Recepty z medvědího česneku: Je levný a skvělý na hubnutí!

Recepty z medvědího česneku: Je levný a skvělý na hubnutí!
31. března  2021 
 06:00

S příchodem jara se zbarvuje nejen příroda, ale i váš talíř. Vedle zeleného chřestu můžete do jídelníčku zařadit také medvědí česnek, jehož kouzlu naprosto propadnete! Jeho síla spočívá v množství vitaminů a esenciálních olejů, které působí proti mikrobům a škodlivým radikálům. Z listů medvědího česneku si můžete připravit máslo, pesto nebo jím lze ochutit různá jídla.

Vyberte si recept: pesto   máslo   polévka    omáčka    gnocchi

Medvědí česnek obsahuje vitaminy A, B1, B2, C, železo, zinek, hořčík, vápník a další minerální látky. Příznivě působí na trávicí trakt a čistí játra od škodlivých látek.

 

Zázrak pro zdraví

Tahle nenápadná bylinka je považována za hotový jarní zázrak. Po zimě tělu dodá chybějící vitaminy a také jod. Obsahuje protizánětlivé látky, působí preventivně proti nachlazení, upravuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu.

Sezona medvědího česneku vrcholí v červnu, kdy začíná kvést. Sbírat ho v této době už se nedoporučuje. Načerpejte proto inspiraci na recepty už teď a uvařte si hned několik zdravých chutných jídel!

Máslo z medvědího česneku

Čerstvé máslo je skvělým zdrojem vitaminů A, K, D, selenu a je bohaté na kyselinu linolovou, která pomáhá při hubnutí. Nebojte se ho tak zařadit do jídelníčku i při dietě. Obsahuje sice nasycené tuky, ale i ty jsou ke zdraví v určitém množství důležité, jelikož zvyšují hladinu HDL ("dobrého") cholesterolu.

Jakmile do másla přimícháte nasekaný medvědí česnek, jeho pozitivní vliv na zdraví jen podpoříte. Zařazujte ho však do jídelníčku pouze v přiměřeném množství a nezapomínejte, že tuky výrazně navyšují kalorický příjem.

Pesto z medvědího česneku

Velice variabilní využití má při vaření zdravých jídel pesto. Samostatně nahradí kdejakou nezdravou omáčku nebo pomazánku a hodí se i při dochucování jídel. K jeho výrobě budete potřebovat pouze mixér a pár základních surovin.

Budete potřebovat:

  • svazek medvědího česneku
  • 50 g piniových oříšků
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 30 g parmazánu
  • himálajskou sůl

Polévka z medvědího česneku

Máte rádi krémové polévky? Pak si jistě pochutnáte i na krému z medvědího česneku. Na rozdíl od běžné česnečky je mnohem jemnější. Výsledné hladké konzistence docílíte i bez přidání smetany.

Budete potřebovat:

  • 1 svazek medvědího česneku
  • 3 střední brambory
  • 1 větší cibuli
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 lžíci čerstvého másla
  • sůl a pepř
  • (100 ml nízkotučné smetany)

Na másle krátce opečte najemno nakrájenou cibuli a přidejte kostky brambor. Ty podlijte zeleninovým vývarem a vařte do změknutí. Ke konci vaření přidejte posekaný medvědí česnek. Vše dohladka rozmixujte a ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. O něco méně dietní verzi doplňte (nízkotučnou) smetanou.

Polévku podávejte s kouskem celozrnného pečiva nebo s pošírovaným vejcem.

Gnocchi s medvědím česnekem a rajčatovou omáčkou

Jelikož je medvědí česnek bylinka, můžete ji jednoduše nasekat a přidat do salátu, přílohy nebo těsta. Skvělou dvojici tvoří spolu s brambory. Pochutnáte si jak na bramborové kaši s medvědím česnekem, tak i na gnocchi.

Budete potřebovat:

  • 600 g brambor
  • 150 g hladké mouky (můžete částečně nahradit celozrnnou)
  • hrst najemno nasekaného medvědího česneku
  • 1 vejce
  • sůl

Brambory si nejprve předvařte. Následně je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Pracujte s nimi ještě za tepla, aby se dostatečně lepily. Smíchejte je s moukou, vejcem, medvědím česnekem, solí a zpracujte v pevné těsto. Z něj vytvořte čtyři válečky a ty nakrájejte na jeden centimetr široké kousky.

Gnocchi vložte do vroucí osolené vody a vařte přibližně tři minuty, dokud nevyplavou na hladinu. Pro lepší chuť si rozpalte na pánvi lžičku olivového oleje a gnocchi ještě zprudka opečte. Podávat je můžete jako přílohu nebo jako samostatný hlavní chod s domácí rajčatovou omáčkou a parmazánem.

Omáčka z medvědího česneku

Z medvědího česneku vykouzlíte i vynikající omáčku, která se hodí třeba k minutkovému masu. Je nejen zdravá, ale i velmi rychlá. Postup najdete ve videu. 

 

 

 

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji