Recepty z medvědího česneku: Je levný a skvělý na hubnutí! | Jak zhubnout | Blesk.cz

Recepty z medvědího česneku: Je levný a skvělý na hubnutí!

  • (istock.com)
    12. dubna  2019 
     06:00

    S příchodem jara se zbarvuje nejen příroda, ale i váš talíř. Vedle zeleného chřestu můžete do jídelníčku zařadit také medvědí česnek, jehož kouzlu naprosto propadnete! Jeho síla spočívá v množství vitaminů a esenciálních olejů, které působí proti mikrobům a škodlivým radikálům. Z listů medvědího česneku si můžete připravit máslo, pesto nebo jím lze ochutit různá jídla.

    Medvědí česnek obsahuje vitaminy A, B1, B2, C, železo, zinek, hořčík, vápník a další minerální látky. Příznivě působí na trávicí trakt a čistí játra od škodlivých látek.

  • Zázrak pro zdraví

    Tahle nenápadná bylinka je považována za hotový jarní zázrak. Po zimě tělu dodá chybějící vitaminy a také jod. Obsahuje protizánětlivé látky, působí preventivně proti nachlazení, upravuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu.

    Sezona medvědího česneku vrcholí v červnu, kdy začíná kvést. Sbírat ho v této době už se nedoporučuje. Načerpejte proto inspiraci na recepty už teď a uvařte si hned několik zdravých chutných jídel!

  • Máslo z medvědího česneku

    Čerstvé máslo je skvělým zdrojem vitaminů A, K, D, selenu a je bohaté na kyselinu linolovou, která pomáhá při hubnutí. Nebojte se ho tak zařadit do jídelníčku i při dietě. Obsahuje sice nasycené tuky, ale i ty jsou ke zdraví v určitém množství důležité, jelikož zvyšují hladinu HDL ("dobrého") cholesterolu.

    Jakmile do másla přimícháte nasekaný medvědí česnek, jeho pozitivní vliv na zdraví jen podpoříte. Zařazujte ho však do jídelníčku pouze v přiměřeném množství a nezapomínejte, že tuky výrazně navyšují kalorický příjem.

  • Pesto z medvědího česneku

    Velice variabilní využití má při vaření zdravých jídel pesto. Samostatně nahradí kdejakou nezdravou omáčku nebo pomazánku a hodí se i při dochucování jídel. K jeho výrobě budete potřebovat pouze mixér a pár základních surovin.

    Pesto z medvědího česneku

    Budete potřebovat:

    • svazek medvědího česneku
    • 50 g piniových oříšků
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 30 g parmazánu
    • himálajskou sůl

  • Polévka z medvědího česneku

    Máte rádi krémové polévky? Pak si jistě pochutnáte i na krému z medvědího česneku. Na rozdíl od běžné česnečky je mnohem jemnější. Výsledné hladké konzistence docílíte i bez přidání smetany.

    Polévka z medvědího česneku

    Budete potřebovat:

    • 1 svazek medvědího česneku
    • 3 střední brambory
    • 1 větší cibuli
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • špetku muškátového oříšku
    • 1 lžíci čerstvého másla
    • sůl a pepř
    • (100 ml nízkotučné smetany)

    Na másle krátce opečte najemno nakrájenou cibuli a přidejte kostky brambor. Ty podlijte zeleninovým vývarem a vařte do změknutí. Ke konci vaření přidejte posekaný medvědí česnek. Vše dohladka rozmixujte a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. O něco méně dietní verzi doplňte (nízkotučnou) smetanou.

    Polévku podávejte s kouskem celozrnného pečiva nebo s pošírovaným vejcem.

  • Gnocchi s medvědím česnekem a rajčatovou omáčkou

    Autor: istock.com

    Jelikož je medvědí česnek bylinka, můžete ji jednoduše nasekat a přidat do salátu, přílohy nebo těsta. Skvělou dvojici tvoří spolu s brambory. Pochutnáte si jak na bramborové kaši s medvědím česnekem, tak i na gnocchi.

    Domácí gnocchi s medvědím česnekem

    Budete potřebovat:

    • 600 g brambor
    • 150 g hladké mouky (můžete částečně nahradit celozrnnou)
    • hrst najemno nasekaného medvědího česneku
    • 1 vejce
    • sůl

    Brambory si nejprve předvařte. Následně je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Pracujte s nimi ještě za tepla, aby se dostatečně lepily. Smíchejte je s moukou, vejcem, medvědím česnekem, solí a zpracujte v pevné těsto. Z něj vytvořte čtyři válečky a ty nakrájejte na jeden centimetr široké kousky.

    Gnocchi vložte do vroucí osolené vody a vařte přibližně tři minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Pro lepší chuť si rozpalte na pánvi lžičku olivového oleje a gnocchi ještě zprudka opečte. Podávat je můžete jako přílohu nebo jako samostatný hlavní chod s domácí rajčatovou omáčkou a parmazánem.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji