Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zázvor léčí, ale může i škodit! Patříte k těm, kteří se mu musí vyhnout?

  • 17. listopadu 2023 | 06:00

    Zázvor je pravděpodobně jednou z nejznámějších a nejzdravějších rostlin, které máme k dispozici. Nejúčinnější vlastností je schopnost léčit problémy s trávením díky vysokému obsahu enzymů. Zázvor podporuje trávicí procesy, detoxikuje tělo a zlepšuje imunitu. Ovšem ne vždy je prospěšný.

    Účinky zázvoru znali už před tisíci lety staří Číňané či Indové a využívali ho pro léčbu nejrůznějších nemocí. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů a výtečně přispívá k posílení obranyschopnosti. Ovšem neplatí to pro každého, někdo by si na zázvor měl dávat velký pozor. Kdo a v jakých případech?

     

  • Trpíte poruchou krvetvorby

    Autor: iStock

     

    Zázvor má spoustu pozitivních účinků pro osoby, které mají cukrovku, jsou obézní nebo trpí onemocněním periferních tepen, lidé s hemofilií by se ale měli od zázvoru držet co nejdál. Hemofilie je geneticky podmíněná porucha krvetvorby, při níž i sebemenší škrábnutí může vést k vykrvácení. Podle odborníků zázvor neutralizuje účinky léků proti hemofilii, takže konzumace zázvoru může být doslova tikající bombou.

     

  • Užíváte určité druhy léků

    Autor: iStock

     

    Zázvor má úžasnou schopnost snižovat krevní tlak, ovšem když užíváte léky na snížení tlaku a k tomu budete konzumovat velké množství zázvoru, může to být velmi škodlivé. Stejně nebezpečná může být kombinace zázvoru s takzvanými beta-blokátory, inzulinem nebo antikoagulanty (léky proti srážení krve).

    VIDEO: Jak poznat nedostatek železa?

    Video se připravuje ...
    Jak poznat nedostatek železa? • VIDEO: Videohub

     

  • Máte podváhu

    Autor: iStock

     

    Těch sice u nás v poslední době moc není, ale najdou se takoví. Například osoby s anorexií nebo jinými poruchami příjmu potravy. Zázvor je bohatý na vlákninu a stimuluje trávicí enzymy. To vede ke spalování tuků a snížení chuti k jídlu, takže pokud potřebujete spíše přibrat, neměli byste konzumovat zázvor ani doplňky se zázvorem. Máte-li velmi nízkou hmotnost a k tomu jíte zázvor, můžete přestat menstruovat, můžou vám začít padat vlasy nebo ztratíte svalovou hmotu.

    VIDEO: Rýmovník a jeho účinky na zdraví.

    Video se připravuje ...
    Rýmovník a jeho účinky na zdraví • VIDEO: Videohub

     

  • Jste těhotná

    Autor: iStock

     

    I když je zázvor skvělý pomocník v boji s nachlazením, v těhotenství ho lze užívat jen na začátku proti ranním nevolnostem, a to opravdu jen v malém množství. Obsahuje totiž stimulanty, které stimulují svaly a můžou vést ke kontrakcím a předčasnému porodu. Nejnebezpečnější je z tohoto pohledu třetí trimestr, kdy by na zázvor měly těhotné ženy úplně zapomenout.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...