Jak poznáte, že máte málo bílkovin? Nehubnete, i když jíte málo!

Jak poznáte, že máte málo bílkovin? Nehubnete, i když jíte málo!
30. ledna  2024 
 06:00

Už babičky říkávaly: "Sněz aspoň to maso!" Jejich rada vyvolaná jednak zkušeností z dob, kdy maso bylo vzácnost, jednak jeho cenou má ale i své zdravotní opodstatnění. Maso, to jsou bílkoviny a bez bílkovin si zaděláváte na vážný zdravotní problém. Navíc pokud byste měli ten bláznivý nápad držet bezbílkovinovou dietu, tak v žádném případě nezhubnete!

Bílkoviny jsou proteiny a stejně jako například tuky či sacharidy jsou nenahraditelné. „V našem jídelníčku by měly bílkoviny tvořit nejméně 15 procent z toho, co jíme,“ říká praktická lékařka Lucie Nováková a dodává, že bílkoviny jsou součástí všech buněk a tkání, a jsou tak důležité pro stavbu těla.  

Největší hloupostí populace je pak snažit se zhubnout pomocí snížení příjmu bílkovin. Naopak tak náš organismus ještě více oslabíme,“ varuje doktorka. 

VIDEO: Lucie Petřek Michalcová: Jak zjistit, kolik mám vážit?

Video se připravuje ...
Lucie Petřek Michalcová: Jak zjistit, kolik mám vážit? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Kvůli jejich nedostatku navíc můžete začít i nekontrolovatelně tloustnout. Velmi se totiž zvyšuje chuť na sladké. „Proteiny totiž úspěšně usměrňují hladinu cukru v naší krvi. Pokud ale tato hladina klesne, naše tělo si o ni řekne samo a pak po nás chce, abychom jedli třeba právě mléčné nebo sladké výrobky,“ říká odbornice.

Pokud nebudeme přijímat bílkoviny, může se to projevovat například větší lámavostí nehtů. Zdravé nebudeme mít ani vlasy. Kvůli nedostatku keratinu budou slabé a bez lesku a může se stát, že nám začnou vypadávat.

„Vedle toho se mohou objevovat i časté otoky obličeje, víček či končetin. Bílkoviny totiž udržují krev v našich cévách. Bez proteinů se ale může stát, že se naše krev bude rozlévat i do dalších okolních tkání. Jejich nedostatek má vliv i na zmiňovaný objem svalů. Naše tělo bílkoviny zkrátka potřebuje – podporují totiž i biochemické reakce těla. Zejména to platí při úbytku v těle hojně zastoupené živočišné bílkoviny – kolagenu. Bez něj se ochabování svalů a bolestem kloubů s největší pravděpodobností nevyhneme,“ upozorňuje lékařka.

 

 

Autor: Daniel Mareš

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji