Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Co s vejci natvrdo? Uvařte z nich skvělá "pštrosí vejce"

10. února 2024 | 10:33

Přemýšlíte, co s vykoledovanými vajíčky, a přitom už máte dost vajíčkových pomazánek i vajíčkového salátu? Použijte je na skvělý jarní oběd! "Pštrosí vejce" si jistě zamilujete.

Klasický karbanátek je stálice české kuchyně, ale není důvod, proč ho něčím neozvláštnit. Například vajíčkem natvrdo, kterých je po Velikonocích všude spousta. Pštrosí vejce podávejte s bramborovou kaší a čerstvou jarní zeleninou a nebudete litovat!

Suroviny (na 4 porce):

  • 4 ks vajec natvrdo
  • 600 g mletého masa (hovězí i vepřové)
  • 1 polévková lžíce mleté papriky
  • 2 ks syrových vajec
  • strouhanka
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

1. V míse promíchejte mleté maso s paprikou, rozklepněte do něj syrová vejce a podle potřeby zahusťte strouhankou. Dochuťte solí, pepřem a důkladně promíchejte.

2. Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte a důkladně obalte masovou směsí tak, aby jí byla celá pokrytá. S navlhčenýma rukama vám to půjde snadno. Vzniklé koule můžete, ale nemusíte obalit ve strouhance, záleží na tom, co vám chutná více.

3. Pokud jde o finální úpravu, máte dvě možnosti:

PŠTROSÍ VEJCE V TROUBĚ: Olejem vymastěte pekáček, "pštrosí vejce" do něj vyskládejte a v předehřáté troubě pečte při 200 stupních Celsia dozlatova. Podle potřeby je podlijte vodou a přelijte výpečkem.

SMAŽENÁ PŠTROSÍ VEJCE: Druhou možností je nechat v hrnci rozehřát vyšší vrstvu oleje a "pštrosí vejce" v ní ze všech stran osmažit.

 

Autor: red

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!