Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zažili jste déjà vu? Těchto 5 věcí to o vás vypovídá. Potvrzeno českými vědci!

29. listopadu 2020 | 06:00

Stává se vám, že vkročíte na nějaké místo a máte silný pocit, že už jste tam někdy byli? Déjà vu neboli zážitek už viděného si mnoho lidí spojuje se střípky z minulých životů, ve skutečnosti je to ale jinak. Vědci zjistili, co všechno o vás a vašem mozku tento zvláštní jev vypovídá.

Výzkumníci z Centra neurověd CEITEC Masarykovy univerzity udělali před pár lety na toto téma velký výzkum, kdy více než stovce zdravých dobrovolníků vyšetřili mozek na magnetické rezonanci. Poté porovnali mozkové struktury těch, kteří déjà vu mají nebo měli, s těmi, kteří tento fenomén nikdy neprožili.  

1. Máte „chybu v systému“

Při tomto výzkumu se ukázalo, že lidé, kteří se s déjà vu setkali, mají menší hipokampus, což je část mozku, v níž vzniká paměť a vzpomínky. „Šlo sice o drobné, ale statisticky významné rozdíly,“ říká neurolog, neurovědec a vedoucí výzkumu Milan Brázdil. „Jde zřejmě o určitou drobnou 'chybu v systému',“ dodává s tím, že menší objem hipokampu vede k větší citlivosti této oblasti mozku. Co přesně ale déjà vu spouští, se zatím zjistit nepodařilo.

2. Dějí se vám i další zvláštní věci

Na Masarykově univerzitě vznikla na toto téma ještě jedna zajímavá studie. Neurovědci spolu s psychology z Fakulty sociálních studií zkoumali, co ještě charakterizuje lidi, kteří mají déjà vu. Výzkumníci se zaměřili mimo jiné i na výskyt dalších zvláštních psychických prožitků, jako je například pocit, že člověk cítí bez vnější příčiny nějaké pachy nebo chutě nebo že se mu něco pohybuje pod kůží. „Ti, kdo déjà vu mají, uváděli i významně větší počet podobných zážitků,“ říká vědkyně Lenka Lacinová, vedoucí Katedry psychologie Masarykovy univerzity. Při tomto průzkumu odpovídali na otázky odborníků opět pouze zdraví lidé. Ti, kteří jsou v péči psychiatrů, neurologů nebo mají psychické potíže, se zúčastnit nemohli.

3. Řešíte svůj vnitřní svět

Pokud se setkáváte s déjà vu, možná vás to nutí pochopit více sami sebe. I na to mají vědci data, protože o tom, jak jednotlivci prožívají své déjà vu a jestli pro ně tento jev má nějaký význam, vznikla diplomová práce. „Z rozhovorů s lidmi, kteří nedávno měli déjà vu, vyplynulo, že mají snahu pochopit a vysvětlit si, co tento prožitek pro ně samotné znamená, co vypovídá o jejich vnitřním světě a prožívání,“ shrnuje vedoucí této diplomové práce Lenka Lacinová.

4. Možná máte předtuchy

Za zmínku stojí také to, jak barvitě své déjà vu někteří účastníci průzkumů popisovali. Podle neurologa Brázdila zmiňovali např. pocit totální nejistoty a zmatenosti, který ale překvapivě spíše než k obavám vedl k nadšení. „Jindy to byla kombinace úžasu a úzkosti, mrazení, nebo dokonce jakési zábavy. Je to jako vidět scénu z filmu, to uvedl jeden respondent, a jinému déjà vu pokaždé 'velmi zvedne hladinu adrenalinu'. Opakovaně lidé uváděli pocit zpomalení času a nejasné předtuchy, co se stane v následujících sekundách,“ dodává neurolog. Máte to taky tak?

5. Jste cool

Vědce zaujala také ochota otevřeně mluvit o všech těchto zvláštních zkušenostech, které mají punc nadpřirozena. „V dřívější době by lidé tyto zážitky spíše popírali v obavě, aby nebyli označeni za blázny. Současné společenské klima může být naopak příčinou toho, že lidé pokládají tyto věci spíše za zajímavé a tzv. cool,“ říká psycholožka Lenka Lacinová. Tomu nahrává i to, že výskyt déjà vu souvisí s věkem a podle vědců ho zažívají spíše mladší lidé. Je ale celkem možné, že jednou bude tento jev považován za něco úplně normálního. Ukázalo se totiž, že déjà vu vůbec není tak mimořádné, jak by se mohlo zdát, a podle všeho ho někdy zažilo kolem osmdesáti procent zdravých lidí. „V naší studii se dokonce jednalo skoro o 90 procent účastníků,“ doplňuje psycholožka.

Autor: taj
Video se připravuje ...