Pátek 23. února 2024
Svátek slaví Svatopluk, zítra Matěj
Zataženo, déšť 9°C

Velikonoční nádivka s uzeným masem: Video, jak na to, krok za krokem

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič
10. února 2023 | 12:32

Co by to bylo za Velikonoce bez tradiční nádivky, která je nedílnou součástí jarní tabule. Mezi nejoblíbenější patří ta s uzeným masem a přidat do ní můžete také kopřivy. Velikonoční nádivku s uzeným masem zvládne podle našeho receptu každý!

Starší rohlíky rozhodně nevyhazujte a udělejte z nich výbornou nádivku, na které si pochutná opravdu každý. Jak na to? 

Suroviny:

300 g uzeného masa (krkovice)
3 rohlíky (den staré)
3 velká vejce
kopřivy nebo petržel
2 dl mléka nebo masového vývaru
sůl
pepř
máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku

Postup:

Uzené maso vložte do hrnce s vodou tak, aby bylo celé potopené a přiklopené ho vařte jednu hodinu. Poté, co bude uvařené, jej nakrájejte na drobné kostky. Vývar z masa ponechejte.

Rohlíky natrhejte do mísy, zalijte vývarem nebo mlékem a nechte chvíli nasáknout. Pořádně propracujte rukama. 

Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, přelijte studenou vodou a vymačkejte z nich tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájejte nadrobno. 

Následně oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. K rohlíkům přidejte maso, bylinku, trochu soli a pepře a spolu se žloutky, promíchejte a nakonec přidejte našlehané bílky. 

Máslem vytřenou formu vysypte strouhankou, náplň rozprostřete do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a nechte péct asi půl hodiny. Doba pečení se bude řídit vrstvou nádivky, kterou jste do pekáčku vložili.

Vegetariánská nádivka podle foodblogerky

Vyzkoušejte ještě další recept: špenátovou nádivku. Podívejte se na video, ve kterém vám přípravu této bezmasé verze velikonoční nádivky předvede foodblogerka Mona Jaoua.

Video se připravuje ...
Velikonoční nádivka bez masa

Další recept na velikonoční nádivku naleznete zde>>>

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!