Kysané zelí
Pokud se řekne superpotravina, představí si každý asi nějakou vzácnou asijskou plodinu. Málokdo by tento pojem spojoval s něčím tak obyčejným, jako je kysané zelí. Ale právě ono je teď světovou potravinou číslo jedna. Nejenže pomáhá s trávením, ale dokáže i aktivovat imunitní systém a působí i proti rakovině. Navíc pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a je bohaté na vitaminy.
Kombucha
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj, který se připravuje z oslazeného černého nebo zeleného čaje. O fermentaci se tu stará symbiotická kolonie bakterií a kvasinek. Také ona obsahuje řadu probiotických bakterií s pozitivními účinky na správný chod střev a také antioxidanty, které brání stárnutí buněk. O kombuše se říká, že pomáhá doplnit energii a hubnout, přesvědčivější studie ale chybí. Každopádně o tom, že některým může srovnat zažívání, není pochyb.
Kimči
Podobně jako kysané zelí je i kimči fermentovaný výrobek ze zelí pekingského, původem je ale z Koreje. K zelí se přidávají i další zelenina a přísady, namátkou třeba mrkev, česnek, chilli papričky, rybí omáčka nebo i mořská řasa. Zkvašený výrobek se pak přidává k dalším jídlům nebo do nich.
Kefír
Ještě více probiotik než jogurt má kefír. V současné době je populární kefír kokosový, který si můžete vyrobit i sami doma. Každopádně pokud se na to necítíte, skvěle poslouží každý "obyčejný" kefír z obchodu.
Další potraviny, které prospívají vašim střevům, najdete na webu Mojezdravi.cz