Kolik dřepů musíte udělat, abyste spálili skleničku vína nebo gin s tonikem?

  • Kolik dřepů musíte udělat, abyste spálili skleničku vína nebo gin s tonikem?
    4. září  2023 
     06:00

    Kdo tvrdí, že v létě jde hubnutí snáze, nemá pravdu. Ano, když svítí sluníčko, nefouká vítr a vidět je do deseti do večera, člověk se spíše dokope k tomu, aby se šel proběhnout nebo se projet na kole. Ale hezké počasí stejně tak svádí ke grilování a letním akcím se sklenkou v ruce. Což může být pořádně zrádné! Na druhou stranu – pokud se nějaké té zahradní párty, kde si neodpustíte alkohol, neúčastníte každý den, nemějte výčitky. Jednou za čas to nevadí. 

  • Sklenička červeného vína

    Autor: Shutterstock.com
    Je to sice drsné a smutné zjištění, ale pokud si úzkostlivě hlídáte kilojouly a nechcete přijmout ani o jeden navíc, tak musíte na skleničku vína buď zapomenout, nebo si ji odpracovat. Přesně řečeno – pokud si dáte dvě a půl deci suchého červeného vína, budete muset 7 minut dělat dřepy. Ještě horší je pak uvědomění si, že málokdy vypijete za večer pouze jednu skleničku vína. 

  • Sklenička bílého vína

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud si myslíte, že na to vyzrajete změnou odstínu vína, pak sice trochu ano, ale ani v případě bílého to není úplně výhra. Dvě a půl deci bílého suchého vína má 550 kJ, což je asi tak o sto kilojoulů méně než červené. Za "trest" tedy nemusíte šest minut dělat dřepy. Ale abyste to spálili, zkuste třeba patnáct minut intenzivně boxovat do pytle.

     

  • Půllitr piva

    Autor: shutterstock.com
    Jestli nejste úplně vinaři a více vám říká sklenice oroseného zlatavého moku, připravte se na zvýšený příjem nejen sacharidů, ale i kilojoulů. Sklenice desetistupňového piva má kolem 775 kJ, dvanáctka pak necelých 1000 kJ. To znamená zhruba 20 minut vysoce intenzivního intervalového tréninku. 

     

  • Gin s tonikem

    Autor: Shutterstock.com
    Přijde vám sklenka průzračného nápoje – tolik oblíbeného v letních měsících – jako dietnější varianta právě piva nebo vína? Tak to se pletete. Nejde jen o to, že samotný alkohol, to jsou v podstatě sacharidy, ale i o to, že cukry se skrývají ještě i v toniku. I když samozřejmě méně než třeba v cole. Osvěžující letní drink má kolem 700 kJ. Tedy je to sice o něco lepší než pivo, ale ty cukry! To znamená třeba 10 minut dělání sedů lehů. No, zkuste si to.

     

  • Mojito

    Autor: Shutterstock.com
    Jestli jste v programu redukce váhy, potom určitě zapomeňte na míchané nápoje. Osvěžující letní mojito by vás pak v tělocvičně vyšlo pěkně draze. Jedna sklenička – bereme v potaz, že má 3 dl – představuje 1000 kJ. To odpovídá zhruba půlhodinové jízdě na bruslích, kdy ale musíte vyvinout rychlost alespoň 19 km/h. Takže za tu dobu byste měli ujet alespoň takových deset kilometrů. 

     

  • Sangria

    Autor: shutterstock.com
    Kdo by na dovolené u moře na pláži odolal skleničce orosené sangrie, vždyť je tak dobrá! Až na to, že nepatří úplně mezi dietní šlágry. Nejen samotný alkohol a víno, ale i ovoce v něm máčené se na vaší siluetě mohou podepsat. Jestli víte, že trpíte výčitkami svědomí, tak poté, co si dáte dvojku sangrie, se jděte na 40 minut ostrou chůzí projít. 

     

  • Sekt brut

    Autor: Shutterstock.com
    Jako správné dámičky určitě neodmítnete skleničku sektu. Sáhněte raději po brutu, ten má přece jen o něco méně kilojoulů. Každopádně i tak má jedna sklenička – počítejme 1,5 dl – 470 kJ. Jestli je to v rámci nějaké zahradní párty, zahrajte si na 15 minut badminton s kamarádkou. A můžete si dát klidně další skleničku. Ale žádné "šolíchání", musíte do pohybu vložit maximum. 

     

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji