Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tomu neuvěříte! Co všechno se změní, když si na noc navléknete ponožky?

  • ponožky
    6. listopadu 2023 | 06:00

    Připadá vám to banální? Tak pravděpodobně netušíte, co takový obyčejný pár ponožek dokáže přes noc za divy. Ať už spíte s nimi nebo bez nich, zjistěte, k čemu všemu je spaní s nimi dobré!

    Já si každý večer natáhnu huňaté fusekle. Možná to mám zakořeněné už od dětství, kdy moje babička a maminka vždy říkávaly, že hlavní je mít nohy v teple. Vědci tuto větu chtěli prozkoumat trochu důkladněji a přinesli zajímavá zjištění. To, že zlepšíte kvalitu svého spánku, je jen jedna z mnoha výhod nošení ponožek na noc.

    K čemu tedy ponožky na noc prospívají? 

  • Navozují rychleji spánek

    Ano, přesně tak. Když půjdete do postele s ponožkami, nejlépe ještě s těmi huňatými, pomůžou tělu s termoregulací, protože zlepší cirkulaci krve. To jinými slovy znamená, že váš organismus bude snáze kontrolovat a upravovat svou tělesnou teplotu tak, aby byla pro spánek ideální. Takže budete, jak se říká, v limbu raz dva. Jakmile si totiž lehnete do postele a vaše nožky jsou teplé, pro mozek je to jednoznačný signál, že nastal čas usínání. Zvlášť pokud trpíte na studené končetiny. Výzkumy prokázaly, že ponožky takovým lidem opravdu pomohou snáze usnout. A například studie, která byla uvedena v časopise Nature, ukázala, že lidé v ponožkách usínají zhruba o patnáct minut dříve.

    Jak se ještě jinak lépe vyspat? Tohle je 10 tipů: 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

  • Zmírňují průběh menopauzy

    Pokud vás tato životní etapa už dostihla, jistě víte, že s menopauzou úzce souvisejí například návaly horka. A jestliže vás tyto tělesné pocity trápí i večer nebo v noci, pak to může mít pochopitelně vliv na usínání i kvalitu spánku. Možná vám to bude připadat neuvěřitelné, ale právě ponožky pomáhají usnadňovat autoregulaci, tedy snižují celkovou tělesnou teplotu a díky tomu uklidní rozbouřené hormony, které mají na svědomí nepříjemné návaly horka vyskytující se v horní části těla.

    Trápí vás menopauza? Které bylinky vám pomohou? 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Pomáhají při Raynaudově syndromu

    Třeba se vás zrovna tato zdánlivě neproblematická choroba netýká, nicméně pokud ano nebo znáte někoho ve svém okolí s tímto onemocněním, mít nohy v teple zde platí dvojnásob. U Raynaudova syndromu dochází k bělání prstů na končetinách, což nezní až tak znepokojivě, ovšem v tom nejhorším případě, kdy je nemoc skutečně nebezpečná, může tato choroba končit až amputací. Proto pro lidi trpící tímto syndromem by mělo být nošení ponožek nejen na noc samozřejmostí.

  • Zvyšují sexuální slast

    A teď něco, co vás jistě velice potěší. Vedle rychlejšího usínání, pomoci při menopauze či Raynaudově syndromu nošení ponožek do postele výrazně zlepšuje sex! A zamyslete se schválně proč. Odpověď se nabízí sama. Důvod je jednoznačný. Už víme, že teplo, zvlášť i to, které jde od nohou, zlepšuje cirkulaci krve, která vede ke správné regulaci tělesné teploty. A sama dobře víte, jak je během sexu prokrvení důležité. I když ponožky nevypadají při milování zrovna atraktivně, nevyhýbejte se jim a řekněte svému partnerovi, ať si je natáhne taky. A budete v sedmém nebi oba raz dva! Zpráva od BBC z roku 2005 totiž přišla s tím, že ponožky v posteli během sexu zvyšují šanci na dosažení orgasmu až o třicet procent.

  • Pro dosažení ještě lepších účinků...

    Ztvrdlá a zrohovatělá kůže na chodidlech vypadá nevzhledně a často může i bolet. Tak, jako si děláte zábaly na ruce či vlasy, udělejte to samé i u nohou. Nejdříve nožky zahřejte ve sprše, vaně nebo lavoru s horkou vodou. Po osušení si potom na noc namažte chodidla zjemňujícím a vyživujícím krémem hutnější konzistence. Nechte krém trochu zaschnout a natáhněte ponožky. V nich se krém lépe vstřebá do pokožky. Výborné jsou také „ponožkové masky“ na nohy, přes které ještě natáhnete klasické ponožky.

  • Nejsou ponožky jako ponožky

    Jak už jste si přečetla, není to jen tak ledajaký kousek oblečení. Proto byste jeho výběru měla věnovat pozornost. Vyhněte se proto příliš těsným až kompresivním ponožkám, které naopak zpomalují krevní oběh. Nesmí vás nikde škrtit. Ideální – tedy na noc do postele – jsou ty, které jsou měkké a volnější, udrží nohy v teple a zlepší prokrvení. Z materiálů volte spíše ty z přírodních vláken, například kašmírové nebo vlněné.

Autor: Markéta Lukasová
Klíčová slova:  zdraví, ponožky, TĚLO, nemoci
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...