Pozor na ně: Tyto snídaňové návyky vám brání v hubnutí!

  • Pozor na ně: Tyto snídaňové návyky vám brání v hubnutí!
    18. července  2023 
     06:00

    Plavková sezona je tu a vy byste ráda ještě shodila pár kil? V dosažení a formování vysněné postavy vám ale mohou bránit některé banální věci, o kterých si možná ani neuvědomujete, že je děláte. Ty navíc mohou vést nejen k přibírání, ale i ke zdravotním problémům. Jaké snídaňové (zlo)zvyky mezi ně patří?

  • Příliš malé porce

    Autor: iStock

    První zásadní chybou, které se dopouští mnoho lidí, jsou příliš malé porce. Pamatujte vždy na to, že snídaně je důležitá pro váš úspěšný start dne a podle toho má být také dostatečně pestrá a vydatná. Jedině tak vám dodá dostatek energie. Příliš malá porce cereální kaše nebo pouze jeden kousek ovoce bez dalších komponentů na talíři budou pouze na škodu. Nejenže vám ve finále neusnadní snížit váš celkový denní příjem kalorií, ale naopak riskujete, že se velice brzy dostaví nežádoucí pocit hladu, kterého se vyplatí vyvarovat se. Je totiž známo, že pokud jíte až při pocitu hladu, tělo si řekne, že je krizové období, a velice pravděpodobně si celé následující jídlo uloží do tukových zásob.

    Nehledě na to, že když vás postihne hlad například při cestě do práce nebo kdekoliv jinde venku, bývá obtížné sehnat něco zdravého a lehkého k jídlu. Snadno tedy můžete sklouznout k tomu, že to vyřešíte sekanou v housce, bagetou nebo třeba kávou s dortíkem. To vše může vést nejen k dalšímu přibírání, ale také k trávicím problémům. Proto svou snídani raději nikdy nezmenšujte na polovinu a místo toho se pořádně najezte do sytosti.

    VIDEO: Jak správně snídat podle rad odborníků? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    8 tipů, jak zdravě snídat • VIDEO: Markéta Tošnarová /mojezdraví.cz/ iStock.com

  • Snídáte nezdravé pochutiny

    Autor: iStock

    Tvrzení, že po ránu můžete sníst cokoliv a nepřiberete, je bohužel pouhým mýtem. I ráno je při snaze o redukci hmotnosti potřeba mít na paměti, že uzeniny a další průmyslově zpracované potraviny obsahují hodně velké množství kalorií, tuků a soli, proto vám mohou bránit v hubnutí. A co teprve sladkosti obsahující hojné množství cukru! Ze svého snídaňového menu proto raději zcela vyřaďte bílé pečivo, klasické lívance, marmeládu nebo chleba namazaný máslem. Jestliže si bez nich začátek dne nedovedete představit a nechcete se jich vzdávat úplně, můžete si připravit stejně chutné zdravější varianty těchto pokrmů. Pečivo by mělo být žitné a celozrnné, šunka zase minimálně 90% s nízkým obsahem soli. Dobrými tipy na zdravou snídani jsou také bílý jogurt nebo ovesná kaše s ovocem a ořechy plné potřebných prospěšných látek.

  • Konzumujete příliš mnoho kofeinu

    Autor: iStock

    Položte si zásadní otázku. Nepijete příliš mnoho kávy? Jeden nebo dva šálky kávy ani čaje vaší linii neublíží. Nemělo by jich ale být víc, a to z jednoduchého důvodu. Když pomineme obvyklou smetanu do kávy nebo časté slazení horkých nápojů cukrem, tak pokud si navyknete na vysoké počty kávových šálků, existuje větší nebezpečí, že vás přepadne mlsná. Nevystačíte si tedy jen s kávou nebo čajem jako takovým a budete si chtít dát něco sladkého k tomu. Jenže právě dezerty bývají nejčastější překážkou na cestě ke štíhlosti. Navíc cukr ve větším množství může škodit i vašemu zdraví. Časté pití kofeinových nápojů vás tak může nepřímo dostat do závislosti na sladkém.

  • Nedodržujete pitný režim

    Snídaně je nejdůležitějším pokrmem dne, a tím je dobré se řídit
    Autor: iStock

    Zásadní chybou a nepřítelem číslo jedna všech pokusů o zhubnutí je nedostatečný pitný režim. Den je ideální zahájit alespoň jednou přiměřeně velkou sklenicí vody. Ještě předtím, než se pustíte do jídla, pořádně se napijte čisté neperlivé vody, případně ji doplňte o šťávu z citrusů, abyste lépe nastartovala svůj metabolismus a zároveň zmírnila pocit hladu. Tělo snáze doplní tekutiny spotřebované během spaní a ulehčíte i trávení. Také vstřebávání živin bude díky dostatečnému pitnému režimu účinnější. Když se nejprve napijete, zmenšíte riziko přejedení se, které vašemu metabolismu rozhodně neprospívá. Myslete i na to, že je dobré pít průběžně během celého dne, ne až ve chvíli, kdy máte žízeň. V takovém okamžiku jde už o projev dehydratace organismu.

  • Pozor na džusy!

    Autor: iStock

    Většina kupovaných džusů navzdory slibům výrobců na obalu bohužel moc čerstvé ovocné šťávy neobsahuje. A když ano, velké dávky cukru a konzervantů a barviv ve většině těchto nápojů nechybí. Pozor si dávejte například i na zavádějící označení „přírodně identické aroma“, to totiž patří mezi další umělé složky škodlivé pro zdraví. Tomu lze předcházet pouze tak, že si doma připravíte vlastní šťávu z vymačkaného čerstvého ovoce. Myslete však na to, že ani sklenice doma vylisovaného džusu, která je zdravá, takže i vhodná ke snídani, nenahradí plnohodnotný pokrm. Proto by měla být vždy doplněna zdravými pokrmy bohatými na vlákninu a další důležité živiny.

/
Autor: Tereza Brožová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji