Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

9 příznaků, podle kterých poznáte, že má vaše babička alzheimera

  • 10. prosince 2020 | 06:00

    Pokud se dostanete do pečovatelského centra, kde se starají o lidi s Alzheimerovou chorobou, uvidíte tam většinou ženy. Ačkoliv stále není vysvětleno proč, něžné pohlaví postihuje tato nemoc častěji než muže.

    Bohužel, sami na sobě nemoc těžko poznáme, změn by si proto mělo všímat okolí. Jak tedy poznáte, že má váš blízký alzheimera? Toto jsou nejčastější příznaky, na které se musíte zaměřit.

  • Ztráta paměti

    Zapomněla jste na schůzku?
    Autor: Shutterstock.com
    Ztráta paměti nepřijde najednou, výpadky se začnou pomalu vkrádat při běžných denních činnostech, takže si člověk často ani nemusí uvědomit, že může jít o vážnější problém. A přitom ranými příznaky může být i to, že zapomenete třeba na to, že jste měli s někým domluvenou schůzku.

  • Kde mám klíče?

    Ztrácíte klíče?
    Autor: Shutterstock.com
    Našli jste hodinky v ledničce? Dáváte předměty na neobvyklá místa, kam nepatří? I neschopnost vzpomenout si, kde jste nechali telefon nebo klíče, může být varovným signálem. Nemusíte se ale děsit při prvním zmateném hledání - raději se zamyslete, jestli nejste jen roztržití. 

    Video se připravuje ...
    Jak se chovat v případě, kdy máme v rodině člena s Alzheimerem? • VIDEO: Adam Balažovič
  • Výpadek slov

    Lidé s chorobou mají občas problém najít správná slova.
    Autor: Shutterstock.com

    S tím jde ruku v ruce i výpadek slov. Lidé s počínající Alzheimerovou chorobou přiřazují slova k jiným věcem, než ke kterým skutečně náleží. Případně nejsou schopni si slovo vybavit vůbec. Nemocnému člověku se hůř mluví, trvá mu déle cokoliv vysvětlit a většinou to velmi brzy poznáte, že něco není v pořádku. 

    Video se připravuje ...
    Lze sám na sobě poznat, že mám Alzheimera? • VIDEO: Adam Balažovič
  • Kudy do obchodu?

    Ztratit dítě je pro matku velká rána
    Autor: Thinkstock.cz

    Právě špatná orientace na známých místech může být problém, člověk s demencí se totiž ztratí téměř kdekoliv. I na známých místech, kde byl zvyklý se pohybovat denně, takže třeba cesta z domova do obchodu se může stát bojovým úkolem. Je mnohem obtížnější se někam dostat podle návodu nebo navigace. Není schopen poznat známé objekty.

  • Opakuje se

    Lidé s Alzheimerem často opakují denní činnosti.
    Autor: Shutterstock.com

    Kvůli ztrátě krátkodobé paměti začne nemocný některé činnosti opakovat. Muž se třeba ráno oholí, ale po hodině si to už nepamatuje. Jde tedy znovu do koupelny, aby hygienu provedl znovu. Pokud se tedy vaše babička už popáté zeptá, jestli vám má uvařit kávu, pak byste měli zbystřit, že něco není v pořádku. 

  • Návody nefungují

    Některé denní úkoly jsou těžší.
    Autor: Shutterstock.com

    Těžko spočítat, kolikrát za život jste ten koláč pekli, přesto se pokaždé díváte do kuchařky  na přesný návod a gramáž, abyste nic nezkazili. Ve chvíli, kdy nejste schopni se na to soustředit, neodnesete si myšlenku ani od kuchařky k samotnému vaření, pak je problém. Stejně tak je varovným signálem, pokud nejste schopni postupovat podle nějakého návodu. 

  • Problémy se zrakem

    S Alzheimerem se horší i zrak.
    Autor: Shutterstock.com

    Problémy se zrakem, které jsou také jedním ze signálů nastupujícího Alzheimera, podceňují zejména starší lidé. Připisují to na vrub věku. Projevují se splýváním barev, neschopností přečíst slova na stránce, ačkoliv dříve to problémy nedělalo, člověk s touto nemocí také často nedokáže odhadnout správně vzdálenost. 

  • Špatný úsudek

    Lidi s Alzheimerem se občas neúměrně oblékají.
    Autor: Shutterstock.com

    Venku prší, fouká vítr, takže je vcelku logické, že si člověk vezme takové oblečení, ve kterém nepromokne a nebude mu zima. Jenže člověk s Alzheimerem není kolikrát schopen zdravého úsudku, a tak si na sebe vezme třeba letní šaty. S tímto příznakem jde také ruku v ruce to, že člověk, zejména tedy žena, o sebe nepečuje tak jako dříve. 

  • Změna nálad

    Lidé s Alzhemierem trpí depresemi.
    Autor: Shutterstock.com

    Jedním z prvních příznaků také mohou být časté výkyvy nálad bez zjevných vnějších příčin. Člověka s Alzheimerem mnohem rychleji naštvete, dokáže se rozčílit prakticky ze vteřiny na vteřinu, aniž byste mu dali nějakou větší záminku. Toto ale není člověk většinou schopen vypozorovat sám na sobě, změny častěji odhalí až okolí. Pro raný stav Alzheimerovy choroby jsou typické deprese.

     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...