Polévka je grunt a kulajda jako od babičky dvojnásob. Připravte si podle našeho receptu jednu z nejoblíbenějších českých polévek. Využít na ní můžete sušené nebo zmražené houby, které vám zůstaly ještě z loňského sběru.
Suroviny:
- 3 ks brambor
- 60 g sušených hub
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 ks vejce natvrdo
- 3 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 svazek čerstvého kopru
- 250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 200 ml zakysené smetany
- 5 polévkových lžic hladké mouky
- sůl
- ocet
Postup:
1. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a krátce na něm osmahneme houby, zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, osolíme a vaříme, až houby a brambory změknou.
2. V menším kastrůlku svaříme ve vodě nové koření, bobkový list a pepř a scezený vývar přidáme do polévky. Kopr nasekáme najemno, vsypeme do základu, pak vmícháme smetanu s hladkou moukou a za stálého míchání vaříme, až polévka zhoustne.
3. Kulajdu dochutíme solí a troškou octa. Porce polévky zdobíme plátky vajec.