Sobota 11. května 2024
Svátek slaví Svatava, zítra Pankrác
Polojasno 19°C

Jste neustále zimomřivá? Tohle vás konečně zahřeje!

  • Jste zimomřivá? Tohle vás zahřeje!
    19. prosince 2020 | 06:00

    Maminky nám často připomínaly, abychom se hlavně teple oblékaly. Jenom to ale někdy nestačí, je potřeba se také zahřívat zevnitř. Jak ale vyzrát na zimomřivost?

    Zimomřivostí trpíme víc než muži. Rozhodně ale nejde o nějaký náš rozmar. Je vědecky dokázáno, že máme vyšší tělesnou teplotu, která se vlivem hormonálních změn může ještě zvýšit, a tím i zhoršit odolnost vůči chladu. Také máme studenější končetiny o několik stupňů a náš metabolismus je až o 23 % pomalejší. Jak tedy můžeme rozproudit krev, aby nám bylo tepleji?

  • Pitný režim

    Tento pojem se skloňuje nejvíc v létě. Neméně důležitý je ale i teď, kdy nepociťujeme tak často žízeň. Když totiž málo pijeme, máme dehydratovanou pokožku, která pak snadněji prochladne. A co tedy pít? Jestli jste venku, určitě zapomeňte na oblíbený svařák nebo grog. Alkohol totiž rozšiřuje cévy a teplo z těla rychleji uniká. Vhodné nejsou ani horké nápoje. Na nával nečekaného tepla vaše tělo zareaguje pocením, kterým se chladí, a to zrovna v mrazech nepotřebujete. Líp uděláte, když venku budete popíjet vlažné nápoje. Jakmile se naopak promrzlá dostanete do tepla, můžete si dát bez obav horký čaj.

    Tipy, jak se zbavit zimomřivosti
    Autor: istockphoto.com

  • Žádné hladovění

    Také se vám stává, že po dobrém obědě ze sebe svlékáte huňatý svetr a teplé ponožky? To je tím, že trávením jídla se uvolňuje energie, částečně ve formě tepla. Proto je dobré v zimě pravidelně jíst a nehladovět. V tomto období také omezte potraviny, které tělo ochlazují, a naopak zařaďte do jídelníčku co nejvíc těch zahřívacích. Mezi ně patří například pórek, pažitka, křen, cibule nebo česnek.

    Tipy, jak se zbavit zimomřivosti
    Autor: istockphoto.com

  • Nohy do tepla

    Už naše babičky věděly, že chlad jde od nohou. Proto když byly prokřehlé zimou, ponořily chodidla minimálně na deset minut do lavoru s teplou vodou. Pokud nejste zrovna promrzlá, tak můžete zkusit naopak nalít do škopku studenou vodu a jednu až tři minuty v něm přešlapovat. Potom nohy osušte a nechte v teple.

    Tipy, jak se zbavit zimomřivosti
    Autor: istockphoto.com

  • Střídaní teplé a studené vody

    Jestliže se pravidelně neotužujete, zkuste pravidelně, nejlépe večer, ve sprše střídat teplou a studenou vodu. Nejenže tím budete posilovat imunitní systém, ale také nastartujete oběhový systém, a tím se i zahřejete. Jednodušší variantou je pak nalít do jednoho lavoru teplou a do druhého studenou vodu a chodit chvíli mezi nimi. Pokud na dno dáte oblázky, budete navíc masírovat důležité body na chodidlech.

    Tipy, jak se zbavit zimomřivosti
    Autor: istockphoto.com

  • Vůně koření

    Koření dokáže nejen navodit vánoční atmosféru, ale také vás zahřeje. Tento účinek funguje jak při ujídání kořeněného cukroví, tak i ve formě aromaterapie. Do aromalampy můžete přidat pár kapek esenciálního oleje se skořicí, zázvorem či pečeným jablkem. Ovšem vždy používejte jen olejíčky 100% přírodní, v nejvyšší kvalitě.

    Tipy, jak se zbavit zimomřivosti
    Autor: istockphoto.com

  • Masáž rukou a nohou

    Ideální je samozřejmě zajít na masáž celého těla. Pokud ale nemáte zrovna tuto možnost, pomůže i pravidelná masáž rukou a nohou, kterou zvládnete sama. Použít k tomu můžete i prohřívací masti nebo masážní emulze s prokrvujícími látkami.

    Tipy, jak se zbavit zimomřivosti
    Autor: istockphoto.com

  • Hýbejte se

    Pohybem rozproudíte krev a mírně zvýšíte tlak. Vyhraďte si 15 až 30 minut denně na aktivní pohyb. Můžete cvičit, běhat nebo tančit. Prospěje vám ale i svižnější chůze. Při sedavém zaměstnání si pak dělejte krátké pauzy, při kterých se protáhněte a třeba se na chvíli i projděte po chodbě. Bude vám nejen tepleji, ale zbystříte i mysl.

    Tipy, jak se zbavit zimomřivosti
    Autor: istockphoto.com

  • Dýchejte zhluboka

    Správné dýchání má vliv na mnoho pochodů v našem těle. Zmírňuje stres a okysličí náš organismus. A to přesně v tomto počasí potřebujeme. Jakmile pocítíte chlad, zkuste alespoň šest hlubokých nádechů a výdechů. Udržíte si tím odolnost proti zimě vyšší až o 50 procent.

    Tipy, jak se zbavit zimomřivosti
    Autor: istockphoto.com

  • Tulte se

    Možná jste už zahlédla v nějakém filmu, jak se dva lidé k sobě tiskli, aby se zahřáli a přečkali krutou noc. Totéž můžete praktikovat také, i když zrovna nejste v nouzi. Při tulení s partnerem se zahřejete, a budete navíc posilovat váš vztah.

    Tipy, jak se zbavit zimomřivosti
    Autor: istockphoto.com

  • Jídelníček

    Velké kouzlo tkví i ve správném jídelníčku. Které potraviny zahřívají, a které naopak ochlazují organismus?

    Zahřívací potraviny

    Kozí mléko a sýry, drůbeží, hovězí, vepřové a jehněčí maso, vejce, sůl, ocet, sójová omáčka, hořčice, skořice, zázvor, oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček, pepř, cibule, pórek, křen, česnek.

    Ochlazující potraviny

    Alkohol, káva, rafinovaný cukr, tropické a subtropické ovoce, nezralé ovoce, lesní plody, kravské mléko a jogurty, rajčata, okurky, hlávkový salát, čekanka, chřest, celer, cuketa, houby, minerální vody, chilli.

    Tipy, jak se zbavit zimomřivosti
    Autor: istockphoto.com

    Další články nejen o zdraví neleznete v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>

    Blesk pro ženy
    Autor: BPŽ

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...