Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jste nachlazení? Tyhle potraviny vás z toho dostanou, radí odborníci

  • 24. září 2022 | 06:00

    Koronavirová pandemie zřejmě navždy změnila náš pohled i na tak obyčejnou věc, jako je nachlazení. A právě proto je na místě přehodnotit to, co naše tělo ovlivňuje denně – a tím je i naše stravování.

    V době chřipek, viróz i nachlazení naše tělo potřebuje dostatek vitaminů, minerálů a dalších důležitých látek. Které potraviny bychom tedy měli jíst podle odborníků na výživu?

    Pokud jste nachlazení, je velmi důležité jíst správné potraviny, které tělu pomohou, aby se brzo zotavilo. Obecně platí, že pokud se chcete rychleji zbavit nachlazení nebo kašle, dejte přednost potravinám bohatým na bílkoviny, jako jsou jogurty, cizrna, semínka, vejce či drůbeží maso. Tím podpoříte imunitní systém.

  • Kuřecí polévka

    Autor: iStock

    Teplá kuřecí polévka nám pomůže s infekcí a posílí imunitu. Když jsme nachlazení, potřebujeme tělu dodat dostatek tekutin, takže kuřecí vývar je ideální volba. Hydratuje nás a poskytne nám dostatek proteinů potřebných k nabrání sil. Kombinace kuřecího masa a zeleniny z polévky vytvoří skvělé výživné jídlo.

    Video se připravuje ...
    Rýmovník a jeho účinky na zdraví • VIDEO: Videohub

  • Neslazený řecký jogurt

    Autor: iStock

    V době nachlazení vám přijde vhod také obyčejný neslazený bílý řecký jogurt nebo skyr. Oba druhy jsou bohaté na bílkoviny (2/3 kelímku obsahují asi 20 gramů proteinů), a jsou tedy klíčem k regeneraci buněk imunitního systému.

  • Kapusta

    Autor: iStock.com

    Kapusta je výživná zelenina obsahující tuny vitaminů a minerálů, včetně vitaminů A, C, K, E, železa, manganu, vápníku a draslíku. Podle Harvard Health Publishing je v době nachlazení vhodná strava bohatá na mikroživiny, jako jsou ty, které poskytuje kapusta. Díky tomu dojde k posílení imunitního systému a urychlení uzdravení. 

     

  • Fermentované potraviny

    Autor: istock.com

    Myslete v době nachlazení i na svá střeva, protože i v nich se skrývá zdraví. Střeva jsou váš osobní bodyguard a je to první obranná linie pro všechno, co zažíváte a vstřebáváte. Proto jsou velmi prospěšné fermentované potraviny, například tempeh, kimči (nakládaná fermentovaná zelenina), miso (pasta z kvašených sójových bobů) či kysané zelí. Mnohé studie potvrzují, že konzumace těchto potravin výrazně zkracuje dobu nachlazení a do budoucna snižuje pravděpodobnost onemocnění.

    Video se připravuje ...
    Salát z kysaného zelí • VIDEO: Videohub/recepty

  • Cizrna

    Autor: iStock.com

    Luštěniny, jako jsou cizrna, fazole nebo hrách, jsou doslova turbo motor pro náš organismus v době nachlazení. Jsou plné vlákniny a bílkovin a hrají důležitou roli v tom, aby bylo naše tělo zdravé a silné.

  • Krevety

    Autor: istock.com

    Pro někoho to možná bude překvapivé, ale konzumace krevet podpoří imunitu, protože tyhle mořské plody obsahují spoustu bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které mají protizánětlivý efekt.

  • Kuřecí maso

    Autor: istock.com

    Kuřecí maso obsahuje spoustu bílkovin a také minerálů, například selenu. Selen působí jako antioxidant, který pomáhá zmírnit některé příznaky běžného nachlazení.

    Video se připravuje ...
    Kuskus s kuřecím masem • VIDEO: Videohub/recepty

     

  • Vejce

    Autor: istock.com

    I vejce jsou bohatá na proteiny, ale také na zinek a vitamin D. Výzkumy ukazují, že příjem vitaminu D je spojen s nižším rizikem nachlazení. Čím vyšší příjem, tím lepší bude vaše imunita.

    Video se připravuje ...
    Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá? • VIDEO: Videohub

  • Špenát

    Autor: istock.com

    Špenát má spoustu vitaminu A (více než polovinu doporučené denní dávky), což je protizánětlivý vitamin zvyšující imunitní funkci. Vedle toho najdete ve špenátu také železo, což je minerál zodpovědný za dodávku kyslíku do buněk. To je superdůležité zvláště tehdy, když jste nachlazení, protože nedostatek kyslíku může způsobit, že se budete cítit ještě více letargičtí a vyčerpaní.

  • Dýňová a slunečnicová semínka

    Autor: Shutterstock.com

    Slunečnicová semínka poskytují omega-6 mastné kyseliny, které jsou důležité pro prevenci nemocí, protože posilují imunitu. Dýňová semínka jsou zase plná draslíku, hořčíku, zinku a železa. Tyto minerály jsou klíčem k udržení energie. Studie navíc ukázaly, že konzumace potravin s obsahem zinku zkracuje délku nachlazení o 33 procent, navíc zinek pomáhá zklidnit bolavé hrdlo.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...