Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

4 oříšky kešu denně a tohle se stane s vaším tělem. Budete se divit!

  • 30. ledna 2023 | 05:00

    Kešu ořechy jsou všeobecně oblíbené pro svou máslovou sladkou chuť a také svůj nezaměnitelný tvar. Většina z nás považuje tyhle oříšky za rychlé a chutné občerstvení, které zažene hlad. Ovšem víte, že kešu ořechy mohou vedle toho také způsobit doslova zázraky, pokud jde o vaše zdraví? Můžete tomu věřit a nemusíte, ale za zkoušku tenhle tip stojí, co říkáte?

    Ořechy se těší v posledních letech velké oblibě, a to i kvůli tomu, že je většina výživových specialistů ráda zařazuje do dietního jídelníčku. Mimo jiné obsahují spoustu živin a vitaminů, které tělo potřebuje. Co všechno kešu ještě dokážou? Tohle všechno prokázaly odborné studie! Jen si dejte pozor, abyste konzumovali kešu v přírodní podobě, rozhodně ne solené nebo pražené!

  • Vaše pokožka začne zářit

    Autor: iStock

    Kešu ořechy jsou skvělým zdrojem mědi a antioxidantů, které jsou prospěšné pro vaši pokožku. Je známo, že antioxidanty zpomalují stárnutí a měď spolu s enzymy produkuje kolagen, který je zodpovědný za zvýšení elasticity pokožky.

  • Budete méně často nemocní

    Autor: iStock

    Kešu jsou také skvělým zdrojem zinku. Tento chemický prvek je důležitý pro vývoj buněk imunitního systému, pro produkci antioxidačních enzymů a pro aktivitu imunitního systému obecně. Vedle zinku obsahují kešu také hořčík, a to až 85 mg, což je asi 20 procent denní potřeby. Hořčík zlepšuje imunitní zdraví a také snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

  • Vaše kosti budou pevnější

    Autor: iStock

    Jen osmadvacet gramů kešu vám poskytne asi 30procentní denní dávku mědi a 20procentní denní dávku hořčíku. Měď podporuje tvorbu kostí a pojivových tkání, zatímco hořčík pomáhá tělu vstřebávat vápník a snižuje riziko vzniku osteoporózy.

  • Vaše oči budou chráněné

    Autor: iStock

    Kešu ořechy jsou bohaté na lutein a zeaxantin, antioxidanty, které jsou důležité pro udržení zdraví očí. Pokud konzumujete kešu denně, budou tyto antioxidanty udržovat váš zrak v dobrém stavu a zároveň ho budou chránit před infekcemi. Zeaxantin také chrání sítnici před škodlivými UV paprsky.

  • Nebudete mít problémy se žlučníkem

    Autor: iStock

    Kešu by ve vašem jídelníčku neměly chybět i proto, že pravidelná konzumace těchto oříšků snižuje riziko vzniku žlučových kamenů o 25 procent! Je to díky mědi, fosforu, hořčíku, manganu i zinku.

  • Zbavíte se migrény

    Autor: iStock

    Nedostatek hořčíku může vést k mnoha zdravotním problémům, včetně zvýšeného krevního tlaku, častých bolestí hlavy a bolestí v různých částech těla. Pravidelná konzumace kešu oříšků zajistí, že vaše tělo bude v rovnováze, pokud jde o hořčík, a zbavíte se migrén.  

  • Budete mít lepší náladu

    Autor: iStock

    Stačí čtyři oříšky a díky obsažené látce tryptofan si vyčarujete doslova pohádkovou náladu. Jako antidepresivum kešu nemají konkurenci!

  • Vaše zuby budou zdravější

    Autor: iStock

    Jednou z nejneuvěřitelnějších látek kešu ořechů jsou i kyseliny anakardové. Tyto kyseliny jsou schopné zabíjet grampozitivní bakterie, které způsobují zubní kaz a akné.

  • Budete plní energie

    Autor: iStock

    Kešu ořechy obsahují řadu minerálů a vitaminů, včetně vitaminů E, K, B6, minerálů mědi, fosforu, zinku, hořčíku, železa a selenu. Ty všechny hrají důležitou roli při správném fungování vašeho těla. A čím lepší je váš metabolismus, tím lépe a plnější energie se budete cítit po celý den.

  • Snáze si udržíte hmotnost

    Autor: iStock

    Většina lidí si myslí, že když budou konzumovat ořechy každý den, přiberou. Ve skutečnosti to není vůbec pravda. Kešu ořechy obsahují tuky, ale tyto tuky jsou zdravé a hořčík, který se nachází v kešu, je nezbytný pro regulaci metabolismu tuků a uhlohydrátů v těle. Ve skutečnosti lidé, kteří kešu konzumují pravidelně a přiměřeně, zhubnou rychleji a mají nižší riziko obezity. Vedle toho jsou ideální rychlou svačinkou, protože jsou mimořádně výživné a zasytí vás na delší dobu.

  • Vaše vlasy budou lesklé

    Autor: iStock

    Měď obsažená v kešu udrží vaše vlasy lesklé a silné a poskytne jim hedvábně hladkou texturu. Tyto ořechy vám také mohou pomoci vylepšit barvu vlasů, protože stimulují tvorbu pigmentu zvaného melanin.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...