Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Odteď budete ovesné vločky jíst! Tahle fakta vás přesvědčí

  • Ovesné vločky umí zázraky.
    21. listopadu 2023 | 06:00

    Jsou skvělým zdrojem vlákniny, dokážou zasytit na dlouhou dobu a dodat tělu potřebnou energii. Jaké jsou další benefity, které díky ovesným vločkám můžete získat?

    Právě během zimy jsou teplé ovesné kaše tou nejlepší snídaní. Zahřejí, zasytí a lehce se stráví. Proč právě ovesné vločky by měly být vaše favoritky?

  • Pomáhají při hubnutí

    Silné zbraně ovesných vloček jsou jejich pomalé vstřebávání, vysoký obsah vlákniny a komplexních sacharidů. Mimo to ovesné vločky obsahují betaglukan, který napomáhá snižovat špatný cholesterol LDL. Jeho snížení ulevuje při srdečních chorobách a zánětech. „Co se týká hubnutí, jde o to, že vláknina společně s komplexními sacharidy zapříčiňují pomalé vstřebávání této potraviny. Díky tomu nás jídlo z nich zasytí na dlouhou dobu. Oddálení pocitu hladu oceníte zejména tehdy, když se snažíte docílit štíhlejší a zdravější postavy. Nezapomeňte však na pravidelný pohyb,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

  • Zlepšují trávení

    Ovesné vločky mají vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny, která má blahodárné účinky právě na naše střeva. Vločky pomáhají zejména při zácpě, ale podle některých zahraničních studií působí i jako prevence rakoviny tlustého střeva. Snažte se jíst vločky pravidelně, ať už ke snídani nebo jako svačinku během dne.

    Tip na video: Jak se zbavit nadýmání? 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Posilují imunitu

    Za současné situace bychom měli posilovat imunitu víc než kdy jindy, přičemž naše imunita je z velké části odrazem osídlení našeho trávicího traktu. To z velké části ovlivňují kvalita stravy a samozřejmě i fyzická aktivita. V případě ovesných vloček sehrává svou roli již zmiňovaný betaglukan, který má vliv i na imunitu, protože pomáhá takzvaným neutrofilům. „Neutrofily bojují proti infekcím, proto jsou ovesné vločky dobrou volbou zvlášť v chladných měsících,“ tvrdí Michaela Ryglová.

  • Obsahují minerály a vitaminy

    K posílení imunity, a tím i celého organismu přispívá také to, že v ovesných vločkách se nacházejí i další prospěšné látky a živiny jako vápník, železo, fosfor, zinek a vitamin K. Za zmínku stojí i přítomnost vitaminu B1 (thiaminu), kyseliny listové a v menší míře i dalších vitaminů skupiny B, jako jsou například riboflavin (B2), niacin (B3) nebo pyridoxin (B6). „Nejen během chřipkového období, ale obecně pro posílení imunity je skvělým pomocníkem antioxidační vitamin E, který je ve vločkách rovněž obsažen,“ říká výživová specialistka.

  • Zlepšují náladu

    Dobrá nálada je pro celkové zdraví člověka klíčová. Možná vás překvapí, že vedle lepšího trávení může pravidelná konzumace ovesných vloček pomoct i s psychikou. Díky obsahu lecitinu a tryptofanu působí totiž vločky příznivě na nervy. Esenciální aminokyselina tryptofan dokonce pomáhá v boji proti úzkostem, depresím, stresu, poruchám spánku a snižuje nepříjemný pocit napětí. „Vedle lepší nálady pomáhají esenciální aminokyseliny také při budování svalové hmoty, což ocení zejména fitness nadšenci,“ doplňuje Michaela Ryglová a dodává, že za zmínku stojí i obsah bílkovin, které jsou důležité při stavbě svalové hmoty i při redukci váhy při dietách. A v neposlední řadě: vločky jsou levné!

  • Inspirujte se recepty: Bircher müsli klasik

    Potřebujete (na 1 porci):

    - 40–50 g ovesných vloček
    - 120–150 ml mléka
    - 1 středně velké jablko
    - 1/2 citronu
    - pár rozinek
    - 1 kelímek hustého jogurtu
    - 1 lžíci medu
    - pár ořechů

    Jak postupovat:

    Už večer smíchejte vločky s mlékem a uložte přes noc do lednice. Vločky do rána nabobtnají, báječně zjemní a především do sebe vstřebají téměř všechnu tekutinu. Jablko rozčtvrťte, odjádřete a se slupkou nastrouhejte nahrubo. Ihned zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte, aby ovoce zbytečně nehnědlo. Ochuťte medem, množství záleží na přirozené sladkosti jablka. K ochucenému jablku přimíchejte nabobtnané vločky i se zbytkem mléka a jogurt. Rozdělte do misek. Ořechy nasekejte nahrubo a společně s rozinkami jimi posypte hotové müsli.

  • Vtipná kaše

    Potřebujete (na 1 porci):

    - 30 g ovesných vloček
    - 200–250 ml mléka
    - špetku soli
    - cokoli na ozdobení a ochucení kaše

    Jak postupovat: 

    Ovesné vločky osolte a smíchejte se 150 ml mléka. Vložte do mikrovlnky a v dostatečně velké misce při plném výkonu přiveďte k varu. Trvá to zhruba 2 minuty. Jakmile vločky zpění v celém svém objemu, nechte je vařit jen 5–10 sekund. Přilijte k nim zbytek mléka, rozmíchejte a nechte chvíli odpočívat na kuchyňské lince. Po pěti minutách znovu vložte uvařené vločky do mikrovlnky, tentokrát už jen prohřát na teplotu, jaká je vám příjemná. Přendejte na talíř, ozdobte, ochuťte podle nálady.

  • Zapečená ovesná kaše

    Potřebujete (na 1 porci): 

    - 70 ml mléka
    - 70 g ovesných vloček
    - 10 ml javorového sirupu
    - 1 vejce
    - 1 banán
    - hrst oříšků
    - lesní ovoce
    - kokosové chipsy

    Jak postupovat: 

    Nejdříve si pomocí vidličky rozmačkejte banán. Poté ho smíchejte s vejcem a mlékem. Přidejte ovesné vločky a javorový sirup. Vše důkladně promíchejte. Nakonec hotovou směs nalijte do připravené zapékací nádoby a pečte při 180 stupních přibližně 25 minut. Po upečení ozdobte ovocem a kokosovými chipsy.

Autor: bla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...