Klasický karbanátek je stálice české kuchyně, ale není důvod, proč ho něčím neozvláštnit. Například vajíčkem natvrdo, kterých je po Velikonocích všude spousta. Pštrosí vejce podávejte s bramborovou kaší a čerstvou jarní zeleninou a nebudete litovat!
Suroviny (na 4 porce):
- 4 ks vajec natvrdo
- 600 g mletého masa (hovězí i vepřové)
- 1 polévková lžíce mleté papriky
- 2 ks syrových vajec
- strouhanka
- olej
- sůl, pepř
Postup:
1. V míse promíchejte mleté maso s paprikou, rozklepněte do něj syrová vejce a podle potřeby zahusťte strouhankou. Dochuťte solí, pepřem a důkladně promíchejte.
2. Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a důkladně obalte masovou směsí tak, aby jí byla celá pokrytá. S navlhčenýma rukama vám to půjde snadno. Vzniklé koule můžete, ale nemusíte obalit ve strouhance, záleží na tom, co vám chutná více.
3. Pokud jde o finální úpravu, máte dvě možnosti:
PŠTROSÍ VEJCE V TROUBĚ: Olejem vymastěte pekáček, "pštrosí vejce" do něj vyskládejte a v předehřáté troubě pečte při 200 stupních Celsia dozlatova. Podle potřeby je podlijte vodou a přelijte výpečkem.
SMAŽENÁ PŠTROSÍ VEJCE: Druhou možností je nechat v hrnci rozehřát vyšší vrstvu oleje a "pštrosí vejce" v ní ze všech stran osmažit.