6 receptů na zdravé vánoční cukroví. Bezlepkové i nepečené

6 receptů na zdravé vánoční cukroví. Bezlepkové i nepečené
8. prosince  2023 
 06:00

Pustili jste se už s první adventní nedělí do pečení vánočního cukroví? Zkuste letos alespoň pár druhů udělat zdravěji. Připravili jsme pro vás pár osvědčených receptů, které jsou velmi chutné a zároveň jsou v porovnání s klasickým cukrovím výživově hodnotnější. Na tvorbě bezlepkových druhů se podílela Barbora Hernychová, expertka na biopotraviny a přirozenou stravu z Probio.

Vyberte si zdravý recept:
bezlepkové linecké cukroví
ovesné marokánky
špaldové kokosky
marcipánové kuličky
žitné perníčky
bezlepkové vanilkové rohlíčky

Zaměřte se letos na kvalitu, nikoli kvantitu a dopřejte si zdravější cukroví, které není pouhým zdrojem prázdných kalorií.

 

Základem jsou vysoce kvalitní suroviny

K tomu, abyste zaručili, že bude vaše cukroví zdravější, je zapotřebí jen jediná věc – pracovat s těmi nejlepšími surovinami. Zapomeňte proto na přehnaně sladké a tučné chutě a začněte objevovat kouzlo těch přirozených. K pečení používejte celozrnnou mouku, která obsahuje cennou vlákninu, vitaminy B, D, E, enzymy, minerální látky a stopové prvky. Cukroví neplňte tučnými krémy a nepoužívejte nic s obsahem barviv a konzervantů. Používejte pouze kvalitní máslo či tuky. Vajíčka sežeňte z domácího chovu. „Vedle celozrnné mouky se k pečení zdravějšího cukroví hodí i ovesné vločky. Bát se nemusíte ani oříšků, sušeného či lyofilizovaného ovoce nebo vysokoprocentní čokolády,“ říká Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

Na co si dát pozor? Celozrnná mouka se oproti té bílé více drolí a odlišná je i chuť hotového pokrmu. Při prvních pokusech proto dejte například dvě třetiny mouky bílé a jednu celozrnné. Poměr si upravte podle sebe.

Čím cukroví osladit aneb je bílý cukr zabiják?

Cukr je spojován s řadou zdravotních potíží včetně obezity. Jeho škodlivostí se zabývá celá řada odborníků, mnohdy však zapomínají na důležitou informaci. Lidské tělo se bez cukru neobejde. Pokud bychom měli v těle nedostatek cukru, náš organismus by mohl zkolabovat a mozek by nebyl schopen fungovat. Cukr je pro lidské tělo tím nejdůležitějším a zároveň nejrychlejším zdrojem energie. Sám o sobě tedy není špatný, jde pouze o to, abychom to s jeho denní konzumací nepřeháněli a používali kvalitní zdroje.

Při pečení můžete použít alternativní sladidla, ideálně v přírodní podobě. „Cukroví můžete osladit medem nebo můžete použít k oslazení datle, které mají oproti bílému cukru přidanou hodnotu v podobě vitaminů a minerálních látek. Podobnou službu udělají třeba i sušené švestky nebo meruňky, které jsou použité v receptu na marokánky,“ dává své tipy specialistka na výživu a dodává, že mnohdy stačí množství sladidel v receptech pouze omezit.

Vánoční marokánky z ovesných vloček

Autor: Bonavita

Ingredience:

120 g jemných ovesných vloček, 200 ml mléka, 40 g másla, 100 g medu, 50 g sušených švestek, 50 g sušených meruněk, 20 g sušených datlí, 30 g mandlí, 20 g lískových oříšků, vysokoprocentní čokoláda.

Postup:

Nejprve si na pánvi rozpusťte mléko, máslo a med. Na druhé pánvi orestujte nasucho vločky společně s nasekanými oříšky. Nakrájejte na malé kousky švestky, datle a meruňky a přidejte je k tekuté směsi na pánvi. Vše důkladně promíchejte. Nyní přidejte vločky s oříšky. Znovu promíchejte a odstavte. Nechte 5 minut vychladnout. Pak začněte tvořit marokánky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 170 stupních asi 20 minut. Než se marokánky upečou, rozpusťte si ve vodní lázni čokoládu, kterou pak jednotlivé marokánky polijete. Nakonec nechte vychladnout.

