Kulajda s vejcem - recepty z vajec |Velikonoce| | Pro ženy | Blesk.cz

Jako od babičky: Tradiční staročeská kulajda s vejcem natvrdo

12. prosince 2017 | 12:35

Vydatná polévka, která nahradí hlavní chod a má u nás letitou historii, to je kulajda! Vyzkoušejte poctivou klasiku, na kterou stačí pár ingrediencí a všichni si pochutnají. Místo zastřeného vejce ji servírujte s vajíčkem natvrdo.

Polévka je grunt a ta jako od babičky dvojnásob. Připravte si podle našeho receptu jednu z nejoblíbenějších českých polévek. Využít na ní můžete sušené nebo zmražené houby, které vám zůstaly ještě z loňského sběru.

Suroviny:

  • 3 ks brambor
  • 60 g sušených hub
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 ks vejce natvrdo
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
  • 200 ml zakysené smetany
  • 5 polévkových lžic hladké mouky
  • sůl
  • ocet

Postup:

Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a krátce na něm osmahneme houby, zalijeme vodou, přidáme kostky brambor, osolíme a vaříme, až houby a brambory změknou.

V menším kastrůlku svaříme ve vodě nové koření, bobkový list a pepř a scezený vývar přidáme do polévky. Kopr nasekáme najemno, vsypeme do základu, pak vmícháme smetanu s hladkou moukou a za stálého míchání vaříme, až polévka zhoustne.

Kulajdu dochutíme solí a troškou octa. Porce polévky zdobíme plátky vajec.

Autor: red
1080p 720p 360p
DesktopMobile