Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Proč nejsou někteří lidé nikdy nemocní, a jiní skoro pořád? Vědci znají odpověď!

  • 14. listopadu 2023 | 06:00

    Je to genetika? Je to štěstí? Existují snad nějací „nadlidé“, pokud jde o zdraví? Patříte k těm, které skolí každý virus, jenž kolem proletí, ačkoli dbáte na zdravou životosprávu? Zatímco váš kolega vypadá, že pije k snídani tequilu, a přesto zůstává záhadně imunní vůči všem chorobám...

    Proč někteří lidé nikdy neonemocní? Výzkumy naznačují, že každý člověk v průměru během svého života onemocní asi 200krát. Jsou tím myšleny samozřejmě běžné nemoci typu viróza, chřipka, kašel a podobně. Ovšem někteří lidé nikdy nic nechytnou a neustále vypadají zdravě. Mají nějaké tajemství, které neprozradí?

  • Proč někdo onemocní, a někdo ne?

    Autor: istock.com

    I když se zdá, že někteří lidé trpí různými chorobami více než jiní, jedná se o jev, který má na svědomí hlavně genetické vybavení konkrétního člověka, protože neexistují žádné důkazy o tom, že by zde hrály svou roli nějaké další faktory. „Někteří z nás zdědili řadu genů imunitního systému, které jsou zvláště dobré při řešení jednoho konkrétního viru,“ říká Daniel Guardis, profesor imunologie na University of Manchester. „To ale neznamená, že vy nebo já bychom měli lepší nebo horší imunitní systém.“ Znamená to pouze to, že někdo prostě umí díky konkrétnímu genu se chřipkovým virem zacházet lépe. Existuje přirozená rozmanitost v tom, jak naše imunitní systémy reagují na různá onemocnění, a rozmanitost je nezbytná pro to, aby náš druh přežil nemoc. To ale neznamená, že imunitu nejde posílit. Zkuste tyhle tipy odborníků!

     

     

  • Včasná expozice a imunitní systém

    Autor: iStock

    S prevencí a budováním dobré imunity je dobré začínat co nejdříve, tedy už v dětství. Podle odborníků je vhodné začít s včasnou expozicí, tedy vystavit děti určitým úrovním bakterií a virů. Jak porostou, bude díky tomu jejich imunitní systém o to silnější a dost pravděpodobně nebudou podléhat některým typům alergií. Tomu se říká „hygienická hypotéza“, je podložena skutečnými výzkumy. Ty naznačují, že plošné používání dezinfekčních prostředků, antibakteriálních přípravků a neustálé mytí rukou mohou zabránit tomu, aby se tvořily u dětí zdravé střevní bakterie, které mají velký vliv na budoucí zdraví. Samozřejmě to neznamená, abyste dovolili dětem jíst nemyté ovoce nebo jim týden nedopřáli základní hygienu. Žádný extrém není dobrý.

     

  • Cvičení a imunitní systém

    Autor: Shutterstock

    Vědecké studie provedené na lékařské fakultě Harvard Medical School naznačují, že pravidelné cvičení zvyšuje imunitu a zlepšuje krevní oběh, nemluvě o tom, jaký skvělý dopad má zároveň i na naši psychickou kondici. Odborníci doporučují jako optimální 150 minut střední aerobní aktivity týdně (to je 30 minut denně po dobu 5 dnů), z čehož dvakrát byste se měli věnovat silovému tréninku.

     

     

  • Význam kvality spánku pro zdraví

    Autor: Shutterstock

    Bylo prokázáno, že kvalitní spánek má obrovský vliv na imunitní systém. Studie zveřejněná v Národním centru pro biotechnologické informace v americkém Marylandu zjistila, že sklon k nachlazení je až čtyřiapůlkrát vyšší u lidí, kteří spí pouze pět a půl hodiny, ve srovnání s těmi, kteří spí aspoň sedm hodin.

     

     

     

  • Souvislost mezi stresem a nemocemi

    Autor: istock.com

    Vědci dnes zcela jasně říkají, že stres je pro zdraví a imunitní systém doslova vražedný. Částečně je to proto, že chronický nebo dlouhodobý stres produkuje kortizol, což je stresový hormon. V krátkodobém horizontu pomáhá kortizol v boji s infekcí, ale pokud je jeho hladina neustále vysoká, může mít naopak negativní účinek – potlačuje totiž a oslabuje imunitní odpověď na viry nebo nemoci. Stres je navíc špatný pro duševní a fyzickou pohodu, takže je nutné vyhledávat techniky, díky kterým ho minimalizujete.

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...