Zázrak ve skořápce: Věděli jste, že vás vlašáky vyléčí z těchto nemocí?
Jsou u nás nejdostupnějšími a nejznámějšími oříšky vůbec. Na co všechno je můžeme využít?
Jádra, na kterých si pochutnáváme, jsou vlastně pecky plodů ořešáku královského, které dozrávají v zelené slupce. Patří mezi klasiku české sladké kuchyně, kde jsou součástí náplní do moučníků a hlavní ingrediencí vánočního cukroví. Kromě toho si z nich, ale i ze skořápek či listů můžeme připravit také spoustu léčivých pomocníků.
Nápoj ze skořápek proti kašli
10 dobře omytých skořápek vařte v 500 ml vody hodinu a půl. Nechte odstát, slijte (ideálně do termosky) a nápoj popíjejte, dokud je teplý.
Likér z listů pro dobré trávení
Pokud máte trávicí potíže, zalijte lžíci ořechových listů a lžíci máty 500 ml jakékoli ovocné pálenky a nechte dva týdny louhovat, každý den protřepejte. Poté přeceďte přes plátýnko, uchovejte v ledničce a užívejte 3x denně jednu lžíci.
Nugeta z jader
BUDETE POTŘEBOVAT:
- 2 hrnky jader vlašských ořechů
- 3/4 hrnku medu
- 4 lžíce kakaa
- 150 ml převařené vody
POSTUP: Ořechy vsypte na plech a vložte na 10 minut do trouby rozpálené na 190 °C. Převařte vodu a nechte ji vystydnout. Pečené a zchlazené ořechy vložte do robotu a mixujte na jemnou kaši. Přidejte med, kakao a dolijte převařenou vychladlou vodou. Pokračujte v mixování, dokud vám nevznikne hladká jemná hmota. Hotovou pomazánku přendejte do sklenice a skladujte v ledničce. Trvanlivost je 5 dní.
Mast z listů na kožní záněty a plísně
Rozehřejte 300 g bambuckého másla ve vodní lázni, vypněte, přidejte nasekané listy ořešáku a nechte týden stát, každý den rozehřejte a nechte ztuhnout. Pak přeceďte přes sítko a mast dejte do mističky. Potírejte postižená místa podle potřeby.
Čím jsou prospěšné?
Díky antioxidantům, kterých mají nejvíc ze všech ořechů, chrání naše buňky před volnými radikály, které je poškozují. Konzumace prospívá střevní mikroflóře, pomáhá v boji proti artritidě, cukrovce, zánětům střev a rakovině. Dodávají tělu omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které si samo neumí vyrobit.
Pomazánka z vlašských ořechů a pečiva
BUDETE POTŘEBOVAT:
- hrnek jader vlašských ořechů
- velkou veku
- stroužek česneku
- pepř a sůl
- šťávu z poloviny citronu
- lžíci sezamového oleje
- 4 listy bazalky
POSTUP: Ořechy rozmixujte a smíchejte s prolisovaným česnekem. Veku namočte ve vodě, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a promíchejte ji s ořechy, přidejte olej, citronovou šťávu a vymíchejte do pasty. Dochuťte solí a pepřem a podávejte na pečivu nebo topinkách.
Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.
Autor: archiv