Neděle 24. leden 2021
Svátek slaví Milena, zítra Miloš
Oblačno, sněžení 2°C
Premium

Jedy v jídle! Které potraviny patří mezi nejrizikovější?

29. října 2020 | 06:00

Děsí vás představa, že s každým soustem posíláte do svého těla nejen živiny, ale po špetkách také jedy? Ano, může to tak být. Proto si dejte pozor na to, co a kde kupujete! Kterých dvanáct potravin patří mezi nejšpinavější?

V redakci o zdravém jídle nejen píšeme. Zelenina a ovoce jsou pravidelnou součástí našich jídelníčků. Proto nás vůbec nepotěšilo, když dorazila zpráva o dvanácti nejšpinavějších zemědělských plodinách letošního roku. Jejich žebříček každoročně sestavuje americká organizace Environmental Working Group zaměřující se na ochranu lidského zdraví. V čem spočívá „špína“ těchto potravin? Jde o pozůstatky škodlivých pesticidů, tedy látek používaných formou chemických postřiků k ochraně rostlin před škůdci. Podle zprávy EWG obsahuje v USA tyto zbytky postřiků dokonce 70 % ze 47 hodnocených plodin.

Přečtěte si pokračování článku s předplatným Premium
Získejte neomezený přístup již od 49 Kč měsíčně

Chci předplatné Premium
Autor: Zdena Lacková