Ještě jste letos neměli chřest? Tak to rychle napravte! Sezona této královské zeleniny totiž právě začala. Nejenže díky chřestu zhubnete, ale dodáte tělu i spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny. Detoxikujte tělo pomocí těchto jídel, která vám upraví hladinu cukru v krvi.
Chřest, přezdívaný špargl, je považován za hotovou delikatesu. Na 100 gramů obsahuje pouhých 13 kalorií, a tak je pro dietu jako dělaný.
Jak chřest pozitivně ovlivňuje naše zdraví?
Chřest má blahodárné účinky. Přispívá k léčbě onemocnění ledvin a močového měchýře, podporuje činnost střev a pomáhá udržet cévy a srdce zdravé. U žen také harmonizuje hormony a skvěle se tak hodí do jídelníčku v období premenstruačního syndromu.
Vysoký obsah vitaminů B1, B2, C, E a minerálů, jako jsou hořčík, fosfor, draslík a železo, přispívá ke zdraví organismu a zároveň pomáhá s jeho pročištěním a hubnutím. Vedle výhody nízké energetické hodnoty totiž odplavuje škodliviny z těla ven a zabraňuje nadměrnému zadržování vody v těle.
Jak dlouho vařit chřest a který se má oloupat?
Na pultech obchodů se můžete setkat hned s několika druhy chřestu. Tím nejběžnějším je chřest zelený, který je svěží a křehký. Pro svou jemnou chuť je ale oblíbený i chřest bílý a milovníci lehce nahořklé chutě mohou sáhnout po fialově zbarveném chřestu.
• Zelený a fialový chřest se neloupe, stačí pouze odříznout dřevité konce. Pak už ho jen vložte do vroucí vody a vařte přibližně 10 až 15 minut.
• Bílý chřest se musí pořádně oloupat a vaří se o něco déle, a to 15 až 18 minut.
Chřestové menu: Tipy ke snídani, obědu i večeři
Tento svěží druh zeleniny se dá konzumovat i samotný. Oblíbený je ale především jako příloha k masu, rybám nebo v podobě krémové polévky. Zařaďte do jídelníčku tato tři jídla a první shozená kila na sebe nenechají dlouho čekat.
Snídaně: Chřest s uzeným lososem a pošírovaným vejcem
Chřest můžete zařadit hned ráno do snídaně, a to v kombinaci s uzeným lososem a zastřeným vejcem. Velké množství bílkovin a zdravých tuků vás zasytí až na několik hodin a díky chřestu tělo zhydratujete a doplníte potřebné vitaminy a minerály.
Na jednu porci budete potřebovat:
- 1 vejce
- 50 g uzeného lososa
- 100 g chřestu
- 1/2 svazku ředkviček
- 1 lžičku bazalkového pesta
- sůl a pepř (na vejce)
Chřest oloupejte, odřízněte dřevité konce a připravte v páře nebo ve vroucí osolené vodě. Vařte přibližně 5 až 10minut, podle tloušťky. Chřest by měl změknout, ale zůstat uvnitř stále křupavý.
Podávejte ho s plátky uzeného lososa, na kolečka nakrájenými ředkvičkami a zastřeným vejcem. To snadno vytvoříte pomocí vodního víru ve velkém hrnci s vroucí vodou a octem. Nakonec pokrm dozdobte bazalkovým pestem.
Oběd: Chřestový krém s parmazánem
Na krémovou chřestovou polévku se hodí použít jak zelený, tak i bílý chřest. Díky parmazánu je dostatečně sytá a plná bílkovin – ideální k obědu.
Budete potřebovat:
- 500 g chřestu
- 2 střední cibule
- 2 lžíce čerstvého másla
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 20–30 g parmazánu na porci
Chřest důkladně oloupejte, aby v polévce nezůstala tvrdá vlákna. Na másle osmažte najemno nakrájenou cibuli a přidejte i na kolečka nakrájený chřest. Po chvíli do hrnce přidejte zeleninový vývar a nechte přibližně 15 až 20 minut pozvolna vařit. Nakonec vše dohladka rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s hoblinkami parmazánu.
Večeře: Frittata s chřestem
Velkým pomocníkem při hubnutí jsou vejce. Ta se hodí jak na snídani, tak i k večeři. Připravit je můžete celé rodině v podobě výborné frittaty s chřestem a žampiony.
Budete potřebovat:
- 5 vajec
- 300 g cibule
- 100 g zeleného hrášku
- 1 svazek zeleného chřestu
- 250 g žampionů
- 1 lžíci čerstvého másla
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- hrst čerstvé bazalky na ozdobu
Na másle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte na plátky nakrájené žampiony. Ty pouze opepřete. Po třech minutách směs odstavte z plotny a nechte vychladnout.
V misce si rozšlehejte vejce a přimíchejte parmazán a zeleninovou směs. Směs vlijte do zapékací formy a na povrch položte chřest zbavený stonků. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 15 minut. Hotovou frittatu můžete podávat i s kozím sýrem.