které nabízí přehledné široké sjezdovky, ale hlavně 5,5 kilometrů dlouhou sáňkařskou dráhu. Má mírný sklon, takže ji zvládnou i ti, co s ovládáním sáněk tak jako já nemají mnoho zkušeností. Dejte si ale pozor v místech, kde dráha kříží sjezdovky.

Sáňkování na na Spieljochu budete milovat.
Autor: taj

3. Nezapomeňte ochutnat skvělé místní pivo. V pivovaru BrauKunstHaus navíc můžete absolvovat prohlídku, kde se zábavnou formou dozvíte všechno o výrobě piva, ale taky si např. vyzkoušíte jódlování. Svůj pěvecký pokus si dokonce ve speciální budce můžete nahrát a nechat poslat na mail.

4. Sauny a bazény v hotelu Theresa v Zell am Ziller. Naložit se venku do teplé vody nebo se zpotit v panoramatické sauně, to je po lyžování to pravé. Tento rodinný hotel sice není cenově pro každého, ale jeho úžasné prostředí je zážitek. Provozuje ho sedm členů rodiny Egger v čele s paní Theresou, které je přes 90 (hotel slaví 60 let existence), ale určitě na to nevypadá. Tato šaramantní dáma vás u večeře přijde pozdravit, zeptá se, jak jste se měli, a bez ohledu na svůj věk odnese najednou všechny vaše talíře.

Autor: Eva Tajanovská, inf
Video se připravuje ...