Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nejčastější mýty o margarínech. Jak je to s nimi doopravdy?

  • 30. září 2020 | 06:00

    Také jste slyšeli, že margarín je jen levná náhražka másla, či dokonce skoro plast a má spoustu škodlivých tuků? Pokud jste tomu uvěřili a raději se mu vyhýbali, uděláme vám v této oblasti jasno.

    Ohledně konzumace margarínu koluje několik zavádějících mýtů. Je opravdu tak zdraví škodlivý? Máme se bát si ho pravidelně mazat na chléb? Ty nejrozšířenější fámy jsme se pokusili uvést na pravou míru.

  • Mýtus: „Margarín do zdravé stravy nepatří“

    margarin
    Autor: istock.cz

    Skutečnost: K zdravému životnímu stylu patří vyvážená a pestrá strava. V praxi ale mnoho lidí tápe v tom, z jakých zdrojů přijímat jednotlivé složky stravy, jako jsou třeba tuky. Pokud jde o tuky rostlinného původu, většina Čechů (57 %) je považuje za zdravé. Zároveň ale rozdílně vnímají různé formy rostlinných tuků. Olivový olej považuje za součást vyvážené stravy pětkrát více lidí (74,6 %) než margarín (14,2 %) – přitom i ten se skládá z rostlinných olejů a dnes již není důvod se mu vyhýbat (data podle průzkumu agentury Ipsos pro společnost Upfield, duben 2020).

    „Tuky můžou být živočišného, nebo rostlinného původu a ve výživě je potřebujeme oba. Jsou nejen zdrojem a zásobárnou energie, ale tvoří i významnou součást membrán našich buněk a tkání. Rovněž některé vitaminy (A, D, E, K) jsou rozpustné pouze v tucích. Pro udržení a podporu našeho zdraví je tak příjem tuků nezbytný,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, CSc., a dodává: „Změna výroby v průběhu času udělala pokrmové rostlinné tuky zdravějšími, protože na potřebnou míru snížila výskyt transmastných kyselin. Roztíratelný rostlinný tuk má tak významné místo v naší výživě, jeho použití je praktické a v rámci vhodného výběru může být i zdravotně přínosné.“

  • Mýtus: „Není to skutečné jídlo“

    margarin
    Autor: istock.cz

    Skutečnost: Někteří lidé pochybují, zda může být margarín považován za „skutečné jídlo“, když se vyrábí v továrně „kdovíjakým“ procesem. Stejně jako v případě másla jsou hlavní složky margarínu tuk a voda – s tím rozdílem, že zdrojem tuku jsou rostlinné oleje, a ne mléko. Cenné složky rostlinných olejů použitých při tomto procesu se zachovávají, protože výroba margarínu jednoduše zahrnuje míchání surovin, chlazení a mnoho kroků stejných jako při výrobě másla. Kdo by chtěl, může si margarín připravit i doma: vedle rostlinných olejů lze pro lepší roztíratelnost použít kokosový olej, vodu a trochu smetany, je také zapotřebí mísa naplněná ledem – nebo stroj na výrobu zmrzliny, ve kterém je možné přísady míchat za stálého chlazení. Během procesu vícefázového míchání a chlazení je zapotřebí emulgátor, aby bylo možné spojit kapky vody a tuku. Může to být třeba vaječný žloutek. V průmyslových podmínkách se k tomuto účelu běžně používá lecitin, který také příznivě působí na naše tělo a stimuluje fungování nervového systému a metabolismu.

  • Mýtus: „Margarín je skoro plast“

    margarin
    Autor: istock.cz

    Skutečnost: Oblíbená fáma, která o margarínech koluje. Běžným argumentem proti margarínu je, že je chemickou strukturou podobný molekulárním řetězcům plastů. To je pravda, ale totéž platí pro máslo, nebo dokonce mastné kyseliny nacházející se v lidském těle. Blízkost chemické struktury neříká nic o vlastnostech – vždyť třeba vzorec pro vodu (H 2 O) je téměř stejný jako vzorec pro peroxid vodíku (H 2 O 2 ), a přitom jde o dvě naprosto odlišné látky.

  • Mýtus: „Margarín se vyrábí ztužováním a obsahuje škodlivé množství transmastných kyselin“

    margarin
    Autor: istock.cz

    Skutečnost: Technologický a výživový pokrok se za léta změnil, a tak nelze dnešní roztíratelné rostlinné tuky srovnávat s těmi, které se vyráběly třeba před 10 a více lety. V minulosti byl margarín vyráběn procesem výměny tepla a přidáváním vodíku, ale díky nutričním a technologickým inovacím byly ztužené (hydrogenované) rostlinné oleje za posledních třicet let zcela vytlačeny z výroby. Je běžnou mylnou představou, že margaríny se stále vyrábějí částečně z hydrogenovaných, tj. ztužených rostlinných olejů. Ve skutečnosti se místo jejich pomoci už dlouho roztíratelnosti margarínů dosahuje použitím rostlinných tuků, které jsou pevné při pokojové teplotě. Jde třeba o kokosový tuk. Skutečnost, že není nutné používat částečně ztužené rostlinné oleje, také znamená, že v margarínech se nenachází škodlivé množství transmastných kyselin.

Autor: beni
Klíčová slova:  Margarín, mýtus, olej, máslo, tuky, výroba, strava, plast, kyselina
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...