Co jíst a pít na jaře? Nastartujte své trávení i metabolismus

Co jíst a pít na jaře? Nastartujte své trávení i metabolismus
1. května  2023 
 06:00

Zahajte jarní očistu výběrem těch správných potravin. Dominovat vašemu jídelníčku bude především zelená! Které potraviny vám dodají energii a pomohou i při hubnutí?

Jaro je v plném proudu, a kdo má tu možnost, sází první semínka zeleniny i nejrůznějších bylin. V obchodech už se konečně začínají objevovat první sezonní plody pěstované v naší zemi. Ty kolikrát obsahují více cenných látek než kdejaká superpotravina. Přesvědčte se na vlastní kůži o jejich pozitivních účincích na zdraví i štíhlou linii. Skvěle se totiž hodí při dietě!

Klíčení – zázrak přírody

Věděli jste, že už po dvou hodinách klíčení se v semínku obsah vitaminů a dalších cenných látek zvyšuje až o dvě stě procent? Lžíce naklíčených semen je tak pro tělo stejně prospěšná jako stovky gramů dozrálé zeleniny.

Využijte proto toho, že na jaře vše pučí a klíčí, a zařaďte do stravy co nejvíce klíčků. Ty vedle základních vitaminů a minerálů obsahují také esenciální bílkoviny, aktivní enzymy, antioxidanty a důležitý vitamin B12.

Klíčky mungo nebo řeřichu běžně seženete v obchodě. Naklíčit vojtěšku, fazole, čočku, cizrnu nebo zasadit semínka ředkvičky ale zvládnete levou zadní i doma. Sklízet navíc můžete už za dva až tři dny, dle druhu semínek.

 

Vybírejte microgreens

Klíčky spolu s výhonky spadají pod tzv. mladou zeleninu, známou také jako microgreens. Patří sem druhy menšího vzrůstu (od 2,5 do 7,5 cm) s aromatickou chutí, které obsahují velké množství živin. Mezi nejznámější patří ředkvičky, jarní cibulka, čekanka, rukola, špenát, kopr, ale také chřest. 

Díky vysokému obsahu vitaminů, minerálů a rostlinných sloučenin je konzumace microgreens spojována s nižším rizikem vzniku mnoha nemocí. Do svého jídelníčku je navíc můžete začlenit zcela snadno. Hodí se jak do pomazánek k pečivu, tak i do hlavních jídel. Tepelným zpracováním však jejich výživová hodnota klesá, a tak je konzumujte především čerstvé, např. v salátech.

 

Ocet – vinný, jablečný a ume ocet

Všestrannost využití octa je známá už řadu let. Tato přísada slouží k ochucení jídel, jejich konzervaci, ale i k redukci váhy, podpoře trávení či léčbě onemocnění. Zatímco v kuchyni využijete nejvíce ocet vinný nebo ume ocet, jablečný vám pomůže i zhubnout.

Jablečnému octu se pro jeho účinky přezdívá dokonce elixír mládí. Obsažené kyseliny pomáhají v těle ničit toxiny a škodlivé bakterie. Jeho pravidelná konzumace má dokonce příznivý účinek na hladinu cukru a špatného cholesterolu v krvi a dokáže snížit i krevní tlak. Při dietě se používá pro potlačení chuti k jídlu, odvodňovací účinek a podporu metabolismu.

 

Kouzlo mléčného kvašení

Plochého bříška docílíte také tím, že podpoříte proces trávení. Toho můžete snadno dosáhnout konzumací kvašené zeleniny, která je pro tělo zároveň vitaminovou bombou. Vedle nejběžnějšího kysaného zelí můžete sáhnout také po řepě, mrkvi nebo kyselých okurkách. 

Běžnými produkty mléčného kvašení však není jen kvašená zelenina, ale i kváskový chléb, bílý jogurt nebo kombucha. Tento populární perlivý nápoj tělo účinně detoxikuje a při pravidelném užívání dokáže stimulovat metabolismus. Určitě však oceníte i jeho nezvyklou jedinečnou chuť.

 

Čaje v zimě i na jaře

Přestože čaj se přirozeně váže spíše k zimním měsícům, s příchodem jara byste se ho rozhodně neměli vzdát! Právě tohle období mu totiž nahrává nejvíce. Některé sušené směsi dokonce můžete vyměnit i za čerstvé byliny, jako je kopřiva. Jaké další stojí za pozornost?

  • Ostropestřec – podpora jater (detoxikace organismu),
  • kotvičník – afrodiziakální účinky a podpora psychiky,
  • pampeliškadetoxikace a očista organismu,
  • potočnice – podpora trávení.

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji