Jak zhubnout bez cvičení, hladovění a jojo efektu? Triky, které fungují

  • Jak zhubnout bez cvičení, hladovění a jojo efektu? Triky, které fungují
    3. října  2017 
     06:00

    Cvičení je často klíčem k dokonalé postavě, ale odhodlat se k němu může být někdy těžší než samotná dieta. A některé diety jsou dokonce postaveny i na hladovkách, ale tam hrozí návrat kil hned, jakmile se jen na rohlík podíváte. Existují ale překvapivé triky, které vám pomohou zhubnout, aniž byste něco z toho skutečně museli podstupovat.

  • Ztlumte světla a ztište hudbu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V americké studii podstoupily pod vedením doktora Braina Wansinka výzkum dvě skupiny lidí. Obě navštívily restauraci s rychlým občerstvením, kde jim bylo naservírováno stejné jídlo. Jedna skupina šla do místnosti se ztlumenými světly a klidnou hudbou, zatímco druhá skupina obědvala v hlučném a velmi prosvětleném interiéru. Studie prokázala, že lidé, kteří jedí v klidném prostředí, snědí méně kalorií než v hlučné atmosféře. Prakticky to znamená, že na tichém a příjemném místě jíte pomaleji, tím pádem zaznamenáte pocit sytosti dříve, než spořádáte celou porci. Jídlo také rychleji vychladne, a proto už nemáte potřebu ho dojídat.

  • Kupte si menší talíře

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Talíř, který máte v kuchyni, má průměr přibližně 25 cm. Kdybyste používali talíře s menším průměrem, přirozeně by se zmenšily i porce vašeho jídla. Tím byste každý den nevědomky spořádali dokonce až o 23 % méně kalorií. Podobně to funguje i s menším příborem. Menší sousta a pomalé jedení vám můžou ušetřit až 14 % přijatých kalorií u každého jídla.

  • Oznamte, že jdete jíst

    Autor: iStock.com

    Tato metoda nezabírá stoprocentně u každého člověka, tvrdí doktor Brain Wansink. U některých ale může zapůsobit toto jednoduché oklamání vlastního hladu. „Můžete jíst cokoliv, co se vám zlíbí, kdykoliv se vám to zlíbí, pokud ovšem před každým jídlem nahlas prohlásíte, že nemáte hlad, ale stejně si jídlo dáte.“ Výsledky jeho studie prokázaly, že pokud tento způsob praktikujete každý den po dobu alespoň jednoho měsíce, můžete zhubnout až o 7 kilogramů.

  • Važte se

    ...
    Autor: istockphoto.com

    Mnoho lidí je v takzvaném "stadiu odmítání vlastního tuku", jak tvrdí Irene Rubaum Keller. „Tito lidé se neváží, kupují si raději strečové kalhoty a na fotografiích se schovávají vždy vzadu." To vše brání tomu, aby byli spokojeni se svou váhou, tvrdí doktorka. To, že se začnete vážit, může podle ní zastavit toto odmítání váhy. Když se každé ráno ještě předtím, než vejdete do sprchy, zvážíte, lépe se smíříte se svou váhou, a přestože pravděpodobně nezhubnete, určitě nebudete dále přibírat.

  • Pište si deník

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pořiďte si pěkný notýsek a každý den si do něj zapisujte, co jste snědli. I jen taková maličkost vám může pomoci zbavit se pár kil navíc. Deník vám umožní být k sobě upřímní a jen díky němu si uvědomíte, jaké množství jídla denně skutečně spořádáte. Lidé si často myslí, že na poctivé psaní deníku nebudou mít čas, ale skutečně vám to zabere pouhých pár minut a výsledek zaručeně oceníte.

  • Spěte poctivě

    Video se připravuje ...
    ... • VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com

    Všimli jste si někdy toho, že když se cítíte unavení, máte tendenci více jíst? Vaše pocity jsou nyní podloženy i výsledky amerických výzkumů. Doktorka Marie Pierre St. Onge potvrdila, že spánek snižuje produkci několika hormonů, které stimulují chuť k jídlu. Ale problém není jen fyziologický, ale také psychický, jak říká doktorka. Jídlo je pro člověka více uspokojující a obohacující než spánek, a proto raději jíme. To vytváří tento začarovaný kruh. Jíme a pak chceme jíst ještě víc. Unavený mozek totiž není schopen kontrolovat chutě tolik jako mozek odpočatý.

  • Snídejte

     

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    A to neznamená smažená vejce, slaninu a grilované klobásky. Snídejte zdroje zdravých bílkovin, vlákniny a vitaminů. Díky tomu se vám podaří lépe kontrolovat hlad po celý den. Vyberte si raději celozrnné pečivo, vařená vejce, ovoce, zeleninu, polotučný tvaroh nebo celozrnné cereálie. Dbejte také na to, abyste pravidelně svačili. Neměli byste strádat více než tři hodiny mezi jednotlivými jídly.

    Prozradíme, jak správně snídat:

    Video se připravuje ...
    Odborníci z Vím, co jím radí, jak správně snídat • VIDEO: Vím, co jím

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji