Žádná snídaně, velká večeře! 10 překvapivých dietních doporučení

  • Žádná snídaně, velká večeře! 10 překvapivých dietních doporučení
    11. ledna  2018 
     06:00

    Těžko už se věří jakýmkoliv hubnoucím trendům, když jste po každé nové dietě zase zklamáni! Někdy se zjevně vyplatí zapomenout na dokola hlásaná doporučení a zkusit alespoň některá z nich porušit. Nic neplatí pro všechny a možná se zrovna vám bude díky tomu hubnout lépe. 

  • Nutíte se snídat? Snídani v klidu vynechte!

    ...
    Autor: iStock.com

    Dietní pravidlo, které je oposlouchané stejně jako zaseknutá gramofonová deska, zní: Snídaně je nejdůležitější jídlo dne! Podle nových amerických statistik to ale není tak úplně pravda! Podle nového trendu snídá 90 procent Američanů, a přesto má polovina amerických obyvatel buď nadváhu, nebo je obézní.

    Co byste tedy měli o snídani vědět? Čas, kdy sníte své první jídlo dne, není tak důležitý, jak si myslíte! A to dokládá i pocit hladu, který po ránu jen málokdo z nás skutečně cítí! Jezte tedy klidně až tehdy, kdy začnete mít chuť. Vašemu metabolismu to jedině prospěje.

    Není důležité, kdy jíte, ale kolik kalorií během dne přijmete. Pokud první jídlo sníte až během dopoledne nebo poledne, vaše tělo si navykne na kratší dobu, během které se přijímá energie. Tím pádem nezbude tolik času na nové a nepotřebné kalorie. Takže jestli neholdujete snídaním, klidně je vynechte! Pokud ano, jezte tak, aby váš celkový příjem kalorií byl nižší než jejich výdej.

  • Pochutnejte si na večeři s přáteli!

    ...
    Autor: Profimedia

    Večeřet po šesté hodině je zásadní porušení všech dietních pravidel... Omyl! Španělé, Italové i Francouzi, ti všichni si pochutnávají na pozdních večeřích s přáteli, a nadbytečnými kilogramy nijak netrpí! I italský průzkum potvrdil to, co už mnohé průzkumy před ním. Například závěry odborníků z oregonské univerzity: „Konzumováním příliš mnoha kalorií se přibývá na váze, nehledě na to, v jakou denní dobu jsou přijímány.“

    Kdybychom žili ve světě, kde si musíme odpírat dobrou večeři se svými přáteli, přišli bychom možná o poslední střípky radostí. V klidu si tedy pochutnejte na dobré, dietní a zdravé večeři! Důležité je jíst střídmě, nepřejídat se a jíst pomalu.

  • Svačina nezrychlí váš metabolismus!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vědci před třiceti lety přišli se správnou novinkou. A to, že při jedení tělo spaluje kalorie. Mnoho lidí si to ale vyložilo nesprávně, a tak začali propagovat dietní pravidlo: Čím častěji jíte, tím více spalujete! A svým klientům doporučovali jíst až šestkrát denně. Francouzská studie ale později jasně uveřejnila výsledek svého průzkumu. „Neexistuje žádný důkaz o tom, že větší frekvence jedení snižuje nadváhu.“

    A proto se také francouzští experti stali dalšími, kteří potvrdili jednoduché a jediné pravidlo pro spalování tuků. A tudíž to, že nezáleží na tom, do kolika jídel rozdělíte množství kalorií, které musíte maximálně přijmout, abyste zhubli. Kanadský průzkum zašel ještě dál, aby tuto teorii potvrdil. Porovnal dvě skupiny, a to těch, kteří jedli stejné množství kalorií ve třech porcích, a těch, kteří ho jedli v šesti porcích jídel. V přibývání kalorií nezpozorovali žádný rozdíl. Přesto se skupina, která konzumovala jen tři jídla denně, cítila uspokojenější a nepocítila hlad.

  • Chcete zhubnout? Jezte sacharidy!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I v těch nejznámějších dietách, jako jsou například Atkinsonova dieta nebo paleo dieta, jsou sacharidy kritizovány! Nenechte se ale zmást! Některé výzkumy se totiž opírají o fakt, že přes padesát procent Američanů trpících nadváhou má zdravotní problémy zapříčiněné přílišnou konzumací sacharidů. Ale není sacharid jako sacharid! Když některá dieta nedoporučuje konzumaci sacharidů, jsou tím obecně myšleny takzvané jednoduché sacharidy, jejichž zdroji jsou cukr, sladkosti a bílé pečivo.

    Ne všechny průzkumy mezi sacharidy jasně rozlišují! Například v roce 1991 bylo Japonsko správně označeno za zemi s nejvyšší konzumací sacharidů na světě. Přestože diabetes ani obezita nejsou v Japonsku vyšší než tři procenta obyvatel. Pokud by sacharidy obecně byly tím největším viníkem obezity, bylo by Japonsko kvůli rýži a sladkým bramborám (batátům) tou nejobéznější zemí světa!

    Ignorujte proto všechny diety, které do světa křičí: „Sacharidy jsou zlé!“ Vaše tělo potřebuje sacharidy, alespoň ty dobré – komplexní sacharidy, které jsou v ovoci, zelenině a v celozrnném pečivu. Držte se jednoduchého pravidla: jezte více zdrojů komplexních sacharidů během aktivních dnů a během těch lenošivých můžete zdravých cukrů lehce ubrat.

  • Skutečně existuje prášek na hubnutí!

    ...
    Autor: Profimedia.cz

    Přestože všichni víme, že žádný prášek na hubnutí prostě a jednoduše nefunguje, kanadští vědci přišli se zajímavou novinkou. Zjistili, že lidé s vyšší hladinou vitaminu D trpí nižším množstvím tělesného tuku. Australští vědci zase prokázali, že díky vitaminu D se můžeme cítit zasyceni, protože pomáhá produkovat leptin, zásadní hormon pro spalování tuku a redukci stresového hormonu – kortizolu.

    Přestože investice do hubnoucích pilulek není úplně nejmoudřejší cesta, jak se zbavit pár kilogramů navíc, podle těchto odborníků by vám doplněk stravy ve formě vitaminu D neměl uškodit.

  • Cvičte na prázdný žaludek!

    ...
    Autor: istock.com
     

    Mnoho dietních doporučení říká: Před cvičením se najezte! Je to pravda! Mnoho studií prokazuje, že cvičení po jídle je zdravější. Ale! Označení „před cvičením“ je velmi nepřesné. Lidský trávicí systém je velice komplikovaný a trávení je velmi dlouhý proces. Jídlo, které sníte, neboli energie, kterou přijmete, neputuje přímo do vašich svalů, ale nějakou dobu to trvá. Takže pokud jíte i pár hodin před cvičením, vaše tělo má pořád dostatek paliva na to, zvládnout fyzické vypětí tak, abyste se cítili dobře.

    Výzkum v publikaci International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism prokazuje, že lidské tělo tráví 1 g bílkovin celou hodinu. To znamená, že 25 gramů zůstává v těle klidně celý den. Velkou roli hrají i dostatečný pitný režim a dobrý odpočinek. Proto není nutné cvičit s plným žaludkem. Cvičte vždy tak, abyste se cítili dobře.

    Kdy jíst, když chcete jít cvičit?

    Video se připravuje ...
    Jídlo před a po cvičení: V čem děláte chyby, když nehubnete? • VIDEO: Eva Fraňková, Lukáš Červený

  • V žádné dobré dietě nechybí tuk!

    ...
    Autor: Shutterstock

    Několik publikací, jako například kniha Čínská studie nebo jiné knihy zaobírající se vegetariánstvím nebo veganstvím, poukázalo na živočišné tuky jako na tuky způsobující zdravotní problémy, zvýšený cholesterol nebo i nadváhu. Tuky jsou ale mnohem komplikovanější, než aby se daly snadno označit za dobré, nebo špatné. Existují tuky živočišného i rostlinného původu, které mohou být oba zdraví prospěšné, či nikoliv. Dieta, která jednoduše zakazuje jeden nebo druhý druh tuku, není věrohodná.

    Kdybychom se ale přesto pokusili tuk rozdělit na dobrý a špatný, mohli bychom zjednodušeně říci, že mezi ty špatné tuky patří nasycené a transmastné kyseliny, které najdeme ve sladkostech, dortech, některém máslu, uzeninách a mléčných výrobcích. A mezi ty zdravé patří mononenasycené mastné kyseliny, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, jejichž rostlinnou podobu najdete v kvalitních rostlinných margarínech, olejích, luštěninách, ořeších, semínkách nebo v sóje a avokádu. Zatímco zdravé živočišné tuky najdeme například v rybím tuku.

    Rostlinné tuky? Kde je najít?

    Video se připravuje ...
    I mezi rostlinnými tuky si vybírejte, řepkový olej je nejlepší • VIDEO: Vím, co jím

  • Občasný půst nemusí být na škodu!

    Autor: Shutterstock.com

    Jakákoliv dieta, která vám zakazuje konzumovat nějaký druh surovin, jako například maso, nebo vám zakazuje jíst úplně, není správná dieta, ale má to blízko k hladovce. Ale mezi hladovkou a půstem existuje rozdíl. Půst v podstatě držíme každý večer, když jdeme spát, a tělo během něj odpočívá, regeneruje, čistí se, zbavuje se toxinů a nabírá sílu.

    Když se půst drží správně, lze u něho skutečně zhubnout. Stačí jen přeprogramovat své tělo na určitou dobu během dne, v týdnu nebo v měsíci a naučit ho v ten daný čas čistit se stejně tak, jako to dělá, když spí. Na začátku možná ucítíte hlad, ale po nějaké době by si tělo mělo na daný režim zvyknout a využít čas efektivně.

    Vědci na univerzitě v Utahu zjistili, že lidé, kteří prováděli půst během jednoho dne v měsíci, měli o 40 procent menší pravděpodobnost ucpání tepen. Je také prověřeno, že pravidelný půst vás naučí zahnat pocit nudy nebo nicnedělání jinou aktivitou než jedením.

  • Organické nebo bio potraviny vám nepomůžou zhubnout!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Přestože pokaždé když vkročíte do bio obchodu nebo na farmářský trh, cítíte se najednou jakoby obklopeni zdravím, zpátky v době mládí vašich babiček a jako očarovaní tolika barvami mrkve, které jste předtím neviděli, nic nezaručuje, že ten pocit je oprávněný! Pro potraviny s označením „organické“ bylo v publikaci Annal of Internal Medicine zveřejněno více než dvě stě studií, které porovnávaly organické suroviny s obyčejnými, a výsledek je zarážející! Nebyly prokázány žádné výhody konzumace organických potravin, ať už se jednalo o prevenci nemocí, nutriční hodnoty, kalorie nebo celkový dopad na zdraví.

    Je prokázané, že organické potraviny obsahují menší množství pesticidů. Otázka jen zůstává, jaký dopad to má na naše celkové zdraví. S jistotou ale můžeme říci, že ve snížení váhy organické potraviny nehrají žádnou roli. Organický cukr pořád zůstává cukrem a tuk tukem.

  • Nic jako příliš mnoho proteinů neexistuje!

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Možná jste mohli v nějaké zdravotní publikaci narazit na myšlenku, že příliš mnoho bílkovin způsobuje zdravotní problémy. Mezi zmiňované patří například ledvinové nebo žlučové kameny. Ve skutečnosti toto tvrzení ale žádná studie neprokázala. Naopak! Jedna studie otestovala dopad konzumace až 400 gramů bílkovin na zdraví člověka a nezjistila žádný negativní dopad. Pokud trpíte problémy s ledvinami, měli byste se se svým lékařem domluvit na individuální dietě.

    Pokud jste ale zdraví, není žádný důvod, proč se bílkovin obávat. Naopak proteiny patří mezi metabolické makronutrienty, tudíž díky nim spalujete více energie. Nezapomínejte ale ani zde na základní dietní pravidlo! Během dne nesmíte překročit kalorický příjem o kalorický výdej.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji