Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Velikonoce v Americe: Lidé si dávají předsevzetí a děti čekají na velikonočního zajíčka

31. ledna 2024 | 14:30

Stejně jako u většiny amerických svátků, je pro Velikonoce typická bohatá hostina v rodinném kruhu, spoustu dobrého jídla a pití, barevná a veselá výzdoba a dekorace. V čem se tedy americké Velikonoce vlastně liší od těch českých? 

Největším rozdílem je, že v Americe není volné pondělí, ale pouze Velký pátek. Samotné oslavy se pak liší v tom, zda se jedná o křesťanskou rodinu nebo nevěřící. Pro americké věřící jsou Velikonoce symbolem Ježíše, jeho ukřižování a zmrtvýchvstání.

Jak se slaví Velikonoce v USA

Od Popeleční středy probíhají v kostelech mše, lidé drží půst a připravují se tak na takzvanou "Velkou noc". Mnoho lidí si dává předsevzetí, která musí během dlouhých čtyřiceti dní dodržet. 

Na Zelený čtvrtek a o Velkém pátku se chodí do kostela, poslouchají se velikonoční písničky a čte se z Bible. V sobotu rodiny zdobí velikonoční vajíčka, která pak rodiče schovají na zahradě a v domě.

Hlavním svátkem je neděle. Všechny děti čekají na velikonočního zajíčka a začíná lov na vajíčka. Tento zvyk vyšel z amerických pohádek. Poté jde rodina do kostela a na společný sváteční oběd.

Tradičními pokrmy jsou pečená šunka, sladké brambory nebo jehněčí pečínka. Domy a ulice zdobí barevné a veselé dekorace.

Klikněte na vlaječku a podívejte se na Velikonoce v dalších zemích.

 

Autor: red, inf

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!