Nevíte co s vajíčky vykoledovanými na Velikonoce? Obalte je v mletém mase a připravte si skvělý oběd! Tento recept pochází z drsného Skotska, ale u nás vejce obalená mletým masem můžete znát také jako pštrosí vejce. Ať jim ale říkáte jakkoliv, hlavně je nezapomeňte vyzkoušet!
Suroviny:
- 500 g mletého masa (hovězí a vepřové)
- 1 malá kuchyňská cibule
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 5 ks vajec natvrdo
- 1 ks vejce syrové
- 2 hrnky strouhanky
- 1 hrnek hladké mouky
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
Postup:
1. Oloupaná natvrdo uvařená vejce obalte v mouce a odložte je stranou. Mleté maso okořeňte muškátovým květem, solí a pepřem, přidejte cibuli a nasekanou petrželku.
2. Směs rozdělte na pět stejných dílů. Udělejte z nich placičky, položte je na pomoučenou desku, na každou položte vajíčko a obalte je masovou směsí. Dlaněmi pak dotvořte souměrné koule, které obalte v trojobalu. Skotové často používají jen strouhanku.
3. Skotská vejce smažte ve fritovacím hrnci nebo ve vysoké vrstvě oleje asi 5-6 minut do zlatohněda. Podávejte horké s bramborem a zeleninovým salátem nebo studené s chlebem, jako chutnou svačinku.
Recepty na mazanec, beránka i tipy na to, jak na Velikonoce obarvit vajíčka se dočtete ZDE >>>