Sobota 21. prosince 2024
Svátek slaví Natálie, zítra Šimon
Oblačno 4°C

Jedy v jídle! Které potraviny patří mezi nejrizikovější?

...
29. října 2020 | 06:00

Děsí vás představa, že s každým soustem posíláte do svého těla nejen živiny, ale po špetkách také jedy? Ano, může to tak být. Proto si dejte pozor na to, co a kde kupujete! Kterých dvanáct potravin patří mezi nejšpinavější?

V redakci o zdravém jídle nejen píšeme. Zelenina a ovoce jsou pravidelnou součástí našich jídelníčků. Proto nás vůbec nepotěšilo, když dorazila zpráva o dvanácti nejšpinavějších zemědělských plodinách letošního roku. Jejich žebříček každoročně sestavuje americká organizace Environmental Working Group zaměřující se na ochranu lidského zdraví. V čem spočívá „špína“ těchto potravin? Jde o pozůstatky škodlivých pesticidů, tedy látek používaných formou chemických postřiků k ochraně rostlin před škůdci. Podle zprávy EWG obsahuje v USA tyto zbytky postřiků dokonce 70 % ze 47 hodnocených plodin.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...