Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tahle fakta o vývaru vás překvapí! Proč je tolik zázračný?

  • Vývar je lepší než 10 doktorů!
    23. října 2023 | 06:00

    Pomalu tažený silný masový vývar se zeleninou vás vykurýruje, když útočí chřipky, angíny a další bakterie a viry. Vedle toho posiluje klouby, povzbuzuje imunitní systém, zlepšuje trávení i psychiku.

    Věděly to naše babičky a jejich zkušenost potvrzují i lékaři, kteří tvrdí, že velmi pomalu tažený vývar (ideální je vařit ho několik hodin) je zázrak pro naše zdraví. Víte například, že inhibuje migraci neutrofilů, což znamená, že ovlivňuje pohyb bílých krvinek, čímž snižuje vedlejší účinky zánětu v organismu napadeném chřipkou nebo podobným virovým onemocněním? Co ale ještě umí vývar?

  • Omlazuje a zkrášluje

    Pokud vaříte kosti dostatečně dlouho, uvolní se z nich kolagen, kyselina hyaluronová a želatina, které podporují růst vlasů, regeneraci a zdravý vzhled kůže a pomáhají udržovat pevné nehty. Díky polévce tedy můžete vypadat mladší a spokojenější.

    VIDEO: Zázračný vývar: Proč je superpotravinou a pomáhá i ke kráse?

    Video se připravuje ...
    Zázračný vývar: Proč je superpotravinou a pomáhá i ke kráse? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Klouby jako ve dvaceti

    Z chrupavek, šlach, kůže, vazů, ale i z dřeně se do polévky natáhnou látky, které posilují elasticitu chrupavek, zpevňují kosti a jsou skvělé na kloubní výplně.

  • Zlepšuje trávení

    Polévka podporuje zdravé trávení například tím, že chrání a zaceluje žaludeční výstelku. Pomáhá i trávení ostatních živin, takže by si ji měli často dopřávat i lidé s dráždivým tračníkem nebo ti, které trápí časté nadýmání.

    Trápí vás nadýmání? Tyhle bylinky vám pomohou!

     
    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub

  • Zatočí s chřipkou

    Kostní dřeň a minerály obsažené v kostech pomáhají regeneraci krevních buněk, včetně bílých krvinek, které jsou zodpovědné za obranyschopnost organismu. Když navíc přidáte do polévky zeleninu, uvolňují se z ní další důležité výživné látky, které přidávají svůj účinek k celkově antivirovému a antibiotickému působení vývaru. Nejen na chřipku jako dělané.

  • Zahřeje na duši

    Voní v něm nejen maso, ale i zelenina nebo třeba libeček. O něm se říká, že vyhání melancholii a zlepšuje náladu, což se hodí nejen ve chvíli, kdy vás začne trápit nemoc.

  • Postaví vás na nohy

    Při pocení a horečce se z těla rychle vyplavují minerály, které ale nutně potřebujeme k uzdravení. A kuřecí, slepičí, hovězí i vepřové kosti jsou plné vápníku, hořčíku, sodíku a fosforu, takže je do těla rychle doplní. Pokud si uděláte rybí vývar, získáte navíc potřebný jod.

  • Snižuje tlak

    Vedle jiného obsahuje polévka aminokyselinu arginin, která pomáhá rozšiřovat cévy, což zlepšuje celkové okysličení organismu, ale také snižuje krevní tlak nebo hladinu cholesterolu.

  • Pro lepší spánek

    Ve vývaru najdete také aminokyselinu glycin, která pomáhá detoxikovat tělo, zlepšuje kvalitu spánku, paměť, ale i výkonnost. Jak říkaly babičky, vývar vás prostě postaví na nohy.

  • Posílí ledviny

    Podle čínské medicíny souvisejí ledviny s kostmi, takže ve chvíli, kdy posilujete díky vývaru kosti, zlepšujete i funkci ledvin.

    Jak ale na takový správný vývar?

    Vařte ho osm až deset hodin. Ideální je táhnout vývar přes noc. Pro přípravu polévky je důležitý výběr kostí, ze kterých vývar děláte. V dlouhých kostech se nachází žlutá dřeň, která obsahuje lipidy a tuky. V plochých kostech (kyčelní a prsní kosti, žebra, lebka, páteř, lopatka a konce dlouhých kostí) se nachází červená dřeň a v ní kmenové buňky, které podporují imunitní systém a dodají vám sílu. Z chrupavek, šlach, kůže, vazů, ale i z dřeně vytáhnete do vývaru kyselinu hyaluronovou. Do vývaru přidejte i lžíci citronové šťávy nebo mírně kyselou zeleninu jako mrkev, celer, dýni či řepu, což usnadní uvolňování živin z kostí. Nezapomeňte na cibuli, česnek, bobkový list, nové koření a libeček. Když vývar zchladne, odstraňte z něj přebytečný tuk.

    Další zajímavé články, a to nejen o zdraví, naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.

Autor: Majka Dvořáková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...