Nejhorší zlozvyky, kvůli kterým přibíráme, ale vůbec by nás to nenapadlo

  • Nejhorší zlozvyky, kvůli kterým přibíráme, ale vůbec by nás to nenapadlo
    21. září  2023 
     06:00

    Jaká je nejhorší noční můra člověka, který se snaží zhubnout? Když pravidelně stoupá na váhu a pokaždé se objeví vyšší číslo než posledně. Přestože se zuby nehty snaží dělat vše pro to, aby šla kila dolů. Jak je možné, že člověk přibírá, i když zdánlivě dodržuje všechny zásady, které má? 

    Zaměřte se na tyto momenty ve svém životě, které nejspíše řešíte šablonovitě a bez rozmyšlení. Zjistěte, kde děláte chybu, a pokuste se ji napravit. I malé změny mohou opravdu pomoct!

  • Chodíte nakupovat hladoví

    Autor: iStock.com

    Extrémní hlad a nakupování prostě nejdou dohromady. Jakmile vejdete do obchodu s kručením v žaludku, můžete počítat s tím, že toho nakoupíte mnohem více, a hlavně mnohem kaloričtějšího a nezdravého. A jen co přijdete domů, ještě ani nevybalíte nákup, a už se ládujete tvarohovým dezertem, po kterém jste lačně sáhli... Proto než se vydáte v ústrety obchodu s jídlem, něco snězte. Ideálně třeba bílý jogurt, hrst oříšků nebo cokoliv jiného, co obsahuje vlákninu nebo bílkoviny. To vám totiž dodá pocit sytosti, a tak nákupy zvládnete s rozumem, aniž byste naplnili košík dietními prohřešky.

     

  • Ponocujete

    Autor: istockphoto.com

    Pro někoho to může být trochu zavádějící, protože se mu spánek automaticky pojí s válením se v posteli, a to mu asociuje lenost – a lenost rovná se přibírání na váze. Jenže ve skutečnosti spánek potřebujeme, aby nám během něj správně fungoval metabolismus. V noci totiž pracují dva hormony, které tahají za šňůrky naší váhy. Ghrelin se má během spánku snižovat. A čím více ho máme, tím větší chutě nás honí. Naopak u leptinu to funguje obráceně – čím více hormonu máme, tím sytější se cítíme. A během spánku jeho hladina stoupá. Co se tedy stane, pokud mu nedáme šanci na zvýšení? Ano, sníme pak přes den vše, na co přijdeme, a vůbec nám to nebude vadit.

  • Hlavně nic nenechat!

    Autor: iStock.com

    "Jakmile to nesníš, nepůjdeš od stolu," zní věta, kterou za svůj život slyšel nesčetněkrát každý z nás. S trochou nadsázky se dá říct, že si tento komplex z dětství s sebou neseme celý život. A tak jakmile nám někdo nandá na talíř jídlo, sníme to do posledního drobečku, hlavně nic nenechat! Přitom tyto porce, ať už v restauracích nebo třeba na návštěvách, jsou často až dvojnásobné oproti tomu, kolik toho vlastně sníst potřebujeme. Nebojte se tedy s díky odmítnout a nedojíst. Však on vám za to hlavu nikdo neutrhne. 

  • Věříte označení

    Autor: iStock.com

    Nízkokalorický, nízkotučný, nízkosacharidový. Vše, co nám ohlašuje, že hodnota "zakázaných" složek potravin je nízko, funguje jako magnet. A opět ta nesmyslná rovnice: co je nízkotučné, musí být zároveň i dietní. Ono to tak ale nefunguje. Například nízkotučné potraviny – kde je ubrán tuk, je ubrána i chuť. A ta musí být nahrazena něčím jiným, aby to lidé kupovali. Často to bývají různé škroby, tedy sacharidy. Navíc tuky při hubnutí potřebujeme, tedy ty zdravé. Nebojte si je v rozumné míře dát. Když je totiž tělo nebude mít, hrozí, že si je začne o to více ukládat – do zásoby. Pokud chcete něco omezovat, tak pak ty v chipsech, smažáku, tučném mase a tak dále. 

  • Bezmyšlenkovité pojídání

    Autor: iStock.com

    Proč se v kině prodává k filmu vždy popcorn nebo cokoliv jiného, co chroupe? Protože lidé jsou zvyklí bezmyšlenkovitě u filmů jíst. To samé platí i doma. Jakmile se zakoukáte na nějaký film, podvědomě toužíte po tom rutinním pohybu od mističky naplněné téměř čímkoliv k ústům a zpět. A stále dokola. Copak o to, že si takhle dáte hrst oříšků, z toho se nestřílí... Jenže my si u té televize často neuvědomujeme, že jsme nesnědli pouze hrstku, ale celou mísu. Pokud víte, že máte slabší vůli, potom si skutečně odsypejte pouze trochu a odneste si to k televizi. To, že byste museli vstát a misku doplnit, je úkon, který si možná rozmyslíte. Ještě lepší ale je nemít doma vůbec nic, co by vás rozhodilo. Nebo si nakrájejte zeleninu místo tyčinek. 

  • Lenost

    Autor: iStock.com

    Nepřibíráme pouze z lenosti se hýbat, ale také kvůli tomu, že se nám nechce vařit. Ačkoliv se nabídka restaurací a poledních menu neustále zlepšuje, pořád je to tak trochu sázka do loterie. I když si dáte grilované kuřecí prso s rýží, nikdy nemůžete vědět, zda bylo skutečně grilováno. A kolik použili oleje. A jak je dělaná ta rýže. Jestli do toho nepřimíchali třeba sójovku. Jasně, ve většině případů by skutečně jídlo mělo odpovídat tomu, jak je prezentováno, ale proč riskovat zbytečné kalorie, když si často to samé můžete připravit v klidu domova? Kde víte do poslední kapky, co váš oběd obsahuje?

  • Vynecháváte jídla

    Autor: iStock

    To, že si nedáte snídani nebo oběd, rozhodně nepovede k vaší vysněné váze, spíše naopak. Jakmile si něco odepřete, tělo nedostane dostatek energie a začne se strachovat z toho, že už mu nedopřejete nic jiného. A tak si začne ukládat tuky do zásoby – co kdyby náhodou... Metabolismus se tak zpomalí a akorát to povede k tomu, že brzy stejně něco sníte a pravděpodobně to nebude nic dietního. Ani v té správné míře. Takže se snažte vždy během dne udělat si čas na to, abyste něco zakousli. Snažte se několikrát denně zařadit do jídelníčku bílkoviny, které vás zasytí. 

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji