Toužíte po zářivém chrupu? Tyto tři nápoje jsou pro vaše zuby rizikové
Zažloutlé zuby ubírají na kráse, na tom se shodneme. Kdo by tedy netoužil po zářivě bílém úsměvu? Barvu pigmentu zubní skloviny ale ovlivňuje spousta potravin a tekutin. Rizikové je i pití kávy a také červeného vína, ke kterému teď v zimním období v podobě svařáku dosti tíhneme. Opravdu se pro krásný bílý chrup musíme vzdát oblíbených nápojů a potravin? A co dalšího způsobuje žloutnutí zubů?
Za žloutnutím zubů může stát spousta příčin, a to nejen konzumace rizikových potravin a nápojů, ale také kouření, nebo dokonce geny. Zjistěte, jak nejlépe o svůj chrup pečovat.
Povrchové nebo hloubkové zabarvení zubů
Autor: istock.comZabarvení zubu závisí na barvě a průsvitnosti skloviny a na barvě zuboviny pod sklovinou. Ta je oproti sklovině žlutá a v různé míře prosvítá na povrch. Povrchově mohou sklovinu zabarvit pigmenty z různých potravin, nápojů a nezdravých zlozvyků. Mezi nejčastější rizikové potraviny patří káva, čaj, červené víno, žluté koření a jiné výrazně barevné potraviny. Ze zlozvyků je to pak kouření. „Tyto pigmentace jsou na povrchu skloviny, proto je možné je odstranit mechanicky pomocí kartáčku a zubní pasty. V případě hloubkového zabarvení, které může být způsobeno například některými léky, nadměrným příjmem fluoridů, nebo může jít o vrozené zabarvení skloviny, to tak jednoduché není. Je nutné to řešit bělením zubů či estetickou korekcí u zubního lékaře,“ říká MUDr. et MDDr. Eva Luskačová, odbornice na celostní zubní péči a odborná garantka značky SPLAT.
Které nápoje zubům neprospívají?
Autor: istock.comJak už bylo zmíněno, mezi nejznámější „škodiče“ v souvislosti s barvou skloviny patří káva, červené víno a čaj. V černé kávě a čaji jsou třísloviny, kvůli kterým se na zubech vytvářejí skvrny. Jejich pitím dochází k narušování hladiny pH v ústech a k zabarvení skloviny do žluta, v případě zeleného čaje do šedých tónů. Bohužel i milovníkům červeného vína hrozí, že jejich sklovina dostane žlutý nádech. „Pigmentové skvrny od červeného vína jdou navíc velmi špatně ze zubů dolů. Pokud si však zuby správně čistíte a v ideálním případě k tomu používáte speciální zubní pastu, můžete si bílou přirozenou barvu skloviny uchovat, přestože se oblíbené kávy nebo vína nevzdáte,“ tvrdí Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.
Jak zabarvení skloviny nejlépe předcházet? K povrchovému odstranění pigmentu ze skloviny, jehož usazení způsobilo pití kávy, červeného vína a čaje, jsou vhodné bělicí zubní pasty s obsahem přírodního enzymu papainu, který pochází z exotické papáji. Tento enzym chrání před tvorbou zubního plaku, rozpouští zabarvený zubní plak, a dokonce zabraňuje onemocnění dásní.
Pozor také na čerstvé ovocné šťávy
Autor: istock.comKonzumace čerstvého ovoce a zeleniny je pro tělo prospěšná, jelikož tyto potraviny obsahují řadu vitaminů, minerálních látek a vlákninu, ale zubům mohou dát zejména ovocné šťávy pořádně zabrat. „Čerstvá citronová či grepová šťáva sice tělu dodá dostatečný příděl vitaminu C, ale taky doslova naleptá sklovinu. Podobně jsou na tom i rajčata, která navíc mohou zbarvit sklovinu do žlutavého nádechu,“ říká MUDr. et MDDr. Eva Luskačová. Po konzumaci těchto potravin je proto vhodné vypláchnout si ústní dutinu vodou.
Slazené limonády škodí zdraví i zubům
Autor: istock.comNegativní vliv na barvu zubní skloviny mají i slazené limonády, které jsou navíc plné chemie a oproti šťávám z čerstvého ovoce tělu v ničem neprospívají. „Limonády vedle cukrů obsahují kyseliny a barviva způsobující pigmentaci skloviny. Jinak na tom nejsou ani limonády bez cukru, které obsahují kyselinu citronovou a fosforečnou. Ty mohou při častější konzumaci poškodit sklovinu,“ varuje zubní lékařka. Zubní sklovinu můžete ale také obnovit a posílit, a to používáním speciální ústní vody. Účinné jsou ústní vody obsahující hydroxyapatit vápenatý, který je základní stavební složkou skloviny, a vápník získaný z vaječných skořápek, který efektivně remineralizuje zubní sklovinu.
Vyvarujte se kouření a dbejte na ústní hygienu
Autor: istock.comPodobně jako nejsou pro naše tělo ničím prospěšné sladké limonády plné chemie, nejsou zdravé ani dýmky, cigarety a další tabákové výrobky. Pravidelní kuřáci si zvyšují pravděpodobnost plicního onemocnění a vedle toho jsou cigarety příčinou žlutých zubů. Specialistka na péči o zuby a ústa upozorňuje i na nedostatečné čištění zubů. „Pokud si zuby poctivě nečistíte alespoň dvakrát denně, drží se na nich nánosy zubního plaku. Nahromaděný plak, který neodstraníte, může rychle demineralizovat sklovinu, vytvářet skvrny a měnit se na zubní kámen,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová.
Nažloutlé zuby můžete mít v genech
Autor: istock.comTaké je ale potřeba říct, že ne vždy stojí za žlutým zabarvením skloviny špatně zvolené potraviny a nápoje. „Žlutou barvu zubů můžeme mít v genech. V tomto případě je pak jedinou možností profesionální vybělení zubů. Stejně tak je možné pozorovat žloutnutí zubů s rostoucím věkem. Sklovina se opotřebovává a slábne,“ dodává závěrem Eva Luskačová.