Nepečené marcipánové kuličky

Autor: Bonavita

Ingredience:

180 g neloupaných mandlí, mletá vanilka, 60 g medu.

Postup:

Mandle opražte nasucho na pánvi. Poté je rozmixujte ve výkonném mixéru, vmíchejte mletou vanilku podle chuti a med. Dobře těsto prohněťte v ruce a udělejte kuličky. Uchovávejte v lednici či na jiném chladném místě. Kuličky můžete i zamrazit.

Kokosky ze špaldové celozrnné mouky

Autor: Bonavita

Ingredience:

180–200 g kokosu, 1 lžíce celozrnné špaldové mouky, 2 lžíce kokosového mléka, 2 lžíce mléka, 2–4 lžíce agávového sirupu dle chuti, ½ čajové lžičky vanilkového extraktu.

Postup:

Všechny ingredience pečlivě smíchejte. Výsledkem by mělo být vláčné těsto, které bude potřeba uhladit a vložit na přibližně 3 minuty do mikrovlnné trouby. Jakmile se směs trochu vysuší, můžete začít kokosové těsto lžičkou klást na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 až 170 stupních Celsia asi 15 minut. Kokosky by měly mít lehce hnědou barvu. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout.

Věděli jste, že špaldová mouka přidává pokrmům příjemnou a lehce oříškovou chuť? „Špaldovou moukou můžete nahradit klasickou mouku v jakémkoli receptu, přičemž její nespornou výhodou je, že špalda obsahuje více vitaminů a minerálních látek než klasická mouka. Je i lehce stravitelná,“ tvrdí Michaela Ryglová.

Bezlepkové linecké cukroví

Autor: Probio

Ingredience:

200 g bezlepkové směsi na pečení (např. od PROBIO), 50 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce, 1 ks citronové kůry, špetka soli, 1 jahodový džem.

Postup: 

Do mísy prosejte bezlepkovou směs a moučkový cukr. Přidejte máslo, vejce, sůl a citronovou kůru. Vše promíchejte a zpracujte v hladké těsto. To dejte do lednice minimálně na jednu hodinu (nejlépe ale na osm hodin) odpočinout.

Těsto znovu propracujte, vyválejte tenký plát a z něj vykrájejte tvary dle libosti. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 160 stupňů Celsia  7–8 minut. Vychladlé cukroví slepte jahodovým džemem a posypte moučkovým cukrem.

Žitné perníčky

Autor: Probio

Ingredience:

500 g žitné chlebové mouky (např. od PROBIO), 180 g moučkového cukru, 1 kypřicí prášek do perníku, 1 lžička perníkového koření, špetka soli, 2 lžíce kakaa, 80 g medu, 70 g másla, 2 vejce.

Postup: 

V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, kakao, kypřicí prášek do perníku, perníkové koření a sůl. Do směsi přidejte máslo, vejce a med. Vše vypracujte v hladké nelepící se těsto. Poté dejte těsto do lednice na 1 hodinu odpočinout.

Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku 5 mm a vykrájejte různé tvary. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 8 minut.

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

Autor: Probio

Ingredience:

150 g bezlepkové směsi na pečení, 150 g moučkového cukru, 100 g celých mandlí (např. od PROBIO), 1 vanilkový cukr, 125 g másla, 1 vejce, špetka soli.

Postup: 

Do mísy prosejte bezlepkovou směs a mletý cukr, přidejte vanilkový cukr, nasekané mandle a sůl. Důkladně promíchejte. Přidejte máslo, vejce a vypracujte v hladké těsto. To dejte do lednice minimálně na jednu hodinu (nejlépe na osm hodin) odpočinout.

Těsto znovu propracujte, vytvořte váleček o průměru cca 1,5 cm a nakrájejte ho na stejně velké, cca 1 cm široké kousky. Z těchto kousků vyválejte rohlíčky, ty položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 160 °C 8–10 minut. Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru.

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji