Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak se dožít stovky? Dodržujte těchto sedm zvyků!

  • 16. února 2023 | 05:00

    Americký novinář Dan Buettner na cestách po celém světě objevil pět míst, kde jsou lidé i kolem devadesátky zdraví jako řípy. Poeticky těm místům říká modré zóny. Patří sem řecký ostrov Ikaria, oblast Barbagia na Sardinii, ostrov Okinawa v Japonsku, poloostrov Nicoya na Kostarice a Loma Linda v Kalifornii.

    Poznejte zvyky nejstarších obyvatel planety,  abyste se šťastně dožili důchodu, a ještě se u toho dobře bavili.

  • Pijte denně víno

    Autor: Shutterstock.com

    Na řeckém ostrově Ikaria je šest lidí z deseti, kteří oslavili devadesátku, zdravých a fyzicky aktivních. Podle výzkumů je to kvůli čerstvé zelenině, kozímu mléku a procházkám v hornatém terénu. Je tu však ještě něco: každý den si dají dvě až čtyři sklenky vína s rodinou nebo přáteli. Právě víno a večery s těmi, které máte rádi, jsou podle místních to, co prodlužuje život. 

  • Jezte zeleninu po hrstech

    Autor: istock.com

    Kromě Dana Buettnera studovali obyvatele Ikarie velmi pečlivě i vědci z univerzity v Athénách. Zjistili, že tamní osmdesátníci a devadesátníci se stravují velmi zdravě. Jak je napodobit? Jezte denně čtyři porce zeleniny v množství, které se vám vejde do hrsti, vzkazují vědci. A k tomu si alespoň dvakrát týdně dejte rybu.

  • Omezte maso

    Autor: iStock.com

    Obyvatelé všech pěti modrých zón světa pak mají jeden společný stravovací návyk: maso jedí jen čtyřikrát do měsíce, nejčastěji o víkendu. A když už si ho dávají, tak jen v malém množství. Porce masa na hlavu není větší než balíček karet. Přes týden pak kromě zeleniny konzumují pravidelně fazole, sóju a čočku. 

  • Dodržujte pravidlo 80 %

    Autor: istock.com

    „Hara hachi bu“ je mantra obyvatel Okinawy v Japonsku, další modré zóny světa. Je to mantra stará dva a půl tisíce let a Okinawané si ji říkají před každým jídlem. Připomíná jim, aby přestali jíst ve chvíli, kdy jsou jejich žaludky plné jen z 80 %. Oněch zbývajících 20 % je podle vědců právě ona hranice mezi celoživotní zdravou hmotností a nadváhou a obezitou. 

  • Zaveďte ranní rituál

    Autor: iStock

    Obyvatelé Okinawy mají ještě jeden oblíbený každodenní rituál, který podle výzkumů přispívá k jejich dlouhověkosti – když ráno otevřou oči, vědí proč. O smyslu svého bytí nepochybují a na každý další den se těší. Právě tato prostá životní filozofie údajně dokáže lidský život prodloužit v průměru až o sedm let. 

  • Věřte

    Autor: istock.com

    Dan Buettner si za léta svých pozorování všiml dalšího společného jmenovatele. Ti, kteří jsou ještě v devadesáti jako rybičky, mají víru a sdílejí ji se svou komunitou. Je jedno, jestli věříte v Boha, Buddhu nebo zákony vesmíru. Důležité je věřit a stýkat se pravidelně s lidmi, kteří dělají totéž. Tenhle zvyk podle výzkumníků prodlužuje očekávanou délku života dokonce až o 14 let! 

  • Rodina na prvním místě

    Autor: istock.com

    Ti, kteří v modrých zónách oslavili stovku, mají společnou další velkou vášeň – svou rodinu. Ta je pro ně první v žebříčku priorit. Mimo jiné to znamená, že v modrých zónách nejsou žádné domovy důchodců. Rodiny tu žijí společně a stárnoucí rodiče tak nikdy nejsou sami. I proto se v modrých zónách téměř vůbec nevyskytuje stařecká demence. Tu totiž spouští velmi často osamění a nuda. 

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...