7 potravin, které si můžete dát i před spaním, a nepřiberete

7 potravin, které si můžete dát i před spaním, a nepřiberete
4. ledna  2023 
 06:00

Honí vás večer mlsná, nejraději byste vybílila ledničku, ale držíte se zpátky kvůli linii? Nejste sama, stejný problém řeší i většina ostatních žen. Nabízíme vám ale příjemné řešení: seznam potravin, které si můžete dopřát klidně i před spaním, a nepřiberete po nich! 

 

1. Méně tučný tvrdý sýr

Kdo si rád večer dá jen tak kousek sýra bez ničeho, bude mít radost: kvalitní, nepříliš tučný tvrdý sýr je pochoutkou plnou bílkovin, která nám v přiměřeném množství určitě váhu nezvedne. V sýrech je navíc důležitá látka tryptofan, která se podílí na tvorbě serotoninu a pomáhá ke klidnému spaní. Večerní „dávka“ sýru by ale neměla překročit 50 g.

 

TIP NA VIDEO: Jíst nebo nejíst po páté hodině večer?

Video se připravuje ...
Lucie Petřek Michalcová: Co jíst před spaním při hubnutí? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

 

2. Neochucený jogurt

Jogurt bez přídavku cukru si můžete také klidně dát i večer. Má přibližně sto kalorií na sto gramů, takže to také není potravina na přibírání. Obsahuje kvalitní bílkoviny a pomáhá i pročišťovat zažívací trakt či uklidnit podrážděný žaludek. Je také dobrým lékem proti pálení žáhy. Nejvhodnější je méně tučný, hustější jogurt řeckého typu.

 

3. Basmati rýže

Jestli máte večer chuť na něco teplého, pak si můžete dopřát i čerstvě uvařenou basmati rýži. Má nízký glykemický index, dobře se tráví, a když si ji dáte samotnou, připravenou jen na troše olivového oleje a zpěněné cibulce, nepřiberete. Musí jí však být jen hrstka. 

 

4. Ovesné vločky s mlékem

Myslíte si, že ovesné vločky se smějí jíst jen ráno? Když to nepřeženete s množstvím, můžete si je dát i na noc. Jsou zdrojem kvalitních a lehce stravitelných sacharidů. Společně s mlékem, které zase obsahuje proteiny a tryptofan, jsou velmi vhodné jako lehká večeře. Také jich nemusíte sníst na váhu mnoho, abyste zahnala hlad: snadno totiž zaplní žaludek a máte pocit nasycení. Když k nim na ochucení přidáte například jen kousek jablka a trochu skořice, miska vloček bude mít kolem 800 kilojoulů.

 

5. Baby karotka

Malé sladké mrkvičky, které se prodávají většinou balené, jsou také velmi vhodné na večerní mlsání. Je v nich hodně vlákniny, která zasytí při minimu kalorií a zároveň snižuje hladinu "zlého" cholesterolu. Obsahují i beta-karoten, který se v těle proměňuje na vitamin A, který je mimo jiné důležitý pro zdravý zrak. Stačí, když sníte deset kousků malých mrkviček, a pokryjete vitaminem A denní doporučenou dávku.

 

6. Jablko s arašídovým máslem

Jablko je výbornou volbou ve kteroukoli denní či večerní hodinu. Obsahuje takzvané negativní kalorie – znamená to, že naše tělo při jeho trávení vydá více energie, než přijme jeho konzumací. Navíc dobře zaplní žaludek a vyvolává pocit nasycení. Pomáhá i činnosti střev, takže ráno nebudete mít potíže s vyprázdněním. Když si k jablku dopřejete jednu polévkovou lžíci arašídového másla, dodáte organismu i bílkoviny a zajímavou kombinaci si určitě oblíbíte. Zkuste to.

 

7. Drůbeží šunka

Drůbeží maso, zejména krůtí, také obsahuje už zmiňovaný tryptofan, který má velký vliv na klidný spánek. Kromě toho jsou v něm kvalitní a důležité živočišné bílkoviny, přitom prakticky žádný tuk. Ve třech plátcích je přitom jen asi sto kalorií.

Autor: rie

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji