Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak se zbavit otravné rýmy? Těchto 11 rad vám pomůže

  • Jak se zbavit otravné rýmy? Těchto 11 rad vám pomůžou
    9. prosince 2023 | 06:00

    Je otravná, protože dokáže pěkně potrápit i znepříjemnit život.

    Infekční rýmu nejčastěji vyvolávají viry nebo bakterie. „Zánět postihuje měkké tkáně, především sliznice pokrývající vnitřek nosu a vedlejších nosních dutin. Tyto tkáně na infekci odpovídají zánětlivou reakcí, což má za následek tvorbu hlenu,“ vysvětluje Rami Katra, otorinolaryngolog z Kliniky ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN Motol. A dodává: „Ve vedlejších dutinách, jež jsou s nosní dutinou spojeny, může po odeznění či nedoléčení akutní rýmy přetrvávat druhotná bakteriální infekce.“ Říká se, že léčená rýma trvá sedm dní, neléčená týden. Každopádně, abyste si zpříjemnila její průběh, zkuste následující.

  • Uvolňujte nos

    Smrkáním dostanete bacily z těla ven. Smrkejte jemně a každou dírku čistěte zvlášť! Papírový kapesník po každém vysmrkání vyhoďte a umyjte si ruce.

    Jak vyzrát na rýmu u dětí? To se dozvíte ve videu: 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Tlačte na body

    Ukazováčky přiložte ze stran ke kořeni nosu, mezi očima. Ucpěte si nosní dírky palci a jemně stlačujte body při kořeni nosu, každou stranu zvlášť. Pomůžete tak zmírnit příznaky rýmy. Opakujte na každé straně 10x. Poté si jemně deset sekund masírujte horní část ušních boltců.

  • Inhalujte

    Nakloňte se nad hrnec s horkou vodou, s přidáním několika kapek kafrového, tea tree či mátového oleje. To pomůže rozpustit hlen v nose a uvolnit dutiny. Pomáhá rovněž horká koupel předloktí a chodidel. Ručník namočený v horké vodě a přiložený na obličej pomáhá zmírnit postižení dutin a uvolňuje nos.

  • Vypláchněte nos

    Naplňte konvičku určenou k proplachování nosu půl litrem příjemně teplé vody, přidejte sůl (zarovnaná polévková lžíce) a nechte dokonale rozpustit. Konvičku s roztokem přiložte nad umyvadlem k jedné nosní dírce a nakloňte hlavu na stranu tak, aby mohla voda volně vytékat z druhé nosní dírky. Během procedury dýchejte mírně otevřenými ústy, nepolykejte a soustřeďte se. Chce to chvilku nacvičovat, ale nenechte se odradit. V polovině procesu se šetrně vysmrkejte. Vše zopakujte u druhé nosní dírky. Poté se opět vysmrkejte. Použít můžete i misku, do níž nos ponoříte a slanou vodu dírkou natáhnete.

  • Doplňte minerály

    Doplnění hořčíku a zinku pomůže zlepšit obranyschopnost a zkrátí dobu léčby. Hořčík pomáhá rozšiřovat krevní cévy a zinek zlepšuje stav hlenových váčků a zvyšuje imunitu.

  • Mazejte si nos

    Podrážděnou a zarudlou kůži nosu několikrát denně natírejte vazelínou nebo hutnějším krémem či mastí na ošetření podrážděné kůže.

  • Vlhčete vzduch

    Používejte odpařovače, čističky vzduchu, mokré ručníky na topení, cokoli, co vám pomůže zvlhčit suchý vzduch v domácnosti.

  • Vyplavte rýmu z těla

    Voda, bylinkový čaj, horká polévka – konzumace tekutin opět nastolí rovnováhu v těle a pomůže vyplavit rýmu.

  • Přidejte koření

    Silice v pálivém jídle a štiplavém koření rozproudí krev a uvolní nos. Zařaďte do zimního jídelníčku čerstvý křen, hořčici, cibuli, česnek nebo pálivé papričky.

  • Hodně spěte

    Náchylnost k nachlazení a rýmě je vždy větší, jste-li oslabena stresem a napětím. Dejte větší prostor spánku, abyste nabrala síly a zregenerovala se!

  • Vyzkoušejte cibuli

    Cibuli nakrájejte, zalijte lžičkou medu a nechte ji přes noc uležet. Pustí pak šťávu, kterou po lžičkách užívejte.

  • Jak se zbavit zadní rýmy?

    Zadní rýma je ve skutečnosti zánět vedlejších nosních dutin, který se projevuje ucpaným nosem a dýchacími potížemi. Nemocný má pocit, že jeho rýma „nejde vysmrkat“ a v hlenu, který nemůže z dutin odtékat, se množí bakterie, což způsobuje silnou bolest hlavy.

    Příčinami vzniku zadní rýmy bývají infekce, alergické reakce či problém s nosní mandlí. Léčba spočívá v naředění hlenu tak, aby ho bylo možné vysmrkat. Doporučuje se proto zvlhčovat doma vzduch, pít hodně tekutin a vyplachovat si nos slanou vodou.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

Autor: bla, mojezdravi.cz
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, TĚLO
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...