Čas vaření vajec:
• Vejce naměkko: 3 minuty
• Vejce nahniličko: 4 až 5 minut
• Vejce natvrdo: 10 minut
Protože bílkoviny se ve vajíčku při vaření srážejí postupně, od skořápky ke středu, můžete tak lehce ovlivnit, jak bude vejce vypadat uvnitř. Jak na to?
Vejce naměkko
Pokud chcete vařit vejce naměkko, vkládejte je vždy do vroucí vody. Při teplotě nad šedesát stupňů se totiž začíná vaječný bílek i žloutek srážet, takže pokud je dáte do studené vody, nemáte kontrolu nad tím, jak moc jsou vejce uvařená.
Poté, co vejce vložíte do vroucí vody, vařte je přesně 3 minuty a vytáhněte. Nezapomeňte je před vařením nechat zteplat na pokojovou teplotu a na širším konci propíchnout špendlíkem, aby při vaření nepraskla.
Vejce nahniličko
Vejce nahniličko se vaří téměř stejně jako vejce naměkko, ale ve vroucí vodě je necháváte povařit 4 až 5 minut. Tak docílíte toho, že bílek už bude zcela tuhý, ale žloutek krásně tekutý. Po vytažení z vody je lehce naťukněte a ponořte na chvíli do studené vody, aby se dobře loupala. Nenechte je ale vychladnout!
TIP NA VIDEO: Vejce nahniličko s Koko.
Vejce natvrdo
Postupujte stejně jako v obou předchozích případech, ale dobu vaření stopněte po 10 minutách. Žloutek se stihl dokonale provařit, a vy tak máte požadované vajíčko natvrdo. Pokud byste ho nechali vařit déle, začne se vysušovat a popraská. Proto není důvod vajíčko ve vroucí vodě déle trápit.
Uvařená vajíčka slijte a pusťte na ně studenou vodu z kohoutku. Potřebují totiž zchladit, aby se přerušil proces varu a dál se nesrážely vaječné bílkoviny. Vejce by se tak zbytečně vysušovala. Vajíčka nemusíte vychladit úplně, bohatě postačí jedna až dvě minuty.
TIP NA VIDEO: O vejcích natvrdo s Margit Slimákovou.