Zázrak ve skořápce: Věděli jste, že vás vlašáky vyléčí z těchto nemocí?

  • Zázrak ve skořápce: Věděli jste, že vás vlašáky vyléčí z těchto neduh?
    30. října 2023 | 06:00

    Jsou u nás nejdostupnějšími a nejznámějšími oříšky vůbec. Na co všechno je můžeme využít?

    Jádra, na kterých si pochutnáváme, jsou vlastně pecky plodů ořešáku královského, které dozrávají v zelené slupce. Patří mezi klasiku české sladké kuchyně, kde jsou součástí náplní do moučníků a hlavní ingrediencí vánočního cukroví. Kromě toho si z nich, ale i ze skořápek či listů můžeme připravit také spoustu léčivých pomocníků.

  • Nápoj ze skořápek proti kašli

    10 dobře omytých skořápek vařte v 500 ml vody hodinu a půl. Nechte odstát, slijte (ideálně do termosky) a nápoj popíjejte, dokud je teplý.

  • Likér z listů pro dobré trávení

    Pokud máte trávicí potíže, zalijte lžíci ořechových listů a lžíci máty 500 ml jakékoli ovocné pálenky a nechte dva týdny louhovat, každý den protřepejte. Poté přeceďte přes plátýnko, uchovejte v ledničce a užívejte 3x denně jednu lžíci.

  • Nugeta z jader

    BUDETE POTŘEBOVAT:

    - 2 hrnky jader vlašských ořechů

    - 3/4 hrnku medu

    - 4 lžíce kakaa

    - 150 ml převařené vody

    POSTUP: Ořechy vsypte na plech a vložte na 10 minut do trouby rozpálené na 190 °C. Převařte vodu a nechte ji vystydnout. Pečené a zchlazené ořechy vložte do robotu a mixujte na jemnou kaši. Přidejte med, kakao a dolijte převařenou vychladlou vodou. Pokračujte v mixování, dokud vám nevznikne hladká jemná hmota. Hotovou pomazánku přendejte do sklenice a skladujte v ledničce. Trvanlivost je 5 dní.

  • Mast z listů na kožní záněty a plísně

    Rozehřejte 300 g bambuckého másla ve vodní lázni, vypněte, přidejte nasekané listy ořešáku a nechte týden stát, každý den rozehřejte a nechte ztuhnout. Pak přeceďte přes sítko a mast dejte do mističky. Potírejte postižená místa podle potřeby.

  • Čím jsou prospěšné?

    Díky antioxidantům, kterých mají nejvíc ze všech ořechů, chrání naše buňky před volnými radikály, které je poškozují. Konzumace prospívá střevní mikroflóře, pomáhá v boji proti artritidě, cukrovce, zánětům střev a rakovině. Dodávají tělu omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které si samo neumí vyrobit.

  • Pomazánka z vlašských ořechů a pečiva

    BUDETE POTŘEBOVAT:

    - hrnek jader vlašských ořechů

    - velkou veku

    - stroužek česneku

    - pepř a sůl

    - šťávu z poloviny citronu

    - lžíci sezamového oleje

    - 4 listy bazalky

    POSTUP: Ořechy rozmixujte a smíchejte s prolisovaným česnekem. Veku namočte ve vodě, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a promíchejte ji s ořechy, přidejte olej, citronovou šťávu a vymíchejte do pasty. Dochuťte solí a pepřem a podávejte na pečivu nebo topinkách.

    Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE

    Autor: archiv

Autor: Miluše Hentschelová
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, TĚLO
Diskuse ke článku
Video se připravuje ...