Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jedno jablko denně? Budete žasnout, co dokáže udělat s vaším tělem i myslí!

  • 1 jablko denně dokáže zázraky!
    24. listopadu 2023 | 06:00

    Podle starého přísloví platí, že když sníte každý den jedno jablko, vyhnete se lékaři, protože se budete těšit dobrému zdraví. A jak to tak bývá, na lidových moudrostech je vždy špetka pravdy.

    Jablka jsou nejen zdravá, ale také chutná. Navíc si je můžete vypěstovat sama na zahradě. Jabloně jsou totiž nejobvyklejší české ovocné stromy. V našich zemích se pěstují po celá staletí, dnes u nás existuje na šedesát druhů. Prozradíme vám pár dobrých důvodů, proč si dopřát každý den alespoň jedno jablko.

  • Hydratuje

    Asi 85 % jablka tvoří voda. Proto lze konzumaci jablek zařadit do denního pitného režimu. Do svého těla dostanete vodu plnou antioxidantů, fytonutrientů a vitaminů.

  • Snižuje krevní cukr

    Studie naznačily, že jablka mohou pomoct snižovat hladinu krevního cukru, a chránit nás tak proti diabetu 2. typu. Je to způsobeno tím, že jablka mají extrémně vysoký obsah vlákniny, ta při pravidelné konzumaci zlepšuje kontrolu nad obsahem krevní glukózy. Obsahují také antioxidanty, které zpomalují trávení cukrů.

  • Chrání proti rakovině

    Vědci z Americké asociace pro výzkum rakoviny doporučili konzumaci jednoho jablka denně, protože podle nich snižuje riziko vzniku rakoviny slinivky až o dvacet tři procent. Výzkumníkům z Cornellovy univerzity se podařilo identifikovat látky v jablečné slupce, které napomáhají v boji proti rakovinným buňkám v prsou.

    Čím ještě snížíte riziko vzniku rakoviny? To se dozvíte ve videu: 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Stop nemocem srdce

    Při jedné studii, která byla provedena na zvířatech, snížila konzumace jablek celkovou hladinu cholesterolu. Pokud by výsledky platily i pro lidi, znamenalo by to, že pojídání jablek může napomoct k ochraně před srdečními chorobami.

  • Prevence astmatu

    Konzumace jablek napomáhá prevenci a zvládání astmatu. Podle britské studie lidé, kteří snědli dvě až pět jablek týdně, vykazovali až o třicet procent nižší pravděpodobnost výskytu astmatu než ti, kteří jablka nekonzumovali. Je to způsobeno tím, že toto ovoce obsahuje fenolické kyseliny, které astmatikům pomáhají lépe dýchat, čímž lze snížit nutnost medikace.

  • Prevence proti žlučníkovým kamenům

    Lidé s vysokou hladinou cholesterolu v krvi mají vyšší riziko vzniku žlučníkových kamenů. Lékaři jim proto často doporučují, aby jedli potraviny s vysokým obsahem vlákniny, například jablka. Jinou možností je pít jablečné džusy smíchané s olivovým olejem.

  • Pomocník při dietě

    Tato schopnost je dána především vysokým obsahem vlákniny a nízkou energetickou hodnotou. Podle jedné studie osoby, které každý den konzumovaly 1,5 velkého jablka (zhruba 300 g), zhubly zhruba o 1,1 kg každých dvanáct týdnů. Jiná studie zase ukázala, že konzumace jablek půl hodiny před jídlem pomáhá redukovat váhu.

  • Detoxikuje játra

    Jablka obsahují pektin, antioxidant se silnými detoxikačními účinky. Dvoudenní jablečný půst (tzn. pouze jablka či jablečný džus jako jediná strava po dva dny) je dobrou cestou například k detoxikaci jater či zlepšení trávení.

  • Posiluje kosti

    Jelikož jablka jsou výborným zdrojem vápníku, pomáhají posilovat kosti a obecně jsou velmi prospěšná pro jejich zdraví. Obsahují navíc antioxidanty, které zlepšují kostní hustotu.

  • Pomáhá zamezit vzniku Parkinsonovy nemoci

    Lidé, kteří konzumují hodně ovoce s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou například jablka, vykazují nižší riziko rozvinutí Parkinsonovy nemoci, což je progresivní onemocnění nervového systému. Průvodním jevem je rozklad mozkových nervových buněk produkujících dopamin.

Autor: Jindra Pelikánová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...