Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

7 znamení, že pijete příliš mnoho kávy a měli byste ubrat

  • 14. ledna 2024 | 06:00

    Tak v prvé řadě: rozhodně tu nejsem kvůli tomu, abych kofein hanila. Sama mám při psaní tohoto článku vedle sebe hrnek s kávou. Navíc pití kávy může být i zdraví prospěšné, například jako prevence proti demenci. Na druhou stranu – všeho moc škodí, a pokud to s kofeinem budete přehánět, pravděpodobně se budete potýkat s těmito zdravotními potížemi. 

    Možná by vás ani nenapadlo, co všechno může ovlivnit počet šálků vašeho oblíbeného nápoje, který si denně vychutnáváte. Tak se na to pojďte se mnou podívat!

  • Cítíte úzkosti

    Autor: iStock.com

    Strach z blížící se události nebo neúprosný deadline prostě vyloženě svádějí k tomu, sáhnout po šálku kávy. Nervozita, pocity zmaru, případně stále se rozrůstající úzkost. Přitom ale kofein na vás může mít právě opačný efekt, než je povzbuzení. Ačkoliv povzbuzuje centrální nervový systém, tak zároveň blokuje určité receptory, což vede k tomu, že člověk může pociťovat ještě větší nervozitu, úzkost, dokonce i stavy podrážděnosti nebo hněvu.

  • Bolí vás ráno žaludek

    Autor: istock.com

    Můžete sice pocit nevolnosti připsat na dluh vašemu PMS nebo špatnému sendviči, ale stejně tak v tom může mít prsty vaše ranní káva. Látky v ní obsažené totiž stimulují sekreci žaludečních šťáv tím, že žaludek v podstatě podráždí. Můžete to sice na chvíli vyřešit prášky proti nevolnosti, ale z dlouhodobého hlediska se raději zamyslete nad svými stravovacími návyky.

  • Jste méně produktivní

    Autor: istock.com

    I když jedním z hlavních důvodů, proč lidé pijí kávu, je její povzbuzující účinek, neměli by se na to příliš spoléhat. Kofein sice na chvíli může povzbudit a probrat člověka z toho nejhoršího, jenže po chvíli jeho účinek upadá. Energie, o které si myslíme, že jsme ji z něj získali, je falešná. A u lidí, kteří se na to příliš spoléhají, to pak zhoršuje produktivitu práce. Takže kávu si dejte, ale nespoléhejte na ni jako na poslední záchranu. 

  • Chodíte často na záchod

    Autor: iStock

    Káva je diuretikum. To znamená, že působí močopudně. Není tedy divu, že lítáte co půl hodiny na toaletu. Není to tedy káva sama o sobě, co dehydratuje, ale ty věčné cesty na záchod. Někteří odborníci tvrdí, že si tělo na kofein může zvyknout a poté na něj takto močopudně nefunguje, nicméně příliš na to nespoléhejte. Abyste zpomalili průchod tekutiny ze žaludku do trávicího traktu a dále, dejte si ke kávě něco malého k snědku. Potraviny totiž tento proces zpomalují.

  • Máte tiky v oku

    Autor: Shutterstock

    Tiky v oku nebo kdekoliv jinde mohou být způsobeny stresem stejně jako nadměrným pitím kávy. Příliš mnoho kofeinu totiž uvolňuje serotonin, noradrenalin a neurotransmitery, které mohou zvýšit aktivitu svalů, i když jsou v klidovém režimu. Takže až vám začne cukat oko, zkuste si vzpomenout, kolikátou kávu ten den už máte...

  • Musíte častěji na velkou

    Autor: Shutterstock.com

    Není to jen močení, co nás nutí chodit častěji na záchod. Vědci nedokážou stoprocentně říct, co stojí za tím, že káva tak rychle zaměstnává naše střeva. S největší pravděpodobností to je ale kyselinami, které se v kávě vyskytují a které mají stimulační účinek na střeva. 

    VIDEO: Historie čokolády: Od obyčejných tabulek po luxusní zboží...

    Video se připravuje ...
    Historie čokolády: Od obyčejných tabulek po luxusní zboží • VIDEO: Videohub

  • Cítíte se unavenější

    ...
    Autor: iStock

    Kofein ovlivňuje biologické hodiny některých našich buněk, a způsobuje tak vlastně falešný jetlag – je to, jako kdybyste rychle cestovali do jiného časového pásma. To je ale v případě, když vypijete kávu tři a méně hodin před spaním. V jedné studii vyšlo, že kofein zpomaluje vyplavování melatoninu, hormonu, který nám umožňuje zahájit spánek. 

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...