Kdo by neznal salátové okurky – dobrotu, která zvláště teď v létě chutná naprosto dokonale? Mají výbornou chuť, ale i skvělé účinky na naše zdraví. A mají i praktické využití. Co všechno tenhle zelený zeleninový zázrak dovede? A co se stane s vaším tělem, když ho budete konzumovat skutečně pravidelně každý den? Stačí jedna okurka denně a tohle všechno se stane!
VIDEO: Škodlivost lepku? Nesmysl. Důležité jsou potraviny, v kterých ho konzumujeme.
Budete lépe chráněni před neurologickými chorobami
Okurky obsahují fisetin, což je látka, která prokazatelně pomáhá našemu mozku. Vedle toho obsahují okurky taky fosfor. Nedostatek fosforu souvisí se zvýšeným rizikem kognitivních onemocnění. Takže když budete pravidelně konzumovat okurky, váš mozek bude jako břitva a vaše koncentrace bude naprosto dokonalá!
Tip na video: Znáte nejvýstřednější dietu světa? Vymyslel ji český lékař!
Sníží se riziko vzniku rakoviny
Flavonoid fisetin obsažený právě v okurkách vzbudil velkou pozornost mezi výzkumníky rakoviny. Vedle antioxidačních a protizánětlivých vlastností je tato látka spojena se snížením rizika vzniku konkrétních typů rakoviny.
Zlepší se trávení
Okurky obsahují dietní vlákninu a velké množství vody, což pomáhá velmi významně při trávení. Vitaminy v okurkách taky pomáhají zlepšit fungování trávicího systému. Jedna okurka denně a vyřešíte problémy spojené s pohybem střev, čímž se zbavíte mimo jiné zácpy a dalších potíží.
Tělo dostane více hydratace
Přibližně 95 procent okurky tvoří voda, takže když budete konzumovat jednu denně, zlepšíte tak celkovou úroveň hydratace těla. To samozřejmě pozitivně ovlivní vaše celkové zdraví. A pokud zapomínáte pít, jezte okurku!
Vaše pokožka bude měkčí a zářivější
Tím, že obsahuje okurka hodně vody, udržuje pokožku hydratovanou. Navíc obsahuje vitaminy B jako niacin a riboflavin spolu s vitaminem C a zinkem, které jsou klíčové pro kvalitu pokožky. Okurka taky obsahuje kyselinu kofeovou, která pomáhá při podráždění a zánětu kůže. Když vylisujete okurku, její šťáva skvěle zabírá na ekzémy, lupénku, kopřivku nebo akné. A účinky okurky na oteklé oči jsou známé už dlouho. Stačí přiložit na unavené oči plátky okurky a za chvíli je po otoku.
Sníží se hladina cukru, krevní tlak a cholesterol
Okurky obsahují širokou škálu fenolových sloučenin, flavonoidů a triterpenů. Podle vědců je zvýšený příjem okurek slibný i při kontrole vysoké hladiny cukru v krvi. Vedle toho obsahují okurky draslík, hořčík a vitamin K, což jsou látky důležité pro správné fungování kardiovaskulárního systému. Nižší hladiny hořčíku a draslíku jsou spojovány s vyšším krevním tlakem, takže pravidelná konzumace okurky sníží tlak. Ale navíc sníží taky cholesterol!
Vaše kosti budou pevnější
Díky vitaminu K a vápníku budou pevnější i vaše kosti. Bylo zjištěno, že vitamin K snižuje riziko zlomenin kostí a taky hraje důležitou roli při vstřebávání vápníku v kostech. No, a to všechno najdete v okurkách.
Tělo se zbaví toxinů
Nejrůznější studie prokázaly, že okurky mají přirozené detoxikační vlastnosti a pravidelný příjem téhle zeleniny pomůže očistit játra a střeva od nečistot a toxinů, čímž se zlepší celkové zdraví organismu.
Pomohou vám zhubnout
Vysoký obsah vody v okurkách vám pomůže dosáhnout rychlého nasycení, takže ovládnete mnohem snáz přejídání, které vám může kazit snahy o hubnutí. Navíc okurka neobsahuje tuky a je nízkokalorická, takže skvělá volba pro všechny dietáře!